100 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: ΠΟΙΗΤΕΣ που ΕΖΗΣΑΝ, ΖΟΥΝ, ΕΓΡΑΨΑΝ και ΓΡΑΦΟΥΝ στην ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ:
ΠΟΙΗΤΕΣ που ΕΖΗΣΑΝ,
ΖΟΥΝ, ΕΓΡΑΨΑΝ και ΓΡΑΦΟΥΝ
στην ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ν. Ιωνίας άνοιξε ο πρώτος κύκλος παρουσίασης προσωπικοτήτων που άφησαν το στίγμα τους στην ποίηση και όχι μόνο, στα 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης.

Η Ν. Ιωνία έχει να επιδείξει πληθώρα λαμπρών εργατών της πένας, του χρωστήρα, της σμίλης και του πενταγράμμου. Ανθρώπων που υπηρέτησαν επάξια όλες τις μορφές της τέχνης, αναδεικνύοντας την πόλη σε σημαντικό κέντρο του Πολιτισμού.

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λ. Χριστοδούλου, ο Μητροπολίτης Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ και η δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δ. Θωμαΐδου.

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Μάκης Λυκούδης άνοιξε την πρώτη ενότητα της εσπερίδας παρουσιάζοντας τους εισηγητές:

·        Αρχάγγελο Γαβριήλ, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. που μίλησε για τον Μένο Φιλήντα ξετυλίγοντας τη ζωή του και προβάλλοντας φωτογραφίες από τη Μ. Ασία μέχρι τον ερχομό του στην Ν. Ιωνία.

·        Αθ. Κοβάνη, ιστορικό που αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Φώτη Κόντογλου και την σπουδαία παρουσία του στα γράμματα και τις τέχνες.

·        Ερ. Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α. που ανέλυσε την ποίηση του Άγγελου Σημηριώτη στην πορεία του από το Δικελί μέχρι τη Ν. Ιωνία.

Μετά από σύντομο διάλειμμα, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Π. Χριστοδούλου, πέρασε στην δεύτερη ενότητα και παρουσίασε τους εισηγητές:

·        Δ. Καραμβάλη ποιητή, δοκιμιογράφο και Μ. Βλάχου-Καραμβάλη, ποιήτρια, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο ποιητικό έργο του Τάκη Σινόπουλου, εναλλάσσοντας κείμενα και ποιήματά του.

·        Γ. Πλαχούρη, ποιητή και πεζογράφο που αναφέρθηκε στην ποίηση και το έργο του Βασίλη Στεριάδη. Ευχάριστη στιγμή στην ενότητα αυτή ήταν η παρουσία της Προέδρου της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας ΙΩΝΕΣ κ. Αργ. Μάμαλη-Κοπάνου, που ήρθε από τον Βόλο και αναφέρθηκε στο έργο του Βασίλη Στεριάδη, ο οποίος έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Ν. Ιωνία Βόλου.

·        Καλλ. Στεριάδου, συγγραφέα και Σ. Σγουράκη ηθοποιό, οι οποίες ανέλυσαν το ποιητικό έργο της κ. Ιουλίας Ζαννάκη-Λιάλιου. Στο τέλος της εκδήλωσης η κ. Ιουλία Ζαννάκη-Λιάλιου απήγγειλε δύο ποιήματά της.

Την εκδήλωσή μας τίμησαν εκτός από τους προαναφερθέντες και τους πολλούς παρισταμένους: Οι αντιδήμαρχοι κ. Γκ. Σακαλόγλου και κ. Β. Σπηλιωτόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ. κ. Ελ. Γρίβα, η Πρόεδρος της Αντικαρκινικής τμήμα Ν. Ιωνίας κ. Β. Γεωργιάδου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών κ. Γ. Νουβέλογλου, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» κ. Κ. Μπρόλιου, η Αντιπρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Δ. Γεωργαντζή και ο επί τιμή Πρόεδρος Τ. Κωστιδάκης, η Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Ινεπολιτών-Κασταμονιτών κ. Λ. Σπανοπούλου, ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Σπάρτης κ. Στ. Παπαγερασίμου, οι συγγραφείς Ειρ. Κατσίπη, Ειρ. Βεκρή και Αργ. Μαργαρίτη, ο εκδότης κ. Σ. Ζαχαρόπουλος και ο κ. Κ. Τσαγκαράκης από τον Α.Γ.Σ. Ανατολή.

ΠΗΓΗ: Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.11.2023.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ αθηνων αθηνας αττικης αττικη ΠΟΙΗΤΕΣ ποιηση πολη πολιτισμος Φιληντας Μικρα Ασια Κοβανη, Κοντογλου γραμματα τεχνες Σταυροπουλου ποιητης Σημηριωτης Δικελι ΚΕΜΙΠΟ Καραμβαλης Βλαχου Καραμβαλη, ποιητρια, Σινοπουλος κειμενα Πλαχουρης, πεζογραφος Στεριαδης Βολος Βολου μαγνησιας μαγνησια Στεριαδου, συγγραφεας Σγουρακη Ζαννακη Λιαλιου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ