Απαγορεύεται στους Έλληνες να κοιμούνται στο κάστρο της Χίου. Όποιος βρίσκεται εκεί μετά τις 5 μ.μ. θα θανατώνεται! Οι Τούρκοι στηρίζονται στην προστασία της Γαλλίας - του Γ. Λεκάκη

Απαγορεύεται στους Έλληνες
να κοιμούνται στο κάστρο
της Χίου
Όποιος βρίσκεται εκεί μετά τις 5 μ.μ.
θα θανατώνεται!
Οι Τούρκοι στηρίζονται
στην προστασία της Γαλλίας 

Του Γιώργου Λεκάκη

Η εφημερίδα «JOURNAL DES MAIRES», εκδιδομένη στην πόλη των Παρισίων, στο φύλλο της 15-16 Ιανουαρίου 1823[1] κάνει αναφορά στην Χίο, ρεπορτάζ το οποίο ήταν γραμμένο στις 19 Νοεμβρίου 1822 - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΧΙΟ το 1822, ΕΔΩ:

«Οι Ευρωπαίοι του νησιού είναι ήσυχοι, αλλά τα πνεύματα μεταξύ των Τούρκων είναι ιδιαίτερα ταραγμένα. Μετά την φωτιά του πλοίου της γραμμής στην Τένεδο, υποπτεύονται ότι οι Ψαριανοί θα έρθουν να καταλάβουν το νησί. Καταφθάνουν τρεις Τάρταροι από την Κωνσταντινούπολη. Η ακρόπολη έλαβε ενίσχυση στρατιωτών, πυρομαχικών και προμηθειών τροφίμων. Τα μέτρα επιτήρησης αυξάνονται. Τα συναισθήματα για το μέλλον είναι αρνητικά. Απαγόρευση Ελλήνων να κοιμούνται στο κάστρο. Όποιος ανάμεσά τους βρίσκεται εκεί μετά τις πέντε το απόγευμα θα τιμωρείται με θάνατο. Οι Τούρκοι στηρίζονται στην προστασία της Γαλλίας και ζητούν από τον αντιπρόξενο άσυλο στο προξενείο. Ο κύριος Δαβίδ συμφώνησε με ευχαρίστηση και προθυμία».

Και από την Αγκώνα Ιταλίας, γραμμένη στις 27 Δεκεμβρίου 1822:

«Ο κόμης Μεταξάς, βουλευτής της Γερουσίας του Μορέως, που επρόκειτο να ζητήσει βοήθεια από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που συγκεντρώθηκαν στη Βερόνα, δεν έχει εγκαταλείψει την πόλη. Έστειλε επιστολές σε όλους τους υπουργούς, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Έχοντας πλέον τελειώσει το συνέδριο, οι Έλληνες έχουν πειστεί ότι δεν έχουν να ελπίζουν σε τίποτα από αυτή την άποψη. Εδώ έφθασαν σήμερα από τον Μορέα ο Αρχιεπίσκοπος Πατρών Γερμανός και ο γιος του Πετρόμπεη της Μάνης, αλλά δεν τους επετράπη να συνεχίσουν το ταξείδι τους».

Η εφημερίδα ήταν σε σχήμα 4ο, γραμμένη φυσικά στα γαλλικά.

ΠΗΓΗ: Φράττης, 17.12.2023. Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.11.2023.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] «Feuille economique, politique, commerciale, de Paris et des campagnes / Οικονομικό, πολιτικό, εμπορικό φύλλο του Παρισιού και της υπαίθρου». Ήταν ο 8ος χρόνος έκδοσης της εφημερίδος.

Απαγορευση ελληνες καστρο Χιου θανατος εφημεριδα JOURNAL DES MAIRES εκδοση πολη Παρισι φυλλο 15 16 Ιανουαριου 1823 Χιος, ρεπορταζ 19 Νοεμβριου 1822 Ιανουαριος Νοεμβριος Ευρωπαιοι νησι Τουρκοι φωτια πλοιο γραμμη Τενεδος, ψαρα Ψαριανοι καταληψη Ταρταροι Κωνσταντινουπολη ακροπολη στρατιωτες πυρομαχικα προμηθειες τροφιμων μετρα επιτηρηση τιμωρια Τουρκος τουρκια προστασια Γαλλια αντιπροξενος ασυλο προξενειο δαβιδ Ντειβιντ Αγκωνα αγκονα ανκονα Ιταλιας, ιταλια 27 Δεκεμβριου 1822 Δεκεμβριος κομης Μεταξας, βουλευτης Γερουσια του Μορεως, Μορεα Μωρεως Μωρεα Μοριας Μορια βοηθεια ευρωπαικες δυναμεις ευρωπη Βερονα, επιστολη υπουργος, συνεδριο, Αρχιεπισκοπος Πατρων Γερμανος Πετρομπεης Μανη ταξειδι γαλλικα Οικονομικο, πολιτικο, εμπορικο φυλλα Παρισιοι γαλλιας υπαίιρος εκδοσεις τυπος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ