Ακρόπολη 4.500 χρόνων στον Πάνερμο Νάξου! Με δαιδαλώδες οικοδόμημα 22 δωματίων! - του Γ. Λεκάκη

Ακρόπολη 4.500 χρόνων
στον Πάνερμο Νάξου!
Με δαιδαλώδες οικοδόμημα 22 δωματίων!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο Πάνορμος (ή στην τοπική Πάνερμος) Νάξου, είναι γνωστός για την αρχαια ακρόπολή του (κοινώς Κορφάρι των Αμυγδαλιών). Μια καταπληκτική τοποθεσία μιας των πρώτων προϊστορικών πόλεων και εμπορικών σταθμών των Κυκλάδων. Με λείψανα από την Νεολιθική και την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Σημαντική οδός ανεφοδιασμού για τον ιερό χώρο των Δασκαλιών Κέρου, που κείται ακριβώς απέναντι.

Η σωζόμενη ακρόπολις Πανόρμου είναι Εποχής Χαλκού. Σώζονται αποθήκες, και ένα δαιδαλώδες οικοδόμημα 22 δωματίων με την πεντάπυργο οχύρωσή του!

Τα διατηρητέα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ανάγονται στο 2500 - 2200 π.Χ.

Ανήκουν σε ένα ενιαίο οχυρωματικό κτήριο, που εκτείνεται σε έκταση 285 τ.μ.

Η ανασκαφή στην κορυφή του λόφου αποκάλυψε περίπου 20 μικρά πέτρινα δωμάτια μέσα σε μια οχύρωση, που αποτελείται από ένα ελλειψοειδές τείχος.

Το τείχος της πόλεως, κτισμένο σε μεγάλους ογκόλιθους, ακολουθεί το προφίλ της κορυφής του λόφου και ενισχύθηκε από πέντε πέταλους πύργους. Η είσοδος της ακροπόλεως βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του οχυρωματικού τείχους και έχει σχήμα στενού διαδρόμου.

Προστατεύεται από δύο συμπαγείς κατασκευές που ομοιάζουν με πύργο.

Τα μικρά ορθογώνια ή τραπεζοειδή πέτρινα δωμάτια μέσα στην ακρόπολη είναι προσβάσιμα μέσω στενών διαδρόμων.

Οι αίθουσες της ακροπόλεως χρησιμοποιούνταν για δραστηριότητες που αφορούσαν την προετοιμασία και αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων γεωργικών προϊόντων, όπως αποδεικνύεται από την παρουσία μεγάλου αριθμού πήλινων δοχείων και λίθινων εργαλείων.

Το φρούριο στην κορυφή χρησίμευε και ως καταφύγιο σε περίπτωση κινδύνου για τους κατοίκους του κοντινού οικισμού, που βρίσκεται στις πλαγιές του λόφου, γύρω από την κορυφή όπου βρίσκεται η ακρόπολη.

Το τέλος της ακρόπολης ήταν βίαιο: Κατεστράφη από πυρά, ίσως μετά από εχθρική επίθεση, όπως υποδηλώνουν τα εκτεταμένα ίχνη πυρός και ο μεγάλος αριθμός θαλάσσιων βότσαλων - βλημάτων σφεντόνας - που βρέθηκαν στην είσοδο.

Στην είσοδο ανακαλύφθηκε επίσης ένα μόνο χάλκινο όπλο - αιχμή του δόρατος.

Η ακρόπολη του Κορφαρίου είναι μοναδικής σημασίας. Κανένα άλλο μνημείο παρόμοιας μορφής δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό από την Ελλάδα. Μαρτυρεί την ύπαρξη μιας καλά οργανωμένης κοινωνίας από την 3η χιλιετία π.Χ. Ένα σημείο αναφοράς στην μετατροπή των μικρών αγροτικών οικισμών σε μεγαλύτερες αστικές κοινότητες – σχετικό και η Γρόττα Νάξου.

Το μονοπάτι ξεκινά από τον Πάνερμο. Δέκα λεπτά μετά το ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας δεξιά, ανηφορίζει μονοπάτι για την κορυφή του λόφου. Εξαιρετική θέα! Το ρέμα στα δυτικά προσέφερε πρόσβαση σε νερό.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.4.2018.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

            - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Αν. Δ. «ΚΟΡΦΑΡΙ ΤΩΝ ΑΜΥΓΔΑΛΙΩΝ (ΠΑΝΟΡΜΟΣ) ΝΑΞΟΥ - ΜΙΑ ΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Αντ. Ποθητός, Chr. Nøkkentved, M. Caliari.

Πανερμος, αρχαια ακροπολη Πανορμου Κορφαρι των Αμυγδαλιων καταπληκτικη τοποθεσια πρωτη προιστορικη πολη εμπορικος σταθμος Κυκλαδων λειψανα Νεολιθικη Πρωιμη Εποχη του Χαλκου οδος ανεφοδιασμου ανεφοδιασμος ιερος χωρος Δασκαλιο Κερου, Δασκαλειο Κερος κυκλαδων κυκλαδες ακροπολις 4.500 χρονια πριν Πανερμου Ναξου ναξος δαιδαλωδες οικοδομημα δωματια δωματιο σωζομενη αποθηκες, αποθηκη πενταπυργος οχυρωση αρχιτεκτονικα καταλοιπα 2500 - 2200 πΧ ενιαιο οχυρωματικο κτηριο, ανασκαφη κορυφη λοφος πετρινο ελλειψοειδες τειχος Αμυγδαλιες Αμυγδαλια πολις, ογκολιθος, πεταλος πυργους πυργοι οχυρωματικο διαδρομος ορθογωνιο τραπεζοειδες πετρινα αιθουσα προετοιμασια αποθηκευση γεωργικα προιοντα γεωργια πηλινο δοχειο λιθινα εργαλεια φρουριο καταφυγιο οικισμος λοφος, καταστροφη πυρα, πυρκαγια εχθρικη επιθεση, πυρκαια θαλασσιο βοτσαλο βλημα σφεντονας σφεντονα σφενδονη εισοδος χαλκινο οπλο - αιχμη δορατος δορυ Κορφαριου μνημειο Ελλαδα οργανωμενη κοινωνια 3η χιλιετια πΧ μετατροπη αγροτικος αστικος αστικη κοινοτητα Γροττα γροτα Ναξου μονοπατι ξωκκλησι Αγιας Τριαδας Αγια Τριαδα Τριαδα τριας ρεμα νερο ΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ