Πρωταθλητής ο Πειραιάς στις εκπομπές ρύπων - 8 φορές υψηλότερα τα επίπεδα οξειδίων αζώτου! Συναγερμός για τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πόλεις-λιμάνια της Μεσογείου

Πρωταθλητής ο Πειραιάς
στις εκπομπές ρύπων
8 φορές υψηλότερα
τα επίπεδα οξειδίων αζώτου!
Συναγερμός για τα αυξημένα επίπεδα
ατμοσφαιρικής ρύπανσης
σε πόλεις-λιμάνια της Μεσογείου

Τα πλοία που διασχίζουν την Μεσόγειο συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης με θύμα την υγεία 250.000.000 κατοίκων. Αυτό αποκάλυψαν οι έλεγχοι στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα που διενεργήθηκαν σε 14 μεγάλες πόλεις - λιμάνια της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και ο Πειραιάς, με πρωτοβουλία μιας πολυεθνικής Συμμαχίας περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων, της οποίας μέλος είναι και η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο Πειραιάς αναδείχθηκε πρωταθλητής στην ατμοσφαιρική ρύπανση και μάλιστα με διαφορά σε σύγκριση με άλλες πόλεις - λιμάνια που βρέθηκαν να είναι επιβαρημένες από ρύπους. Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις έδειξαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οξειδίων του αζώτου (NOx) στον αέρα της πόλης, τα οποία, σε πολλά σημεία του λιμανιού, άγγιζαν και τα 90 μικρογραμμάρια / κυβικό μέτρο αέρα, δηλαδή το διπλάσιο από το όριο της ΕΕ και 8 φορές υψηλότερο από εκείνο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα οξείδια τα αζώτου (ΝΟx) είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για τα φυτά και τις καλλιέργειες. Επί πλέον, η παρουσία τους στην ατμόσφαιρα ευνοεί την ανάπτυξη υψηλής τοξικότητας τροποσφαιρικού όζοντος ενώ αυξάνει την συχνότητα εμφάνισης αιθαλομίχλης πάνω από τα επίπεδα συναγερμού σε πολλές πόλεις – λιμάνια. Οι μετρήσεις που έγιναν στον Πειραιά προκαλούν επί πλέον ανησυχία, καθώς ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έως και 5 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο σχετίζονται με την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας, με συχνότερα το παιδικό άσθμα και ασθένειες στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

«Μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία η αρνητική πρωτιά του Πειραιά στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τις εκπομπές των πλοίων. Η υγεία των κατοίκων του Πειραιά αλλά και όσων ζουν στη Μεσόγειο θάλασσα βρίσκεται σε κίνδυνο εξ αιτίας της απληστίας που επιδεικνύει η ναυτιλιακή βιομηχανία. Είναι απαραίτητο η Πολιτεία να αναλάβει άμεσα δράση για την προστασία της υγείας μας και του περιβάλλοντος και να πρωτοστατήσει στην ανακήρυξη της Μεσογείου σε Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών οξειδίων του αζώτου που μπορεί να αποτρέψει έως και 10.000 πρόωρους θανάτους ετησίως έως το 2050», τονίζει η Κ. Ντεμίρη, διευθύντρια της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κατοίκους των μεσογειακών πόλεων που θα πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους και να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους τόσο ως προς την ναυτιλιακή βιομηχανία όσο και ως προς τις κυβερνήσεις τους ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα πλοία.

Τεχνικά εφικτές λύσεις για τον περιορισμό των εκπομπών οξειδίων του αζώτου είναι ήδη διαθέσιμες και εφαρμόζονται στην Βόρεια Θάλασσα και την Βαλτική, δύο θεσμοθετημένες Περιοχές Ελέγχου Εκπομπών όπου ήδη καταγράφονται σημαντικά και μετρήσιμα οφέλη για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως την ώρα που από άλλους μεγάλους ρυπαντές, όπως η βαρειά βιομηχανία και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, απαιτούνται ήδη μέτρα για τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών, στα πλοία που πλέουν στην Μεσόγειο επιτρέπεται ακόμα να καίνε τοξικά ορυκτά καύσιμα, σχεδόν χωρίς καμία απαίτηση επανόρθωσης.

Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ και όλες οι οργανώσεις από Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Γερμανία που συμμετέχουν στη Συμμαχία απαιτούν από τις χώρες της Μεσογείου να συμφωνήσουν στην ανακήρυξη της Μεσογείου σε Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NECA), ένα μέτρο με πολλαπλά οφέλη που μπορεί να μειώσει έως και 70% τις επιβλαβείς εκπομπές από τα πλοία.

ΠΗΓΗ: Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.12.2023.

Πειραιας εκπομπες ρυπων επιπεδα οξειδια αζωτου επιπεδο ατμοσφαιρικη ρυπανση πολη λιμανι Μεσογειο Πειραιευς εκπομπη ρυπος επιπεδο αζωτο πολεις λιμανια Μεσογειου πλοιο θυμα υγεια ατμοσφαιρικος αερας περιβαλλον ρυποι οριο ΕΕ Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας ΠΟΥ ανθρωπινη φυτα καλλιεργεια τοξικοτητα τροποσφαιρικο οζον αιθαλομιχλη ανησυχια, παιδικο ασθμα ασθενειες αναπνευστικο καρδιαγγειακο συστημα πλοια θαλασσα απληστια ναυτιλιακη βιομηχανια Πολιτεια προστασια Περιοχη Ελεγχου Εκπομπων οξειδιων του αζωτου προωρος θανατος 2050 μεσογειακη ναυτιλια Βορεια Βαλτικη ρυπαντης, βαρεια βαρια βιομηχανια αυτοκινητοβιομηχανια τοξικα ορυκτα καυσιμα, επιβλαβεις
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ