40 τύμβοι διαμέτρου έως 14 μ. στην Κωνσταντία Πέλλας Μακεδονίας! Στον μοναδικό ασύλητο βρέθηκαν 10 ανθρώπινα κρανία! - του Α. Χρυσοστόμου

40 τύμβοι διαμέτρου έως 14 μ.
στην Κωνσταντία
Πέλλας Μακεδονίας!
Στον μοναδικό ασύλητο
βρέθηκαν 10 ανθρώπινα κρανία!

Του δρ. Α. Χρυσοστόμου, αρχαιολόγου

Το 1995 και το 2000 ένα νέο νεκροταφείο τύμβων εντοπίσθηκε και ερευνήθηκε στην θέση Ξηρικά, νότια της κοινότητας Κωνσταντίας, επαρχίας Αλμωπίας, νομού Πέλλης Μακεδονίας. 

Το νεκροταφείο βρίσκεται στους πρόποδες του δυτικού Πάικου, στην αρχή του συντομότερου αρχαίου δρόμου, που συνδέει την περιοχή της Αλμωπίας με την Βοττιαία. Με βάση τα ευρήματα, χρονολογείται στην Εποχή του Σιδήρου και η χρήση του φτάνει μέχρι τον 7ο αι. π.Χ. Καταμετρήθηκαν 40 τύμβοι κατά μήκος ενός ορμητικού χειμάρρου, με διεύθυνση Α-Ν. Οι τύμβοι έχουν διάμετρο 8 - 14 μ., εκτός από δύο επιμήκεις, που οι διαστάσεις τους ήταν 20 x 8 μ. και 17 x 11 μ. αντίστοιχα.

Ήταν λιθοσωροί, που στην περιφέρεια τους ορίζονταν από μεγαλύτερους αργούς λίθους. Κάλυπταν και περιέβαλαν έναν μονόχωρο θάλαμο, κατασκευασμένο από μεγάλους αργούς λίθους, που είχε δεχτεί επεξεργασία στην εσωτερική του πλευρά και παρουσίαζε ομαλή επιφάνεια. Στα ανατολικά πάντοτε, δύο από τους λίθους, τοποθετημένοι εγκάρσια υπερείχαν σε ύψος και αποτελούσαν τις παραστάδες της εισόδου, ενώ το δάπεδο έφερε στρώση από μικρότερα βότσαλα. Σε λίγες περιπτώσεις μεταξύ των παραστάδων βρέθηκε και ένας λίθος σε σχήμα πλάκας, ως συμβολικό φράγμα εισόδου.

Οι θάλαμοι και οι δρόμοι, όπως και οι τύμβοι, είχαν κυμαινόμενες διαστάσεις (τα μεγαλύτερα παραδείγματα είχαν διάμετρο θαλάμου 3 μ.) και εξέλιξη στο σχήμα, από παραδείγματα κυκλικά σε περισσότερο ορθογώνια. Η κάλυψη των τάφων πρέπει να γινόταν με ψευδοεκφορικό τρόπο, όπως δείχνει ο μοναδικός ασύλητος τάφος, που είχε δεχτεί και αλλεπάλληλες ταφές. Η έλλειψη ανωφλιών στις εισόδους και το μικρό ύψος των θαλάμων (1 - 1,5 μ.) δείχνει ότι η διαμόρφωση δρόμου και εισόδου είχε μόνο συμβολικό χαρακτήρα και για την κάθε νέα ταφή αφαιρούσαν την κάλυψη του τάφου.

Οι αλλεπάλληλες χρήσεις των θαλάμων βεβαιώθηκαν κυρίως από την έρευνα του μοναδικού ασύλητου τάφου στον τύμβο-2, που είχε εσωτερικές διαστάσεις 2,20 x 1,50 μ. Στον θάλαμο του τάφου καταμετρήθηκαν 10 ανθρώπινα κρανία και πολλά κτερίσματα (ο αριθμός τους πλησιάζει τα 100), όπως πήλινα αγγεία (δίωτα με κομβία στις λαβές, αυλακωτά κανθαρόσχημα, πρόχοι, φιαλόσχημα), σφονδύλια ή ψήφοι, σιδερένια μαχαιρίδια και κοσμήματα (ψήφοι λίθινες ή γυάλινες, σφηκωτήρες, βραχιόλια, κυκλικό περίαπτο, οκτώσχημες πόρπες ώμου και κεφαλής, μία τοξωτή πόρπη στην παράδοση των νησιωτικών).

Τα ευρήματα και των υπολοίπων τύμβων επιτρέπουν μία ευρεία χρονολόγηση της χρήσης του νεκροταφείου σ' όλη τη διάρκεια της Εποχής του Σιδήρου και μέχρι τον 7ο αι. π.Χ. Η μελέτη του υλικού και η συνέχιση της ανασκαφής του νεκροταφείου στα λιγοστά ακόμη ανέπαφα παραδείγματα τύμβων θα επιτρέψουν ίσως και την επέκταση των ορίων του νεκροταφείου προς τα άνω αλλά και προς τα κάτω, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία για τους Άλμωπες και κυρίως σε σχέση με την πληροφορία του Θουκυδίδη για την εκδίωξη τους από την περιοχή, μετά την άφιξη των Μακεδόνων, γεγονός, που τοποθετείται από την έρευνα στον 6ο αι. π.Χ.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΕΦΑ ΠΕΛΛΗΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.10.2020.

αρχαιοι τυμβοι διαμετρος Κωνσταντια Πελλας Μακεδονιας ασυλητος ανθρωπινα κρανια Χρυσοστομου αρχαιοι τυμβοι Πελλης Μακεδονια ανθρωπινο κρανιο αρχαιολογος 1995 2000 νεκροταφειο τυμβων Ξηρικα κοινοτητα επαρχιας Αλμωπιας, νομος Πελλα προποδες δυτικο ορος βουνο Παικο αρχαιος δρομος Αλμωπια Βοττιαια ευρηματα, Εποχη Σιδηρου 7ος αιωνας πΧ χειμαρρος επιμηκης, λιθοσωρος αργος λιθος μονοχωρος θαλαμος, κατασκευη αργοι λιθοι επεξεργασια ομαλη επιφανεια παρασταδες εισοδος δαπεδο στρωση βοτσαλα πλακα συμβολικο φραγμα βοτσαλο θαλαμοι δρομοι, σχημα, κυκλικος ορθογωνιο καλυψη ταφος ψευδοεκφορικος τροπος, ταφες ανωφλι συμβολικος χαρακτηρας ταφη κτερισματα πηλινα αγγεια διωτο κομβιο λαβη αυλακωτο κανθαροσχημο, κανθαρος προχους, φιαλοσχημο σφονδυλι ψηφος σιδερενιο μαχαιριδιο κοσμημα ψηφοι λιθινος γυαλινος, σφηκωτηρας, βραχιολι, κυκλικο περιαπτο, οκτωσχημη πορπη ωμου ωμος κεφαλη τοξωτη παραδοση νησιωτικη νησια νησι ευρημα ανασκαφη αλμωπες Θουκυδιδη εκδιωξη περιοχη αρχαιοι Μακεδονες 6ος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ