Έκαναν βραχογραφίες με πηλό, πριν 24.000 χρόνια, στην Ισπανία! - του Γ. Λεκάκη

Έκαναν βραχογραφίες με πηλό,
πριν 24.000 χρόνια,
στην Ισπανία!

Του Γιώργου Λεκάκη

Περισσότεροι από 100 παλαιολιθικοί πίνακες ζωγραφικής ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά, στην ανατολική ιβηρική ακτή, από ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Σαραγόσα, του Αλικάντε και του Σαουθάμπτον.

Άλογα, βούβαλοι και ελάφια είναι μεταξύ των 19 επιβεβαιωμένων εικόνων ζώων, που πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 24.000 χρόνων.

«Τα ζώα και τα σημάδια απεικονίζονταν απλά», είπε το μέλος της ομάδας A. Ruiz-Redondo. Στην συνέχεια οι εικόνες στέγνωσαν σιγά-σιγά στο υγρό περιβάλλον, εμποδίζοντας τον άργιλο να πέσει από τα τοιχώματα του σπηλαίου.

«Αν και η Ισπανία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό παλαιολιθικών χώρων βραχοτέχνης σπηλαίων, οι περισσότερες από αυτές συγκεντρώνονται στην βόρεια Ισπανία», εξήγησε. «Η Ανατολική Ιβηρία είναι μια περιοχή όπου λίγες από αυτές τις βραχογραφίες έχουν τεκμηριωθεί μέχρι στιγμής». Είναι επίσης ασυνήθιστο, στην τέχνη της Μεσογειακής Ανώτερης Παλαιολιθικής, πρόσθεσε ο κ. Ruiz-Redondo, ο πηλός να έχει χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία ζωγραφικών σπηλαίων, αλλά αυτή η τεχνική ήταν η κύρια που χρησιμοποιήθηκε στο Cueva Dones της Βαλένθια, όπου ήταν προηγουμένως άγνωστα για το Πλειστόκαινο στην ανατολική ακτή της Ιβηρικής.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να ερευνούν και να τεκμηριώνουν τον χώρο.

ΠΗΓΗ: A. Ruiz-Redondo, κ.ά. «Cova Dones: a major Palaeolithic cave art site in eastern Iberia» Cambridge University Press, Antiquity, Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, 8.9.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.9.2023.

βραχογραφιες πηλος, πριν 24.000 χρονια, Ισπανια παλαιολιθικος πινακας σπηλια, ανατολικη ιβηρικη ακτη αλογο, ιππος βουβαλι ελαφι εικονα ζωο ζωα σημαδι απεικονιση εικονες αργιλος τοιχωμα σπηλαιο παλαιολιθικη εποχη βραχοτεχνη σπηλαιων, βορεια Ιβηρια βραχογραφια τεχνη Μεσογειακη Ανωτερη ζωγραφικη τεχνικη Cueva Dones ντονες Βαλενθια, αγνωστο Πλειστοκαινο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ