Γιατί ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ στα ΣΧΟΛΕΙΑ και στα ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ; - του Π. Ιωαννίδη

Γιατί ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ
η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ
στα ΣΧΟΛΕΙΑ
και στα ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ;

Του καθηγητή φιλολόγου Πέτρου Ιωαννίδηpetrion18@gmail.com

 

Η Γραμματική της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας διαιρείται σε 3 μέρη:

            - Το Φθογγολογικό, που αφορά στους φθόγγους, τα γράμματα, τους τόνους, τα πνεύματα και τα φθογγικά πάθη.

            - Το Τυπολογικό, που αφορά στα μέρη του λόγου, κλιτά και άκλιτα, στους τύπους, καταλήξεις, θέματα, χαρακτήρες.

Και το σπουδαιότερο,

            - το Ετυμολογικό που αφορά στην Παραγωγή και την Σύνθεση των λέξεων.

Εκείνο που δεν αλλάζει ποτέ σε μια Γλώσσα μέγιστης χρονικής αντοχής είναι η ΡΙ-ΖΑ < ΡΟΗ - ΖΩΗΣ, κι αυτή πρέπει να ανιχνεύεται, διότι από ΡΙ-ΖΑ, όπως συμβαίνει και με τα φυτά, φύονται συγκεκριμένοι βλαστοί και συγκεκριμένοι καρποί.

Το ΥΠΑΙΘΑ θα πρέπει στο «ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» που προαναγγέλλει και στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό που προετοιμάζει για τα σχολεία, με νέα προγράμματα σπουδών, με πολλαπλό βιβλίο, και νέα μαθήματα Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) να συμπεριλάβει και το μάθημα της Ετυμολογίας, με Ειδικό Εγχειρίδιο και Λεξικό Ετυμολογίας, αν σκοπεύει πραγματικά να καλλιεργήσει την κριτική ικανότητα των μαθητών και τη «φυσική» τους νοημοσύνη.

Σας πληροφορούμε ότι η λέξη της χρονιάς 2023 σύμφωνα με το κορυφαίο Βρετανικό Λεξικό «Collins Dictionary» ήταν η συντομογραφία «ΑΙ» που προκύπτει από τη φράση Artificial Intelligence, ήτοι Τεχνητή Νοημοσύνη, ο όρος περιγράφει τη «μοντελοποίηση των ανθρώπινων νοητικών λειτουργιών από προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών». Θεωρούμενη ως η επόμενη μεγάλη Τεχνολογική Επανάσταση (5η), η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει γνωρίσει ταχεία ανάπτυξη και έχει συζητηθεί πολύ το 2023, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του «Collins». Στην λίστα των λέξεων που «διαγωνίστηκαν» για την πρωτιά περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων, οι όροι: «ultra-processed» (= υπέρ - επεξεργασμένος), «De-Banking» και «Greedflation».

Χωρίς να γίνουμε μάντεις κακών και να είμαστε τεχνοφοβικοί στα Αρχαία Ελληνικά υπάρχει το επιφώνημα «α» ή «αα» (παλιά γραφόταν ΑΙ στη μεγαλογράμματη γραφή) που σημαίνει φε, αλλοίμονον!, και η οποία παράγει το ρήμα αάζω = φωνάζω αα, θρηνώ και το επίθετο αακτός - αξιοθρήνητος, θρηνώδης καθώς και το επίθετο αανής / αανός = πρόξενος δεινών, τρομερός. Ελπίζω και εύχομαι η «ΑΙ» να μην επιφέρει δεινά στην ανθρωπότητα! Ρήματα που παράγονται από επιφωνήματα σημαίνουν ότι το υποκείμενο λέει εκείνο που δηλώνει η πρωτότυπη λέξη· αυτά έχουν τις παραγωγικές καταλήξεις -ζω, -άζω, -ίζω, ώζω, π.χ. ομοι < ομώζω (= φωνάζω οίμοι, θρηνώ.

 

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ / ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ:

Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023

ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ: Authentic = το αυθεντικό

 

Η φετινή επιλογή έγινε από το έγκριτο Λεξικό Merriam-Webster. Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ρίσι Σούνακ και ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος από τον Οκτώβριο του 2022, γεννηθείς το 1980 (43 χρόνος) θα νιώθει πολύ άβολα και δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει!

Αυθεντικός είναι αυτός που ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα, που δεν είναι ψεύτικος, ο αληθινός, ο γνήσιος, ο πραγματικός. Αυθεντικός επίσης είναι «ο αρχικός, ο πρωτότυπος, αυτός που δεν αποτελεί απομίμηση ή αντίγραφο, που δεν έχει δεχθεί επέμβαση ή επεξεργασία».

Η λέξη προέρχεται από το αρχαιοελληνικό αθέντης < ατός + ντης < από το νύω ή νύτω (= επιτελώ, τελειώνω). Παράγωγα νυσις (= τελείωση), νυσμα (= κατόρθωμα), νύσιμος (= αποτελεσματικός), νυστέον, νυστικός (= αποτελεσματικός), νυστός (= κατορθωτός), νήνυστος (= ακατόρθωτος). Αθέντης αντί ατοέντης (απόλυτος κύριος, ο κυρίαρχος, ο δεσπότης, ο άρχοντας, ο πραγματικός δολοφόνος ή και ο αυτόχειρας, αυτός που επιτελεί κάτι με τα ίδια του τα χέρια). Στα τουρκικά efendi = αφέντης, αφεντικό.

Μια ελληνικότατη λέξη, που ενώ ξέρουμε όλοι τι σημαίνει, σήμερα χρειάζεται να την ξαναθυμηθούμε. Η λέξη της χρονιάς προκύπτει από τις αναζητήσεις που γίνονται στην ιστοσελίδα του. Όσο περισσότερο ζητούν οι χρήστες μια λέξη μέσα σε μια χρονιά, τόσο πιο ψηλά εμφανίζεται στον κατάλογο της δημοφιλίας.

Λέξεις της χρονιάς: pandemic (= πανδημία) 2020, vaccine (= εμβόλιο) 2021, gaslighting (= ψυχολογική χειραγώγηση) 2022.

 

Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΔΙΑΚΡΙΤΗ!

 

Η κύρια οφθαλμοφανής αιτία της ανακήρυξης του «Αυθεντικού» σε λέξη της χρονιάς είναι η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, η οποία θολώνει ολοένα και πιο ραγδαία τα όρια μεταξύ αληθινού και ψεύτικου, μεταξύ αυθεντικού και πλαστού. Το 2023 είναι αναμφίβολα η χρονιά του chatGPT και της «Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης». Ποιος θα σας πει ότι το κείμενο που διαβάζετε είναι αυθεντικό;

Ποιος σας εγγυάται ότι γράφτηκε από άνθρωπο κι όχι από τη μηχανή; Η χρήση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων διατυπώνει σε όλους μας ένα θεμελιώδες ερώτημα σχετικά με την κυριότητα, την εγκυρότητα και την αυθεντικότητα των κειμένων. Αλλά όχι μόνο! Το ίδιο συμβαίνει και με τις εικόνες. Πόσο αυθεντικό είναι ένα έργο που έχει δημιουργηθεί από ένα μοντέλο «ΑΙ» στο στυλ ενός μεγάλου ζωγράφου; Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα, αν σκεφθούμε τη δύναμη του βίντεο. Η σκέψη και μόνο των σκανδάλων που θα προκληθούν από τη δυνατότητα του καθ' ενός να δημιουργεί Deepface Video, προκαλεί δέος. Η κλωνοποίηση της φωνής, ομοίως, θέτει το υπόβαθρο για να γίνουν τρομερές απάτες.

Τώρα που ο καθένας μπορεί να γράφει, να ομιλεί και να υποδύεται πειστικά όποιον επιθυμεί στον ψηφιακό χώρο η έννοια της αυθεντικότητας αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία. Σύντομα θα αναρωτιόμαστε για τη γνησιότητα των πάντων! Απ' τη στιγμή που θα μπορούμε σε λίγο όλοι να βάζουμε τους ψηφιακούς μας κλώνους (digital twins), να μας παριστάνουν, εύλογα κάθε φορά που κάποιος θα ομιλεί μαζί μας θα αναρωτιέται αν ομιλεί με τον αυθεντικό μας εαυτό. Η φετινή επιλογή της Λέξης της χρονιάς του 2023 ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Στον κόσμο που ξημερώνει η εργοστασιακή ρύθμιση των εικονικών μας σχέσεων θα είναι προϊόν της διαμεσολάβησης μιας τεχνητής νοημοσύνης, και σαν αποτέλεσμα, ο εντοπισμός του «αυθέντη» θα γίνεται όλο και πιο δύσκολος. (βλέπε άρθρο Μανώλη Ανδριωτάκη, 29.11.2023 στο περιοδικό «Κ», «η σημασία της φετινής επιλογής του έγκριτου λεξικού Merriam-Webster και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης»).

 

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ:

ΑΝΑΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ή ΑΝΑΓΥΡΙΣΜΟΣ

(= Ο σχηματισμός νέας λέξης ή φράσης διαφορετικού περιεχομένου με μετάθεση κατά το δοκούν των γραμμάτων της λέξης ή φράσης).

Η Ελληνική Γλώσσα είναι η Μοναδική στον κόσμο που σχηματίζει ΑΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ: π.χ.

ΑΗΡ από την ΗΡΑ,

ΧΟΛΟΣ από το ΛΟΧΟΣ,

ΝΟΜΟΣ από το ΜΟΝΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ από το ΑΦΡΟΔΙΤΗ,

ΣΤΟΝΟΣ από το ΝΟΣΤΟΣ,

ΣΤΟΚΟΣ και ΣΚΟΤΟΣ από το ΚΟΣΤΟΣ,

ΙΟΝ ΗΡΑΣ από το ΑΡΣΙΝΟΗ,

ΦΛΑΥΡΟΣ από το ΦΛΥΑΡΟΣ,

ΛΟΙΓΟΣ (= ολέθριος, φθοροποιός) από το ΟΛΙΓΟΣ,

ΡΟΘΟΣ (= ορμητικός ήχος, πάταγος κυμάτων) από το ΘΡΟΟΣ < ΘΡΟΥΣ (= θόρυβος, βοή, μουρμουρητό) κ.ά.

Προσπαθήσαμε – δίκην αναγραμματιστή – να αναγραμματίσουμε τις λέξεις ΜΥΘΟΣ και ΘΡΥΛΟΣ και καταλήξαμε στα εξής καταπληκτικά αποτελέσματα: ΜΥΘΟΣ : ΘΥΜΟΣ (= ψυχή, καρδιά, διάθεση, προαίρεση).

Άρα ο ΜΥΘΟΣ συνδέεται νοηματικά με το ΘΥΜΙΚΟ ή το ΘΥΜΟΕΙΔΕΣ μας, που κατά τον Πλάτωνα είναι ένα μέρος από την τριμερή διαίρεση της ψυχής, και αφορά στο σύνολο των ψυχικών φαινομένων που σχετίζονται με το συναισθηματικό μέρος της ψυχής, τα άλλα δύο είναι το επιθυμητικό και το λογιστικο. ΘΡΥΛΟΣ : ΛΥΘΡΟΣ (= αίμα με σκόνη, ρύπος αίματος, ο βρότος, αίμα πληγής αποξηραμένης) και ο ΘΡΥΛΟΣ συνδέεται με το ΛΥΘΡΟΣ ή ΛΥΘΡΟΝ, διότι για να καταστεί κάποιος Θρύλος πρέπει να αγωνιστεί και να δώσει την τελευταία ρανίδα αίματός του για ένα ανώτερο ιδανικό.

 

ΜΥΘΟΣ - ΘΡΥΛΟΣ - ΠΑΡΑΜΥΘΟΣ (ΠΑΡΑΜΥΘΙ)

Ομοιότητες και διαφορές

ΜΥΘΟΣ είναι ό,τι λέγεται, ομιλία, αγόρευση κ.λπ. Ο Μύθος συχνά ταυτίζεται με τον Θρύλο και το Παραμύθι, αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ τους: 

            1) Ετυμολογικη: ΘΡΥΛΟΣ είναι ο θόρυβος από πολλές φωνές, η αβέβαιη φήμη ΠΑΡΑ-ΜΥΘΙ είναι παρά τον μύθον και σημαίνει παραίνεση, προτροπή, παρηγοριά, 

            2) ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ: Ο Μύθος φέρει από τη φύση του χαρακτήρα θεολογικό και αναφέρεται στους θεούς, ημίθεους και ήρωες. Ενώ ο Θρύλος και το Παραμύθι δεν έχουν καμμιά σχέση με τη Θεολογία

Ο Μύθος κινείται στην σφαίρα του υψηλού, του καταπληκτικού, σχετίζεται προς το δέος, το επιβλητικό και ως εκ τούτου είναι αναγκαίο στοιχείο του πνευματικού μας βίου. Αντιθετώς ο Θρύλος και το Παραμύθι παραμένουν τη σφαίρα της ανθρώπινης ζωής. Ο Θρύλος έχει την τάση να συνδέεται με ορισμένα πρόσωπα, τόπο και χρόνο. Το Παραμύθι αιωρείται υπεράνω τόπου και χρόνου. Στο Παραμύθι η φαντασία οργιάζει αχαλίνωτη και πραγματοποιείται το αδύνατο. Μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως το ίδιο συμβαίνει και στο Μύθο. Υπάρχει ωστόσο διαφορά! Από το Παραμύθι λείπει η Αλληγορία, η Δεύτερη Ανάγνωση, ως εκ τούτου η φαντασία καταλήγει φρούδα/μάταιη. Αντιθέτως στο Μύθο αυτό που εκλαμβάνεται ως αδύνατο, παράδοξο, απίστευτο, εκπληκτικό δεν είναι παρά Αλληγορία, ήτοι το «λλως αγορεύειν». Για παράδειγμα οι ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ είναι Αλληγορίες, υπό τα πρόσωπα, τα έργα και τα πάθη των ζώων υπονοοούνται αυτά που συμβαίνουν στους ανθρώπους. Περίφημες επίσης για την αλληγορία τους ήταν οι «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΕΣ ΓΝΩΜΕΣ» π.χ. «τάς λεωφόρους μή βαδίζειν» (= να μην ακολουθείς τις γνώμες των πολλών). Το τερατώδες και το παράλογο των Μύθων έχουν ένα στόχο: την εύκολη απομνημόνευσή τους. Ο Αριστοτέλης στην «ΠΟΙΗΤΙΚΗ», 1451α, λέει: «Οι μύθοι πρέπει να είναι ευμνημόνευτοι».

 

ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΥ

Η Ιστορία μάς διηγείται αυτό που έγινε κάποτε, ο Μύθος μάς αφηγείται αυτό που γίνεται πάντα. Αλλά ποιος διδάσκει το μύθο; «Εξ όνυχος τον λέοντα», λέει η παροιμία, από τις λεπτομέρειες τεκμαίρεται η σπουδαιότητα των συντακτών του και μόνο αμυδρώς μπορούμε να υποψιαστούμε τι είδους νόες ήταν αυτοί, από τον πλούτο του περιεχομένου, το πολυεπίπεδο των μύθων, τον συμβολισμό που είναι φυσικός, ηθικός καθώς και φιλοσοφικός αλλά και όλα αυτά μαζί. Αποδεικνύουν την υψηλή ποιότητα της τεχνικής των μύθων. Ο Μύθος είναι ένα μικρό διήγημα, είναι μία εικόνα που αποτελεί την επιφάνεια, το περιτύλιγμα, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της εικόνας είναι πως σε όποιο σημείο και αν επικεντρώσει κανείς το βλέμμα του, την προσοχή του, την παρατηρητικότητά του «θα αντικρίσει» διαφορετικά πράγματα, γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για διαφορετικούς φλοιούς.

Κάθε φορά που διαλογιζόμαστε, που εμβαθύνουμε σε ένα μύθο, που στοχαζόμαστε, αφαιρείται ένας φλοιός ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτού. Αυτό φυσικά είναι ένα έργο δυσχερές αλλά και ένα έργο αξιότητας, που ανυψώνει τον άνθρωπο από τα τετριμμένα και παρέχει νόημα στη ζωή του. Κάτω από την επιφάνεια μπορεί να υπάρχει ένα θέμα πολιτικό. Στην πραγματικότητα όλα τα μεγάλα έργα έχουν θέμα πολιτικό. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα θέμα ψυχολογικό, φιλοσοφικό, μεταφυσικό, ανώτερα μαθηματικά, μουσικολογία, αστροφυσική και άλλα πολλά και το σπουδαιότερο όλα αυτά μαζί. Πληροφορίες υπολανθάνουσες που αν δεν έχει κανείς την ανάλογη επιστημονική γνώση, ο Μύθος εκλαμβάνεται ως φαντασιοκοπία: Οι Μύθοι λοιπόν πρέπει να εξετάζονται διεπιστημονικώς, ήτοι τόσο δια των θεωρητικών όσο και δια των πρακτικών επιστημών: Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε άνθρωποι, ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός (Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996).

ΠΗΓΗ: Από την στήλη του «ΕΤΥΜΟΛΟΓΩ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ - "ἄπιτε"!», με τίτλο «Ἐξ Αὐθεντικοποιήσεως ἄρχεσθαι & Πλαστογραφήσεως παύεσθαι», εφημ. Εβδόμη, 2.12.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.12.2023.


ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ φιλολογια Ιωαννιδης Γραμματικη αρχαια Ελληνικη Γλωσσα Φθογγολογικο μερος, φθογγος, γραμμα γραμματα, τονος, πνευματα πνευμα φθογγικα παθη τυπολογικο, μερη του λογου, κλιτα ακλιτα, τυπος, καταληξη θεμα χαρακταρας Ετυμολογικο παραγωγη Συνθεση λεξη γλωσσας ΡΙΖΑ < ΡΟΗ - ΖΩΗΣ, ΥΠΑΙΘΑ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ψηφιακος Μετασχηματισμος σχολεια, προγραμματα σπουδων, βιβλιο, μαθημα Ρομποτικη Τεχνητη Νοημοσυνη ΑΙ μαθηματα Ετυμολογια Εγχειριδιο Λεξικο κριτικη ικανοτητα μαθητης φυσικη λεξςι 2023 Βρετανικο Λεξικον συντομογραφια μοντελοποιηση ανθρωπινη νοητικη λειτουργια προγραμματα ηλεκτρονικος υπολογιστης Τεχνολογικη Επανασταση 5η ιστοσελιδα κολινς κολλινς ultra processed υπερεπεξεργασμενος DeBanking Greedflation τεχνοφοβια αρχαια Ελληνικα επιφωνημα αι αιαι μεγαλογραμματη γραφη φευ αλλοιμονον αλλοιμονο ρημα αιαζω = φωναζω θρηνω επιθετο αιακτος - αξιοθρηνητος, θρηνωδης αιανης / αιανος αιανη = πριξενος δεινα τρομερος δεινο ρηματα επιφωνηματα υποκειμενο πρωτοτυπη καταληξεις οιμοι < οιμωζω θρηνος ΑΓΓΛΙΚΗ Authentic αυθεντικο πρωθυπουργος Αγγλιας Σουνακ αγγλια ηγετης Συντηρητικο κομμα 2022, 1980 πραγματικοτητα, μη ψευτικος, αληθινος, γνησιος, πραγματικος αυθεντια αρχικος, πρωτοτυπος, απομιμηση αντιγραφο, επεμβαση επεξεργασια μιμηση αρχαιοελληνικο αυθεντης < αυτος + εντης ανυω ανυτω επιτελω, τελειωνω Παραγωγο ανυσις ανυση τελειωση ανυσμα κατορθωμα ανυσιμος αποτελεσματικος ανυστεον, ανυστικος αποτελεσμα ανυστος κατορθωτος ανηνυστος ακατορθωτος αυθεντης αυτοεντης απολυτος κυριος, κυριαρχος, δεσποτης, αρχοντας, πραγματικος δολοφονος αυτοχειρας, χερια τουρκικα efendi = εφεντι αφεντης, αφεντικο pandemic πανδημια 2020, vaccine εμβολιο 2021, gaslighting ψυχολογικη χειραγωγηση 2022 αληθεια ψεμα πλαστο chatGPT Παραγωγικη ανθρωπος μηχανη γλωσσικο μοντελο κυριοτητα, εγκυροτητα αυθεντικοτητα εικονα στυλ ζωγραφος βιντεο σκανδαλο κλωνοποιηση φωνη απατη ψηφιακος χωρος γνησιοτητα ψηφιακος κλωνος digital twins ομιλια εργοστασιακη ρυθμιση εικονικη σχεση διαμεσολαβηση Ανδριωτακης ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΑΝΑΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΥΡΙΣΜΟΣ σχηματισμος φραση μεταθεση κατα το δοκουν Μοναδικη ΑΝΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΡΑΜΜΑ ΑΗΡ θεα ΗΡΑ, ΧΟΛΟΣ ΛΟΧΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΜΟΝΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΣΤΟΝΟΣ ΝΟΣΤΟΣ, ΣΤΟΚΟΣ ΣΚΟΤΟΣ ΚΟΣΤΟΣ, ΙΟΝ ΗΡΑΣ ΑΡΣΙΝΟΗ, ΦΛΑΥΡΟΣ ΦΛΥΑΡΟΣ, ΛΟΙΓΟΣ ολεθριος, φθοροποιος φθορα ΟΛΙΓΟΣ, ΡΟΘΟΣ ορμητικος ηχος, παταγος κυματων κυμα κυματα ΘΡΟΟΣ < ΘΡΟΥΣ θορυβος, βοη, μουρμουρητο ΜΥΘΟΣ ΘΡΥΛΟΣ ΘΥΜΟΣ ψυχη, καρδια, διαθεση, προαιρεση ΘΥΜΙΚΟ ΘΥΜΟΕΙΔΕΣ Πλατωνας πλατων τριμερης διαιρεση της ψυχης, 3μερης τρια 3 ψυχικο φαινομενο συναισθημα επιθυμητικο λογιστικο συναισθηματικο επιθυμια λογιστικη λογικη ΛΥΘΡΟΣ αιμα σκονη, ρυπος αιματος, βροτος, πληγη αποξηραμενη ΛΥΘΡΟΝ, αγων ιδανικο ΠΑΡΑΜΥΘΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ αγορευση φωνη αβεβαιη φημη παραινεση, προτροπη, παρηγορια ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ θεολογια θεος, θεοι ημιθεος ηρωας υψηλο καταπληκτικο δεος, επιβλητικο πνευματικος βιος ανθρωπινη ζωη φαντασια αδυνατο αλληγορια, Δευτερη Αναγνωση, αδυνατον παραδοξο, απιστευτο, εκπληκτικο αλλως αγορευειν ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ αισωπος εργο παθος ζωο ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΙ λεωφορος μη βαδιζειν γνωμη πολλοι απομνημονευση Αριστοτελης ΠΟΙΗΤΙΚΗ ευμνημονευτος ΙΣΤΟΡΙΑ ονυχος τον λεοντα,λεων παροιμια, λεπτομερεια νοες πολυεπιπεδο συμβολισμος φυσικος, ηθικος φιλοσοφικος υψηλη ποιοτητα τεχνικη διηγημα, διαλογισμος στοχασμος φλοιος αξιοτητα πολιτικο εργα πολιτικη ψυχολογια φιλοσοφια μεταφυσικη, ανωτερα μαθηματικα, μουσικολογια, μουσικη αστροφυσικη πληροφορια υπολανθανουσα επιστημονικη γνωση, φαντασιοκοπια ανθρωποι, ευχαριστω Θεος Ελυτης, Αυθεντικοποιηση Πλαστογραφηση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ