Κυνηγοί πριν 125.000 χρόνια σκότωσαν και σφάγιασαν ελέφαντες 13 τόνων στην Γερμανία! Οι Νεάντερταλ μπορούσαν να συντηρήσουν και να αποθηκεύσουν μια τόσο μεγάλη ποσότητα τροφής! - του Γ. Λεκάκη

Κυνηγοί πριν 125.000 χρόνια
σκότωσαν και σφάγιασαν
ελέφαντες 13 τόνων
στην Γερμανία!
Οι Νεάντερταλ μπορούσαν να συντηρήσουν
και να αποθηκεύσουν
μια τόσο μεγάλη ποσότητα τροφής!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένης της S. Gaudzinski-Windheuser (του JGU), εξέτασε τα οστά 125.000 χρόνων των εξαφανισμένων ελεφάντων, με ίσιο χαυλιόδοντα (Palaeoloxodon antiquedus) - τα μεγαλύτερα χερσαία θηλαστικά του Πλειστόκαινου, ζύγιζαν έως και 13 τόνους! - στο Gröbern, στην έκταση που κατέχει νυν η ανατολική Γερμανία, και στο Taubach, της κεντρικής Γερμανίας, στην βόρεια Ευρώπη.

Τα μέλη της ομάδας διαπίστωσαν ότι τα σημάδια εργαλείων, που βρέθηκαν στα οστά αποτελούν απόδειξη ότι τα ζώα κυνηγήθηκαν και σφαγιάστηκαν εκτενώς από τους Νεάντερταλ.

..........................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Στην Ελλάδα έχουμε σφαγιασμένους από ανθρώπου ελέφαντες 3.000.000 χρόνων στο χωριό Περδίκκας Πτολεμαϊδος Κοζάνης Μακεδονία και 600.000 χρόνων στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

..........................................................

Και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια μοτίβα σφαγής.

Το σύνολο αυτών των ελεφάντων, από το Neumark-Nord Γερμανίας ανήκαν στην Τελευταία Μεσοπαγετωνική περίοδο.

«Τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης εξέτασης των οστών από το Gröbern και το Taubach δείχνουν τώρα ότι το κυνήγι αυτών των ελεφάντων από τους Νεάντερταλ δεν ήταν ένα μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά πρέπει να ήταν μια πιο τακτική δραστηριότητα», είπε η κ. Gaudzinski-Windheuser.

Τα μεγάλα ζώα μπορούσαν να καλύψουν τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες τουλάχιστον 2.500 ενηλίκων Νεάντερταλ, πρόσθεσε. Οι Νεάντερταλ μπορεί επομένως να έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες για να κυνηγήσουν και να καταναλώσουν έναν ελέφαντα, και μπορεί επίσης να ήταν σε θέση να συντηρήσουν και να αποθηκεύσουν μια τόσο μεγάλη ποσότητα τροφής.

ΠΗΓΗ: S. Gaudzinski-Windheuser «Widespread evidence for elephant exploitation by Last Interglacial Neanderthals on the North European plain», PNAS / Proceedings of the National Academy of Sciences, 4.12.2023, 120 (50) e2309427120 https://doi.org/10.1073/pnas.2309427120, Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg στο Mainz (JGU). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.12.2023.

αρχαιοι Κυνηγοι πριν 125.000 χρονια σφαγη αρχαιοι ελεφαντες αρχαια Γερμανια Νεαντερταλ συντηρηση τροφης αποθηκευση αποθηκη τροφη ελεφαντας παλαιολιθικη εποχη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ