Ανασκάπτεται το αρχαίο ελληνικό θέατρο της Θήρας Καρίας! - του Γ. Λεκάκη

Ανασκάπτεται
το αρχαίο ελληνικό θέατρο
της Θήρας
Καρίας!

Του Γιώργου Λεκάκη

Η Θήρα ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Καρίας, ίσως αποικία της Θήρας Κυκλάδων, η οποία με την σειρά της ήταν αποικία Λακώνων Δωριέων.

Αναφέρεται από τον Αρριανό ως μία από τις πόλεις που κατείχε ο Οροντοβάτης[1]. – βλ. «Κύρ. Αν.», 2.5.

Σήμερα ευρίσκεται κοντά στο Yerkesik, στον 37ο παράλληλο [37°08′14″N 28°16′57″E] στην επαρχία Μογωλλάς (νυν παραφρασμένα... Muğla), στην έκταση που κατέχει νυν η Τουρκία.

Τον Ιούλιο του 2022, αρχαιολόγοι με επί κεφαλής τον καθηγητή Abdulkadir Baran (από το Πανεπιστήμιο της Muğla Sıtkı Koçman) ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ελληνικού θεάτρου στην Θήρα, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκη «Αρχαία ελληνικά θέατρα στην Μ. Ασία» στο «Ελληνικό Θέατρο & Μικρασιατική Καταστροφή», ημερολόγιο 2022, του ΤΑΣΕΗ (Ταμείου Αλληλοβοηθείας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών), εκδ. 2021.

Έκτοτε οι ανασκαφές συνεχίζονται στο θέατρο, αλλά και στους βραχώδεις τάφους της αρχαίας ελληνικής πόλεως, η οποία ευρίσκεται στην περιοχή της Κυλλάδου / Κυλλάνδου[2].

Η διευθύντρια του Μουσείου της Μογωλλάς, G. Savran, εδήλωσε: «Το θέατρο που ανακαλύφθηκε είναι πολύ κατεστραμμένο. Ξεκινήσαμε τα σχέδια του θεάτρου. Μετά τα σχέδια, πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκαταστάσεως και έρευνας. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, μπορούμε να αρχίσουμε την αποκατάσταση στο θέατρο, την σημαντικότερη δομή της πόλεως, και να μετατρέψουμε αυτή την περιοχή σε χώρο, όπου θα συνεχιστούν οι πολιτιστικές δραστηριότητες και θα πραγματοποιηθούν συναυλίες», είπε.

Η κ. Savran εδήλωσε ότι υπάρχουν τάφοι (καριακού τύπου) λαξευμένοι στον κύριο βράχο της πόλεως, οι οποίοι αργότερα μετετράπησαν σε 5… δωμάτια. Επίσης ότι μέσα στις ταφικές κοιλότητες ευρέθησαν θραύσματα αμφορέων, που αναδημιουργήθηκαν.

ΠΗΓΗ: Α. Α. Γ. Λεκάκης «Η άγνωστη Μικρά Ασία». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.9.2023.

            - «Thera Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında tiyatro ortaya çıkarıldı», trt haber, 22.7.2022.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Ο Οροντοβάτης / Arvantapata (4ος αιώνας π.Χ.) ήταν Πέρσης, που νυμφεύθηκε την κόρη του Πιξώδαρου, του σφετεριστή σατράπη της Καρίας, και εστάλη από τον βασιλιά της Περσίας για να τον διαδεχθεί. Με την εμφάνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή (334 π.Χ.) οι Οροντοβάτης και Μέμνων (της Ρόδου) εδραιώθηκαν στην Αλικαρνασσό. Αλλά στο τέλος, απελπισμένοι να την υπερασπιστούν, έβαλαν φωτιά στην πόλη και υπό την κάλυψη της πυρκαγιάς πέρασαν στην Κω, αφού είχαν αφαιρέσει προηγουμένως τους θησαυρούς της πόλεώς τους. Εκτός από της νησί Κω, ο Οροντοβάτης και οι συν αυτώ φαίνεται πως διατήρησαν για λίγο τον έλεγχο της ακρόπολης στην Σαλμακίδα, την Μύνδο, την Καύνο, την Θήρα, την Καλλίπολη και το Τριόπιο / Τριοπία. Τον επόμενο χρόνο, ενώ βρισκόταν στους Σόλους Κιλικίας, ο Μ. Αλέξανδρος έμαθε ότι ο Οροντοβάτης είχε ηττηθεί σε μια μεγάλη μάχη, από τον Πτολεμαίο και τον Άσανδρο. Η αντιζηλία Μ. Αλεξάνδρου και Οροντοβάτη ήταν και ερωτική, καθώς στα νειάτα του ο Αλέξανδρος ήθελε να νυμφευτεί την Άδα / Άντα / Ada II, την κόρη του Πιξώδαρου, αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τον πατέρα του. Ο δε Οροντοβάτης νυμφεύτηκε μια κόρη του Πιξόδαρου, η οποία ονομαζόταν επίσης Άντα…

[2] Η Κύλλαδος – νυν παραφρασμένα απλώς… Ula - είναι μια επίσης αρχαία ελληνική πόλις, που ευρίσκεται εντός των ορίων της νυν Ula – στον 37ο παράλληλο [37°06′13″N 28°24′53″E], σε απόσταση μόλις 14 χλμ. από την Μογωλλά.

Τα ερείπια της Κυλλάδου Καρίας, ευρίσκονται στον λόφο που νυν ονομάζεται Okkataş, στα δυτικά της Ula. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει ακρόπολη, θεμελιώδη ερείπια ενός ναού, αρκετές δεξαμενές και υπολείμματα ισχυρών τειχών, ιδιαίτερα στις μη απότομες πλευρές του λόφου.


Ανασκαφη αρχαιο ελληνικο θεατρο Θηρας Καριας Θηρα αρχαια ελληνικη πολη Καρια αποικια σαντορινη Κυκλαδων, κυκλαδες Λακωνες δωριεις Αρριανος Οροντοβατης Κυρου Αναβασις γιερκεσικ Yerkesik, 37ος παραλληλος επαρχια Mugla, Τουρκια μουγλα μογωλλα 2022, αρχαιολογια ελληνιστικο 2ος αιωνας πΧ ανασκαφες βραχωδης ταφος πολις, Κυλλαδος / Κυλλανδος Μουσειο αποκατασταση πολιτισμος ταφοι καριακου τυπου λαξευμενος βραχος δωματιο ταφικη κοιλοτητα ευρημα θραυσμα αμφορεας αρβανταπατα Arvantapata 4ος Περσης, περσες Πιξωδαρος σφετεριστης σατραπης βασιλιας Περσια διαδοχη Μεγας Αλεξανδρος 334 Μεμνων Ροδου Μεμνωνας Ροδιος Αλικαρνασσος φωτια πυρκαγια νησος Κω δωδεκανησων θησαυροος δωδεκανησα ακροπολη Σαλμακιδα, σαλμακις Μυνδος, Καυνος, Καλλιπολη καλλιπολις Τριοπιο Τριοπιον Τριοπια Σολοι Κιλικιας, κιλικια Πτολεμαιος Ασανδρος αντιζηλια ερωτικη εως αδα / αντα / Ada II, παραφραση ουλα Ula Κυλλανδος λοφος οκατας οκκατας Okkatas, ακροπολις θεμελια ερειπια ναος, δεξαμενη τειχη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ