Το μυστήριο με το Σπήλαιο του Θανάτου στην Κόστα Ρίκα - ΔΕΙΤΕ βίντεο - του Γ. Λεκάκη

Το μυστήριο
με το Σπήλαιο του Θανάτου
στην Κόστα Ρίκα

Του Γιώργου Λεκάκη

Το τουριστικό συγκρότημα Recreo Verde στην περιοχή Venecia[1] de San Carlos στην Alajuela της Κόστα Ρίκα, στον 10ο παράλληλο [10.335734°N 84.2859415°W] περιβάλλεται από καταπράσινη φύση και έχει ιαματικές πηγές – ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης «Οι 755 έως τώρα γνωστές ιαματικές πηγές της Ελλάδος». Ωστόσο, φιλοξενεί και κάτι λιγότερο… ελκυστικό: Το Σπήλαιο του Θανάτου.

Οποιοδήποτε ζωντανό ον μπαίνει στην σπηλιά, δεν ξαναβγαίνει έξω… Αυτό συμβαίνει επειδή το εσωτερικό του σπηλαίου είναι γεμάτο με μονοξείδιο του άνθρακα, ένα άχρωμο, άοσμο και άγευστο αέριο που είναι εξαιρετικά τοξικό.

Τα χαρακτηριστικά της μικρής σπηλιάς - βάθους 2 μ. και μήκους 3 μ. - ανακαλύφθηκαν όταν κτιζόταν το συγκρότημα. Ένας εργάτης έφθασε κοντά στην είσοδο για να καθαρίσει την περιοχή και μόλις πλησίασε ένιωσε άρρωστος… Του έκαναν κάποιες εξετάσεις και κατάλαβαν τότε ότι η δυσφορία προκλήθηκε από την παρουσία αυτού του αερίου… Αν και έχουν γίνει μελέτες, οι λόγοι για τις συνθήκες στο σπήλαιο είναι ακόμα ένα μυστήριο…

Η είσοδος στο σπήλαιο είναι μικρή και συνήθως μόνο έντομα, μικρά ζώα και πουλιά μπαίνουν για να βρουν καταφύγιο και καταλήγουν νεκρά, όπως είπα.

Για τους περίεργους επισκέπτες, το προσωπικό του τουριστικού κέντρου κάνει μια απλή επίδειξη με φωτιά ως… «τουριστική ατραξιόν»: Ένας αναμμένος πυρσός σβήνει αμέσως, λόγω έλλειψης οξυγόνου και της παρουσίας του εν λόγω αερίου. ΔΕΙΤΕ το ΕΔΩ.

Κατά τα άλλα, στο Recreo Verde, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τον όμορφο ποταμό Toro Amarillo, μια ποικιλία από πολύχρωμα πουλιά και ιαματικές πηγές, εκτός από τα διάφορα αξιοθέατα που μπορεί να βρει κανείς στην κοντινή περιοχή της La Fortuna, όπως τα σπήλαια Venado.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Το Λεξικό των παραδόσεων των λαών του κόσμου». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.3.2018.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Επήρε το όνομά της από την Βενετία στην Ιταλία, διότι και εδώ, πολυάριθμοι ποταμοί της δίνουν ζωή.


μυστηριο Σπηλαιο του Θανατου Κοστα Ρικα βιντεο μυστηρια Σπηλαια τουριστικο συγκροτημα ρεκρεο βερντε Recreo Verde Venecia de San Carlos αλαγιουελα Alajuela 10ος παραλληλος φυση ιαματικες πηγες ιαματικη πηγη Θανατος σπηλια μονοξειδιο του ανθρακα, αχρωμο, αοσμο αγευστο αεριο τοξικο εντομα, ζωα πουλια καταφυγιο νεκρα τουρισμος φωτια τουριστικη ατραξιον πυρσος οξυγονο αερια ποταμος τορο αμαριλο Toro Amarillo, πολυχρωμα πουλια αξιοθεατα λα φορτουνα La Fortuna, βεναντο Venado Βενετια αγιου καρλου βενετσια ιντε σαν καρλος ποταμοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ