Επαναπατρίζονται από ΗΠΑ σε Ελλάδα 30 κατασχεμένες αρχαιότητες, από τον Βρετανό «αρχαιοπώλη» R. Symes, πρωτοβουλία της εισαγγελίας Μανχάταν!

Επαναπατρίζονται
από ΗΠΑ σε Ελλάδα 30
κατασχεμένες αρχαιότητες,
από τον Βρετανό «αρχαιοπώλη»
R. Symes,
πρωτοβουλία της εισαγγελίας Μανχάταν!
Τριάντα αρχαιότητες επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά την κατάσχεσή τους από την Εισαγγελία του Μανχάταν. Οι αρχαιότητες παραδόθηκαν στις ελληνικές Αρχές την Παρασκευή 15.12.2023 από τον επί κεφαλής της Antiquities Trafficking Unit M. Bogdanos Αντιεισαγγελέα στην Εισαγγελία του Μανχάτταν, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εισαγγελίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Κ. Κωνσταντίνου και στελεχών της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών.

Οι αρχαιότητες που επαναπατρίζονται καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους και αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της γλυπτικής, της μεταλλοτεχνίας και της κεραμικής. 
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

        - ένα ακέραιο μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο τύπου «Σπεδού» και τρία αποσπασματικά σωζόμενα,

        - δύο κεφαλές και ένας κορμός τύπου «Σπεδού» (2700 - 2300 π.Χ.), 

        - ένα πήλινο κύπελλο καμαραϊκού ρυθμού μινωικών χρόνων

        - ένα χάλκινο ειδώλιο ταύρου μινωικών χρόνων (1900-1500 π.Χ.),

        - ένας πιθαμφορέας μυκηναϊκών χρόνων

        - ένα θήλαστρο μυκηναϊκών χρόνων (1300 - 1150 π.Χ.),

        -ένας αρύβαλλος με μορφή ανδρικής κρανοφόρου κεφαλής από φαγεντιανή,

        - δύο αρύβαλλοι, ο ένας με μορφή καθιστής γυναικείας μορφής και ο άλλος με μορφή λαγού αρχαϊκών χρόνων (6ου αι. π.Χ), 

        - ένας ερυθρόμορφος σκύφος κλασσικών χρόνων (5ου αι. π.Χ),

        - ένας κάλυκας της κατηγορίας «Δυτικής Κλιτύος»

        - ένας κάδος ελληνιστικών χρόνων (4ου - 3ου αι. π.Χ),

        - επτά χάλκινα κράνη (6ου - 4ου / 3ου αι. π.Χ), μεταξύ των οποίων ένα κορινθιακό, πέντε αττικά και ένα χαλκιδικό

        - δυο χάλκινοι και δυο σιδερένιοι ανατομικοί θώρακες ελληνιστικών χρόνων,

        - ένα χάλκινο εξάρτημα ιπποσκευής ελληνιστικών/ρωμαϊκών χρόνων,

        - δύο μαρμάρινα αγάλματα Αφροδίτης ρωμαϊκών χρόνων,

        - ένα αργυρό εικονίδιο με παράσταση Θεοτόκου βυζαντινών χρόνων

        - ένα αργυρό πινάκιο με φυτική, ζωική και γεωμετρική διακόσμηση βυζαντινών χρόνων

Τα αντικείμενα προέρχονται από κατασχέσεις σε αποθήκες του Βρετανού αρχαιοπώλη Robin Symes και στην γκαλερί του Michael Ward  στην Νέα Υόρκη.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την εξής δήλωση «Ο αγώνας ενάντια στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών απαιτεί ισχυρές συνεργασίες και πολλή δουλειά. Ο επί κεφαλής της Antiquities Trafficking Unit Matthew Bogdanos και οι συνεργάτες του, τα στελέχη του Department of Homeland Security Investigations αλλά και οι αρχαιολόγοι της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού διαθέτουν τα χαρακτηριστικά αυτά και οι συνεχείς επιτυχίες τους το αποδεικνύουν περίτρανα. Ο επαναπατρισμός των 30 αρχαιοτήτων από την Νέα Υόρκη έρχεται ως συνέχεια της επιστροφής των 55 αρχαίων αντικειμένων το 2022 και των 29 αρχαίων αντικειμένων την άνοιξη του 2023 που ανακτήθηκαν με την συνεργασία των ίδιων πρωταγωνιστών, που αποτελούν πλέον μία δυνατή ομάδα».

Το αίσιο αποτέλεσμα επιτεύχθηκε χάριν στις ενέργειες της Εισαγγελίας του Μανχάταν, οι  έρευνες της οποίας απέδειξαν την παράνομη διακίνησή τους από την Ελλάδα, της Homeland Security Investigation και της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών που παρείχε αρχαιολογική τεκμηρίωση για αρκετά από αυτά. «Πρόκειται για μία δεμένη ομάδα που εργάζεται με αποφασιστικότητα, προσήλωση και μεθοδικότητα, χωρίς ωράρια και ανάλογους περιορισμούς, με αποκλειστικό στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης» όπως δήλωσε ο Matthew Bogdanos, ο οποίος τόνισε και την εξαιρετική συμβολή των ειδικών πρακτόρων της Homeland Security Investigation.

Την σημασία της συνεργασίας και την βαθειά ευγνωμοσύνη της Ελλάδας προς την Εισαγγελία του Μανχάτταν και την Homeland Security Investigation εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού και δήλωσε την βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού να συνεχιστεί η στενή συνεργασία που έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.12.2023.

Επαναπατρισμος ΗΠΑ Ελλαδα κατασχεση αρχαιοτητων, Βρετανος αρχαιοπωλης Σαιμς Symes, εισαγγελια Μανχαταν ΗΠΑ Επαναπατρισμοι Νεα Υορκη κατασχεμενες αρχαιοτητες, Βρετανια αρχαιοπωλες Μανχατταν επιστροφη Εισαγγελεας Μπογδανος Bogdanos αντιεισαγγελεας Προστασια Πολιτιστικων Αγαθων προιστορια βυζαντιο γλυπτικη μεταλλοτεχνια κεραμικη ακεραιο μαρμαρινο κυκλαδικο ειδωλιο τυπου τυπος Σπεδου κεφαλη κορμος 4.700 χρονια πριν 2700 2300 πΧ πηλινο κυπελλο καμαραικου ρυθμου καμαραικος ρυθμος χαλκινο ειδωλιο ταυρου ταυρος μινωικα χρονια 1900 1500 πιθαμφορεας θηλαστρο μυκηναικα χρονια 1300 1150 αρυβαλλος ανδρικη κρανοφορος κεφαλι φαγεντιανη αρυβαλλοι, καθιστη γυναικεια μορφη λαγος αρχαικα 6ος αιωνας ερυθρομορφος σκυφος κλασσικα 5ος καλυκας κατηγορια Δυτικης Κλιτυος Δυτικη Κλιτυς αρχαιος καδος ελληνιστικα 4ος 3ος χαλκινα κρανος κορινθιακο, αττικο χαλκιδικο χαλκινοι σιδερενιος ανατομικος θωρακας ελληνιστικοι αρχαιοι αρχαιο εξαρτημα ιπποσκευη ρωμαικα μαρμαρινο αγαλμα θεα Αφροδιτη αργυρο εικονιδιο εικονα παρασταση Θεοτοκος δεομενη βυζαντιο αργυρο πινακιο φυτικη, ζωικη γεωμετρικη διακοσμηση αντικειμενα κατασχεσεις αποθηκη αρχαιοκαπηλια γκαλερι γουαρντ Ward ΗΠΑ Υπουργος Πολιτισμου Μενδωνη παρανομη διακινηση πολιτιστικα αγαθα αρχαιολογια 2022
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ