Τι γίνεται με τους προϊστορικούς και μυκηναϊκούς οικισμούς στον Παλαμά Καρδίτσας;

Τι γίνεται με τους προϊστορικούς
και μυκηναϊκούς οικισμούς
στον Παλαμά Καρδίτσας;

Στον Παλαμά Καρδίτσας υπάρχουν μια σειρά από προϊστορικές θέσεις, μαγούλες της Νεολιθικής και της εποχής του Χαλκού, όπως Μαντέικα, Παλούκι, Παπαντίνα και Παπαβασιλείου. Στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του γήλοφου «Μαγούλα Παπουτσή» ή «Μαγούλα Χανδακλή ή Χαντάκι» έχουν διαπιστωθεί από ετών λείψανα του προϊστορικού και μυκηναϊκού οικισμού.

Από τις ανασκαφικές έρευνες κατά το 2005 σε οικόπεδο στην οδό Θερμοπυλών, όπου για πρώτη φορά εξαγοράσθηκε απ’ ευθείας έκταση για αρχαιολογικούς σκοπούς από τον Δήμο Παλαμά, από τον πρώην κάτοχο ιδιώτη, ήλθαν στο φως αρχιτεκτονικές κατασκευές, ήτοι τμήματα αρχαίου τείχους, δρόμου και οικοδομήματος και ενδιαφέροντα μικρά ευρήματα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

Κατά την διάρκεια της περιορισμένης ανασκαφικής έρευνας αποκαλύφθηκε τμήμα του τείχους (που φθάνει σε μήκος τα 6,30 μ. και πλάτος 1,60 μ.). Είναι κατασκευασμένο από καλής ποιότητας πελεκημένους ασβεστόλιθους με πολύ καλή αρμογή, ενώ το γέμισμα αυτού έγινε από απορρίμματα λίθων ακανόνιστου μεγέθους. Το τμήμα του αμυντικού αυτού περιβόλου έχει κατεύθυνση από ΒΑ προς ΝΔ. Βορειοδυτικά της εσωτερικής παρειάς του τείχους εμφανίσθηκε τμήμα δρόμου με πλάτος 5,70 μ., που πιθανόν ακολουθούσε την πορεία του τείχους. Το κατάστρωμα δημιουργήθηκε από πατημένο χώμα και μικρές λατύπες. Ακόμη στην συνέχεια του δρόμου προς τα ΒΔ αποκαλύφθηκε τμήμα κτηρίου, το οποίο αναπτύσσεται παράλληλα προς το τείχος και τον δρόμο. Το τείχος εισχωρεί στην ΝΔ παρειά του οικοπέδου, ενώ το κτήριο στην ΒΔ παρειά του εδάφους του οικοπέδου.

Στα κινητά ευρήματα περιλαμβάνονται τμήματα αγγείων και κεραμική της Μέσης και Ύστερης εποχής του Χαλκού, καθώς επίσης και χάλκινα και οστέινα αντικείμενα, όπως περόνες, οπείς και βελόνες.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, email: efakar@culture.gr ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.2.2021.

προιστορικος και μυκηναικος οικισμος Παλαμας Καρδιτσας θεσσαλιας Παλαμα Καρδιτσης θεσσαλια προιστορια προιστορικη θεση, μαγουλες Νεολιθικη εποχη Χαλκου Μαντεικα, Παλουκι, Παπαντινα Παπαβασιλειου αρχαιολογικος χωρος γηλοφος Μαγουλα Παπουτση Χανδακλη Χαντακι λειψανα Παπουτσης Χανδακλης ανασκαφη 2005 οδος Θερμοπυλων, πρωτη φορα αρχαιολογια Δημος Παλαμα αρχιτεκτονικη κατασκευη αρχαιο τειχος, αρχαιος δρομος οικοδομημα ευρημα υστερη ανασκαφες πελεκημενος ασβεστολιθος αρμογη γεμισμα απορριμματα λιθων ακανονιστος λιθος αμυντικος περιβολος παρεια καταστρωμα πατημενο χωμα λατυπη κτηριο κινητα ευρηματα αγγειο κεραμικη Μεση χαλκινο οστεινο αντικειμενο, περονη, οπεας βελονα εφα Εφορεια Αρχαιοτητων Καρδιτσας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ