Και 2ο κεφάλι αγάλματος της Αφροδίτης και 3ο κεφάλι αγάλματος του Διονύσου βρέθηκαν στους Αιζανούς, με περισσότερα από 100 αρχαία γλυπτά! Κάποια αγάλματα είχαν ύψος έως και 3 μ.! - του Γ. Λεκάκη

Και δεύτερο κεφάλι αγάλματος
της θεάς Αφροδίτης
και τρίτο κεφάλι αγάλματος
του θεού Διονύσου
βρέθηκαν στους Αιζανούς,
όπου βρέθηκαν περισσότερα από 100
αρχαία γλυπτά!
Κάποια αγάλματα είχαν ύψος έως και 3 μ.!

Του Γιώργου Λεκάκη

Κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στον ποταμό Πενκαλά (νυν Koca), που βρίσκεται στην αρχαία ελληνική πόλη Αιζανοί - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΑΙΖΑΝΟΥΣ, ΕΔΩ - στην περιοχή Çavdarhisar του Κοτύαιου > νυν Κιουτάχειας, ανακαλύφθηκε και δεύτερο κεφάλι αγάλματος της θεάς Αφροδίτης και τρίτο κεφάλι αγάλματος του θεού Διονύσου – αμφότεροι θεοί των Ελλήνων.

Ανασκαφές διεξάγει το Πανεπιστήμιο Κιουταχείας Dumlupınar, η Σχολή Επιστημών και Γραμμάτων Τμήμα Αρχαιολογίας με επί κεφαλής Ανασκαφών τον δρ. G. Coşkun.

Εδήλωσαν ότι ανακάλυψαν πολλά κομμάτια αρχαίας ελληνικής γλυπτικής κατά την διάρκεια της ανασκαφής των συντριμμιών της γέφυρας στον Πενκαλά. Η αρχαία πόλη της Φρυγίας είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μ.!

 Ο κ. Coşkun είπε: «Η πιο σημαντική εξέλιξη που μας ενθουσιάζει αυτήν την περίοδο είναι ότι ανακαλύψαμε νέα κεφάλια αγαλμάτων της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς στην μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων, και του Διόνυσου, του θεού του κρασιού. Έχουμε βρει περισσότερα από 100 γλυπτά στις ανασκαφές που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα στον ποταμό. Εννοείται ότι μερικά από τα κεφάλια που βρέθηκαν ανήκουν σε αγάλματα ύψους 2 - 3 μ.! Αυτά τα κεφάλια αγαλμάτων, το πρώτο από τα οποία ανακαλύψαμε πριν από 3 χρόνια, είναι πολύ καλά διατηρημένα», είπε.

ΠΗΓΗ: Α.Α. Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία"ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.12.2023.

αρχαιο κεφαλι αγαλμα θεα Αφροδιτη κεφαλη αγαλματος θεος Διονυσος Αιζανοι αρχαια γλυπτα αγαλματα υψος αγαλματος ανασκαφη ποταμος πενκαλας πεγκαλας κοτσα τσαι Koca cay, αρχαια ελληνικη πολη τσαβδαρχισαρ τσαβνταρχισαρ cavdarhisar κοτυαιο Κιουταχεια / Kutahya, θεοι Ελληνων ανασκαφες αρχαιολογια γλυπτικη γεφυρα κεφαλια αγαλματων μυθολογια αρχαιοι γλυπτο υψομετρο φρυγια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ