Του Γιώργου Λεκάκη
Ο Charles EYNARD (1808-1876) - ανηψιός και κληρονόμος του J. G. Eynard [1] - με αὐτόγραφη ἐπιστολή μέ τήν ὑπογραφή του («Ch. Eynard Eynard») πρός τόν Γεώργιο Αλεξ. Βασιλείου - γενικό γραμματέα καί στήν συνέχεια ὑποδιοικητή τῆς Ἐθνικῆς Τραπέζης - με την οποία συμβουλεύει τους Έλληνες να μην παύσουν να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τις Μεγάλες Δυνάμεις για τον ρόλο τους στην δημιουργία του ελληνικού κράτους και να μη βιάζονται να επεκτείνουν τα εδάφη τους, αλλά να ρίξουν το βάρος στην ανάπτυξη του εμπορίου, της γεωργίας και της ναυτιλίας σ’ αυτά που ήδη κατέχουν. Εν συνεχεία ζητεί την υποστήριξη της προσπάθειας της madame Korck να ιδρύσει στην Ελλάδα σχολείο θηλέων.
Η επιστολή φέρει ημερομηνία,
Gilly (Vaud) Ελβετίας, 29 Ιουλίου 1870.
Ήταν 3 σελίδες, 207 x 133
χλστ.
ΠΗΓΗ: Βέργος, 9.6.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.5.2021.
[1] Ήταν φίλος του Ιωάννη Καποδίστρια, πολύ ενθουσιώδης για την υπόθεση των Ελλήνων κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, αρχηγός της φιλελληνικής κοινότητος στην Ευρώπη και βοήθησε οικονομικά τους επαναστάτες. ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Επίτομος βιογραφία του Ιωάννου Καποδίστρια". Για τις υπηρεσίες του στον σκοπό αυτό έγινε Έλλην πολίτης, σύμβουλος του νέου κράτους. Το 1842 έγινε ένας από τους συνιδρυτές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Έγραψε το «Lettres et documents officiels relatifs aux divers
événements de Grèce», 1831.
Σώζεται και αὐτόγραφη ἐπιστολή του Jean Gabriel Eynard (1775 – 1863), Ελβετού τραπεζίτη, και φιλέλληνα μέ τήν ὑπογραφή του («J. G. Eynard») πρός τόν Γεώργιο Ἀλ. Βασιλείου. Φέρει ημερομηνία Beaulieu près Rolle, με ημερομηνια 10 Ιουνίου 1857. Είναι 2 σελίδες, 242 x 189 χλστ.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook