Η Νομαρχία Κοζάνης προικοδοτεί «άπορη κορασίδα» της Μηλιάς Γρεβενών

Η Νομαρχία Κοζάνης
προικοδοτεί
«άπορη κορασίδα»
της Μηλιάς Γρεβενών

Η 11η Οκτωβρίου θεσπίστηκε το 2011 ως Διεθνής Ημέρα του Κοριτσιού. Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες δυσκολίες και προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ένα νέο κορίτσι τα παλαιότερα χρόνια, η συγκεκριμένη ημέρα αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της θέσεως του κοριτσιού και στην εξάλειψη της ανισότητας των δικαιωμάτων του. Ας μην ξεχνάμε ότι η κατάκτηση του δικαιώματος των κοριτσιών στην μόρφωση, στην εργασία, στην ανεξαρτησία, στην ελεύθερη έκφραση μετράει μόλις λίγες δεκαετίες στον δυτικό κόσμο. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για όλο τον κόσμο.

Ένα τεκμήριο που επιβεβαιώνει τη μειονεκτική θέση του κοριτσιού αποτελεί το παρακάτω έγγραφο της Νομαρχίας Κοζάνης προς την κοινότητα της Μηλιάς Γρεβενών το 1957, όπου ενημερώνει για την απόφασή της να προικοδοτήσει μία «άπορη κορασίδα» και εξηγεί τη διαδικασία.

«Άπορες κορασίδες» χρηματοδοτούσαν διάφοροι φορείς, με κύριο αυτόν της «Ερανικής Επιτροπής Άπορων Κορασίδων», ο οποίος συγκέντρωνε χρήματα μέσω εράνων για να τους τα διαθέσει.

(Έχει βρεθεί επίσης, στο αρχείο της κοινότητας Δεσπότη, έγγραφο της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, της οποίας το υποκατάστημα Γρεβενών, θα αναλάμβανε να προικοδοτήσει ένα άπορο κορίτσι έως 3 ετών, μετά από υπόδειξη του προέδρου της κοινότητας, του παπά, του δασκάλου, του αγροφύλακα και τυχόν προέδρου Συνεταιρισμού).

Αντιμετωπίζουμε τις εποχές αυτές σαν αναχρονιστικές και εργαζόμαστε όλοι, ο καθένας από την πλευρά του, για ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους.

ΠΗΓΗ: ΓΑΚ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, Αρχείο κοινότητος Μηλιάς, 17.9.1957. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.10.2023.

Νομαρχια Κοζανης προικοδοτηση απορη κορασιδα Μηλια Γρεβενων 11η 11 Οκτωβριου 2011 Διεθνης Ημερα του Κοριτσιου νεο κοριτσι κοριτσι ανισοτητα δικαιωματα δικαιωμα μορφωση, εργασια, ανεξαρτησια, ελευθερη εκφραση δυτικος κοσμος τεκμηριο μειονεκτικη θεση εγγραφο Κοζανη κοινοτητα Μηλιας Γρεβενα 1957, γαμος προικα κορασις απορες κορασιδες χρηματοδοτηση φορεις, Ερανικη Επιτροπη απορων Κορασιδων χρηματα ερανος αρχειο Δεσποτη, Δεσποτης εγγραφα Αγροτικη Τραπεζα Ελλαδος, υποκαταστημα Γρεβενων, 3 ετων, ετη προεδρος κοινοτητας, παπας, δασκαλος, αγροφυλακας Συνεταιρισμος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ