«Ο θάνατος του Ευριπίδη» του Κ. Μπούρα

«Ο θάνατος του Ευριπίδη»
του Κ. Μπούρα

«Ευριπίδης» από και με τον Δρ Κωνσταντίνο Μπούρα με την ΕΥΓΕΝΙΚΗ, ΈΚΤΑΚΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ τού διεθνούς φήμης πρωταγωνιστή ΜΙΧΑΗΛ ΔΟΥΚΑΚΗ στο ΊΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, Παρασκευή 15.9.2023, 7 μμ, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ PERFORMANCE με την συμμετοχή τού κοινού

 

βασισμένη στο βιβλίο μου Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ που μπορείτε να διαβάσετε (και να τυπώσετε) ελεύθερα ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΕΥΡΙΠΙΔΗ, ΕΔΩ.

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΩΣ:

 

Παρακολουθούμε τον Ευριπίδη στο άγνωστο (τελευταίο και στερνό) κομμάτι της ζωής του στην Πέλλα, στην αυλή τού Αρχέλαου (παππού τού Μεγαλέξανδρου), όπου συγγράφει τρία δράματα:

        - την πατριωτική «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»,

        - τις ανατολίτισσες «Βάκχες»

και

        - έναν χαμένο διθύραμβο για τον οικοδεσπότη βασιλιά και την ένδοξη καταγωγή του (η τραγωδία με τίτλο «Αρχέλαος» δεν σώζεται μήτε αποσπασματικά). Δεν φαίνεται να είχε όμως ιδιαίτερη επιτυχία κι ίσως αυτό να συνέβαλε στον μυστήριο θάνατό του από κάποια σκυλιά που τον κατασπάραξαν (ο κυνοκέφαλος Άνουβις στα αιγυπτιακά μυστήρια τής Ίσιδος και του Οσίριδος, που ήταν πολύ διαδεδομένα τότε στα εμπορικά λιμάνια τής ανατολικής Μεσογείου, τουλάχιστον εκεί…).

 

Η διαδραστικότητα τού όλου θεάματος βασίζεται σε ερωταποκρίσεις, όπου το κοινό απαντά ελεύθερα και εθελοντικά με σκοπό να καλυφθούν ιστορικά, φιλολογικά, λαογραφική ή και μυθολογικά κενά διερευνώντας αντιφάσεις στην παράδοση, διαιώνιση και πρόσληψη (“reception”) όλων των σχετικών (ή και αλλότριων) μύθων που συμβάλλουν σε ένα πολύ-πολιτισμικό αμάλγαμα τού παρελθόντος, το οποίο δεν διέφερε και πολύ από την σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία τού διεθνούς εμπορίου. Η παρακμάζουσα Αθήνα τού Πελοποννησιακού Πολέμου, η καταδίκη τού Σωκράτη, οι αυτοεξορίες μεγάλων πνευματικών διδασκάλων (όπως ο Αισχύλος, ο Πυθαγόρας, ο Ευριπίδης κ.ά.) είναι ενδεικτικές μιας κινητικότητας που μοιάζει με την σημερινή. Γινόταν και τότε «εξαγωγή εγκεφάλων», αιμορραγία ταλαντούχων προς το «εξωτερικό» (όπως κι αν εννοεί ο καθένας και η κάθε εποχή τα «σύνορα»). Τα όρια όμως των εκάστοτε ανθρώπων μεταβάλλονται ανάλογα με την αέανη σύγκρουση Λογικής και Ά-Λογου (που δεν είναι ταυτόσημο με το Παράλογο). Είχε όμως κι εκείνη η μακρινή εποχή «αποδόμηση», γενικώς…

 

Το video–art είναι φιλοτεχνημένο από τον ίδιο τον συγγραφέα-performer βασισμένο σε ψηφιακά (επιζωγραφισμένα) κολλάζ που φιλοτέχνησε.

 

Η παράσταση εντάσσεται στο «θέατρο βαλίτσας» και μπορεί να μεταφερθεί σε οποιαδήποτε πόλη τού κόσμου με μηδενικό κόστος.

  

Ο Μιχάλης Δουκάκης είναι ηθοποιός και σεναριογράφος με δεκαετή εμπειρία δουλειάς και αρκετές συμμετοχές σε θέατρο και κινηματογράφο στο Λος Άντζελες, το Λονδίνο και την Ελλάδα.

 

Ο Κωνσταντίνος Μπούρας γεννήθηκε το 1962 στην Καλαμάτα κι από το 1977 ζει στην Αθήνα. Συγγραφέας 44 εκδοθέντων βιβλίων, κριτικός θεάτρου και βιβλιοκριτικός. Αριστούχος διδάκτωρ τού Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας τού Ιονίου Πανεπιστημίου (2019). Είναι διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1985), αριστούχος τού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Αθηνών (1994) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος θεατρολογίας τού γαλλικού Πανεπιστημίου Paris III - La nouvelle Sorbonne (D.E.A. Etudes Théâtrales). Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Δίδαξε το 2020 και το 2021 θεατρική κριτική στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει πολιτιστική διαχείριση, καθώς και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Διδάσκει Κριτική και Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από το 2022. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και σε πάμπολλα λογοτεχνικά περιοδικά. Θεατρικά του έργα με αρχαιοελληνικά θέματα και για την Κρίση έχουν παρασταθεί σε θέατρα τής Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, e-mail: konstantinosbouras@gmail.com

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.9.2023.

ο θανατος του Ευριπιδη Μπουρα Ευριπιδης αγνωστο τελευταιο ζωη Πελλα, αυλη Αρχελαος παππους Μεγας αλεξανδρος συγγραφεας δραμα πατριωτικη Ιφιγενεια εν Αυλιδι ανατολιτισσες Βακχες χαμενο εργο διθυραμβος οικοδεσποτης βασιλιας ενδοξη καταγωγη τραγωδια μυστηριος θανατος σκυλι κυνοκεφαλος ανουβις αιγυπτιακα μυστηρια ισιδος Οσιριδος, εμποριο λιμανι ανατολικη Μεσογειος μυθος πολυπολιτισμικο παγκοσμια κοινωνια διεθνες παρακμη Αθηνα Πελοποννησιακος Πολεμος καταδικη Σωκρατης, αυτοεξορια πνευματικος διδασκαλος Αισχυλος, Πυθαγορας, εξαγωγη εγκεφαλων, εξωτερικο συνορα Λογικη αλογο Παραλογο αποδομηση θεατρο βαλιτσας βαλιτσα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ