Άγαλμα της Μητέρας Θεάς και στέρνα (πλάτους 11 μ. βάθους 8 μ.) βρέθηκε στα Κοτύωρα Πόντου! - του Γ. Λεκάκη

Άγαλμα της Μητέρας Θεάς
και στέρνα
(πλάτους 11 μ. βάθους 8 μ.)
βρέθηκε στα Κοτύωρα Πόντου!

Του Γιώργου Λεκάκη

Τα αρχαία Κοτύωρα τα ίδρυσαν οι Πόντιοι Έλληνες της Σινώπης. Εδώ ο Ξενοφών και οι 10.000 του, σταμάτησαν κατά την διάρκεια της εποποιίας τους...

Κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Τουρκίας και του Μητροπολιτικού Δήμου Ordu / Ορντού, ανακαλύφθηκε άγαλμα της Μητέρας Θεάς (μετέπειτα Κυβέλης), ενθρονισμένης σε μια ειδική τοιχοποιία, ηλικίας 2.100 χρόνων και χιλιάδες ιστορικά αντικείμενα στο Κάστρο των Κοτυώρων Πόντου, στον 40ό παράλληλο [40°59′N 37°53′E]. Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Άγκυρας, Hacı Bayram Veli / Σχολή Γραμμάτων, Τμήμα Αρχαιολογίας, με επί κεφαλής τον S. Y. Şenyurt.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι ανασκαφές στην στέρνα, η οποία υπολογίζεται ότι είναι βάθους περίπου 8 μ. και πλάτους 11 μ. στο Κάστρο. Ο κ. Şenyurt ενημέρωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να ξεθάψουν την στέρνα και ότι είχε κατέβει μόλις στα 4 μ. Σημειώνοντας ότι αφού αποκαλυφθεί ολόκληρη η στέρνα, θα στεγαστεί και θα προστατευθεί. Υπογράμμισε δε ότι έχουν αποκαλυφθεί και τα διοικητικά μέρη του κάστρου.
Άγαλμα της Κυβέλης των Κοτυώρων.
Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν για πρώτη φορά το 2013, το αρχαίο ελληνικό φρούριο, κτισμένο στην καρδιά των πλούσιων σε θηράματα βουνών του Πόντου, από την δυναστεία των Μιθριδατιδών. Το κάστρο εγκαταλείφθηκε μετά την οριστική ήττα του Μιθριδάτη Ευπάτορα από τις ρωμαϊκές λεγεώνες, στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ.
Αρχαία ελληνικά γλυπτά τέχνεργα, ευρήματα των Κοτυώρων.
Σήμερα, το 30% του χώρου έχει ανασκαφεί.
Αρχαία ελληνικά γλυπτά τέχνεργα, ευρήματα των Κοτυώρων.
Έχουν ανακαλυφθεί επίσης, αγαλματίδια από τερακότα, που αντιπροσωπεύουν τον θεό Διόνυσο και τον Πάνα, μια σήραγγα, αιχμές βελών, διάφορα όπλα, που ήδη εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Altınordu.
Η ακρόπολις των Κοτυώρων!
Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να εξερευνήσουν ολόκληρην την τοποθεσία μέχρι το 2030 και να κάνουν το «Φρούριο των Κοτυώρων» (το λένε Kurul) ένα νέο τουριστικό προορισμό στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία", Α.Α. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.9.2023.

Αγαλμα Μητερα Θεα στερνα Κοτυωρα Ποντου ανασκαφες Τουρκια Δημος Ordu / Ορντου, Κυβελη 2.100 χρονια πριν αρχαια ιστορικα αντικειμενα Καστρο Κοτυωρων αρχαιος Ποντος ανασκαφη αρχαιολογια 2030 Φρουριο των Κοτυωρων κουρουλ Kurul τουρισμος αγαλματιδιο τερακοτα, θεος Διονυσος Πανας, παν σηραγγα, αιχμη βελους βελος αρχαια οπλα, Αρχαιολογικο Μουσειο αλτινορντου Altınordu Τουρκος αρχαιολογος 2013, αρχαιο ελληνικο φρουριο, βουνο δυναστεια Μιθριδατιδων ηττα Μιθριδατης Ευπατορας Ευπατωρ ρωμαικη λεγεωνα 1ος αιωνας πΧ Μιθριδατιδες Μιθριδατιδεις ενθρονισμενη τοιχοποιια, ενθρονη αρχαιοι Ποντιοι Ελληνες Σινωπη Ξενοφων μυριοι εποποιια ακροπολις ακροπολη Αρχαια ελληνικα γλυπτα τεχνεργα, ευρηματα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ