Εγκαινιάζεται το αποκαταστημένο αρχαίο θέατρο Πλευρώνος Αιτωλοακαρνανίας!

Εγκαινιάζεται το αποκαταστημένο
αρχαίο θέατρο Πλευρώνος
Αιτωλοακαρνανίας!

Εγκαίνια του έργου αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Πλευρώνος από την ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, θα τελεστούν το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, την Πέμπτη 31.8.2023 στις 19.30. Την τελετή πλαισιώνει μουσική εκδήλωση με την Φωτεινή Δάρρα.

Σχετικά με την Πλευρώνα:

Στη ΝΔ απόληξη του όρους Αρακύνθου (Ζυγός), και σε απόσταση μόλις 5 χλμ. ΒΔ της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υψώνεται επιβλητικά η ισχυρή οχύρωση της Νέας Πλευρώνας, καταλαμβάνοντας δύο γειτονικούς λόφους. Η Νέα Πλευρώνα αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες αρχαίες πόλεις της Δυτικής Αιτωλίας. Η οχύρωσή της, η οποία εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα, αποκαλείται από τους κατοίκους της περιοχής «Κάστρο της κυρα-Ρήνης», ονομασία που συνδέεται με νεώτερους θρύλους και παραδόσεις.

Οφείλει το όνομά της στον ήρωα Πλευρώνα, γιο του Αιτωλού και γενάρχη της Αιτωλίας. Σύμφωνα με το γεωγράφο Στράβωνα (Γεωγραφικά 10, ΙΙ, 4), η πόλη ιδρύθηκε μετά το 235/234 π.Χ., δηλαδή αμέσως μετά την καταστροφή της Παλαιάς Πλευρώνας, από τον Δημήτριο Β΄ τον Μακεδόνα, γνωστό και ως Αιτωλικό. Τα ερείπια που εντοπίζονται νοτιότερα στους δύο χαμηλούς λόφους, Ασφακοβούνι (Γυφτόκαστρο) και Πετροβούνι, αποδίδονται στην Παλαιά Πλευρώνα.

Ο Όμηρος στο νηών κατάλογο, αναφέρει πέντε αιτωλικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και την Πλευρώνα (Καλυδώνα, Χαλκίδα, Πυλήνη, Ώλενο) που συμμετείχαν στην εκστρατεία εναντίον της Τροίας. Επί πλέον, τόσο το όνομα της πόλης, όσο και το εθνικό Πλευρώνιος, εμφανίζεται σε μυκηναϊκές πήλινες πινακίδες της Γραμμικής Β΄ γραφής που βρέθηκαν στην Πύλο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πόλη υπήρχε ήδη στη Μυκηναϊκή εποχή. Εντούτοις, έως σήμερα ελάχιστα θραύσματα αγγείων επιβεβαιώνουν την κατοίκηση κατά την περίοδο αυτή. Αντίθετα, περισσότερα στοιχεία υπάρχουν για τους πρωτογεωμετρικούς και τους γεωμετρικούς χρόνους, κυρίως από τάφους και ελάχιστα κτηριακά κατάλοιπα. Η Νέα Πλευρώνα, αν και γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την Ελληνιστική περίοδο, μετά τη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ., παρήκμασε και οι κάτοικοί της μεταφέρθηκαν στην Νικόπολη από τους Ρωμαίους.

Η Νέα Πλευρώνα, όπως οι περισσότερες πόλεις των κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων, είχε κτιστεί κατά το ιπποδάμειο σύστημα, σε μεγαλύτερη κλίμακα από την παλαιά πόλη. Η επιλογή της θέσης, πάνω σε χαμηλό και βραχώδη λόφο (υψόμετρο 195 μ. έως 280 μ.), όπως μπορεί να αντιληφθεί και σήμερα ο επισκέπτης, δεν ήταν τυχαία, καθώς από το σημείο αυτό η πόλη διατηρούσε τον έλεγχο των χερσαίων και θαλασσίων οδών, αλλά και των πλουτοπαραγωγικών πηγών (αλυκές και λιμνοθάλασσα).

Οι Ευρωπαίοι περιηγητές, όπως οι E. Dodwell και W. J. Woodhouse, γνώριζαν τα ερείπια της πόλης ήδη από τις αρχές του 19ου αι. Η πρώτη ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους R. Herzog και E. Ziebarth στα τέλη του 19ου αι. στο θέατρο της πόλης. 

Το 1931 ο γερμανός μελετητής E. Fiechter βασίστηκε στα αποτελέσματα της έρευνας και δημοσίευσε την πρώτη συστηματική μελέτη του μνημείου. Μεγάλης σημασίας για την έρευνα της Πλευρώνας υπήρξε και η μελέτη του F. Noach. Τις τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα νεκροταφεία της πόλης, ενώ το 1993 σύντομη ανασκαφική έρευνα στο θέατρο και στο νότιο νεκροταφείο της πόλης σε συνεργασία με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Με την ένταξη στο Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. τριών αρχαίων πόλεων της Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή της Πλευρώνας, της Παλαίρου και των Οινιαδών, υλοποιήθηκαν με πιστώσεις από το Γ΄ Κ.Π.Σ. εργασίες για την προστασία, έρευνα και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Νέας Πλευρώνας, οι οποίες ξεκίνησαν το 2002 και ολοκληρώθηκαν το 2009. Επίσης, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι 2007 - 2013» υλοποιήθηκε και το έργο «Εργασίες Ανάταξης Τμημάτων του Τείχους της Νέας Πλευρώνας και Βελτίωσης της Αναγνωσιμότητας των Μνημείων Ύδρευσης της Αρχαίας Πόλης».

ΠΗΓΗ: Δρ. Ολ. Βικάτου, αρχαιολόγος - προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος, ΥΠΠΟΑ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.8.2023.

Εγκαινια αποκατασταση αρχαιο θεατρο Πλευρωνος Αιτωλοακαρνανιας αρχαια θεατρς Πλευρωνας Μενδωνη, Αυγουστιατικη Πανσεληνος μουσικη εκδηλωση Πλευρωνα ορος Αρακυνθος Ζυγος ιερη Ιερα Πολις πολη Μεσολογγιου, Μεσολογγι οχυρωση Νεα Πλευρων λοφος αρχαια Δυτικη Αιτωλια οχυρο Καστρο της κυρα Ρηνης ρηνη θρυλος παραδοση ηρωας Πλευρωνας, Αιτωλος γεναρχης γεωγραφος Στραβωνας στραβων 3ος αιωνας 235 234 πΧ καταστροφη παλια Παλαια Δημητριος Β Μακεδονας, μακεδων Αιτωλικο ερειπια Ασφακοβουνι ασφακα Γυφτοκαστρο Πετροβουνι ομηρος νηων καταλογος, αιτωλικες πολεις, καλυδων Καλυδωνα, χαλκις Χαλκιδα, Πυληνη, ωλενος εκστρατεια Τροια Πλευρωνιος, μυκηναικη πηλινη πινακιδα Γραμμικη γραφη Β Πυλος, μυκηναικη εποχη θραυσμα αγγειο πρωτογεωμετρικοι γεωμετρικοι χρονοι, ταφος κτηριο Ελληνιστικη περιοδος, ναυμαχια του Ακτιου ακτιο 31 Νικοπολη Ρωμαιοι Νικοπολις κλασσικα ελληνιστικα χρονια Ιπποδαμειο συστημα, βραχωδης αλυκη λιμνοθαλασσα Ευρωπαιοι περιηγητης, ντοντγουελ ντοντουελ Dodwell γουντχαουζ Woodhouse, ερειπια 19ος αιωνας ανασκαφη χερτζογκ Herzog τσιμπαρθ Ziebarth 1931 γερμανος φιχτερ Fiechter μνημειο νοα Noach νεκροταφειο 1993 ανασκαφες Αυστριακο Αρχαιολογικο Ινστιτουτο αυστρια Αιτωλοακαρνανια Παλαιρος Οινιαδες αρχαιολογικος χωρος μνημεια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ