Βραχογλυφικά 15.000 χρόνων - ίσως, τα αρχαιότερα στην Αμερική! - του Γ. Λεκάκη

Βραχογλυφικά 15.000 χρόνων
- ίσως, τα αρχαιότερα
στην Αμερική!

Του Γιώργου Λεκάκη

Οι Παλαιο-ινδιάνοι θεωρούνται συχνάκις ως πρωτοπόροι εξερευνητές ή έμπειροι κυνηγοί των μαμούθ. Αλλά τώρα η νέα χρονολόγηση γεωμετρικών βραχογραφιών στην λεκάνη της λίμνης Winnemucca της Νεβάδα των ΗΠΑ δείχνει ότι, ήταν επίσης σπουδαίοι εικαστικοί καλλιτέχνες!

Μια ομάδα με επί κεφαλής τον παλαιοκλιματολόγο L. Benson (του Πανεπιστημίου του Κολοράντο), μπόρεσε να χρονολογήσει τον ανθρακικό φλοιό, που καλύπτει τα βραχογραφήματα. Ο κ. Benson κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα έργα τέχνης πρέπει να δημιουργήθηανε πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια, τουλάχιστον, πριν τα σκαλίσματα βυθιστούν κάτω από τα υψηλότερα ύδατα της λίμνης και καλυφθούν. «Ξέραμε ότι ήταν αρχαία», λέει. «Απλώς δεν ξέραμε ότι ήταν τόσο αρχαία». Σύμφωνα με τον κ. Benson, είναι πιθανόν οι παλαιοκαλλιτέχνες να φιλοτέχνησαν τα παλαιολιθικά βραχοσκαλίσματα αυτά πριν από 15.000 χρόνια. Αυτό τα κάνει, ίσως, τα αρχαιότερα βραχογλυφικά στην Αμερική!

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς ήθελαν να απεικονίσουν αυτοί οι καλλιτέχνες. Μερικά από τα βραχογραφήματα μπορεί να αντιπροσωπεύουν σύννεφα και κεραυνούς, άλλα έχουν σχήμα ρόμβου και υπάρχουν μερικά σχέδια που μπορεί να αναπαριστούν δένδρα. Όποια και αν είναι η έμπνευση για τα γλυπτά, η Λίμνη Πυραμίδα της φυλής Paiute, στην οποία ανήκει η λεκάνη της λίμνης Winnemucca, τα θεωρεί ιερά μέχρι σήμερα.

ΠΗΓΗ: «North America’s Oldest Petroglyphs - Winnemucca Lake, Nevada», AJA, Ιαν. / Φεβρ. 2014. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.3.2014.


Βραχογλυφικα 15.000 χρονια πριν αρχαιοτερα Αμερικη Παλαιοινδιανοι πρωτοποροι εξερευνητες κυνηγοι μαμουθ γεωμετρικα βραχογραφια λεκανη λιμνη βινεμουκα βιννεμουκα Winnemucca Νεβαδα ΗΠΑ εικαστικα καλλιτεχνης παλαιοκλιματολογος ανθρακικος φλοιος βραχογραφημα εργο τεχνης 10.000 σκαλισμα ανθρακικο αρχαια παλαιοκαλλιτεχνες βραχοσκαλισμα αρχαιοτερο βραχογλυφικο καλλιτεχνες βραχογραφηματα συννεφο κεραυνος, σχημα ρομβος σχεδιο δενδρο εμπνευση γλυπτο πυραμιδα πυραμις Pyramid Lake ινδιανικη φυλη ινδιανοι παιουτε παιουτ Paiute ιερα βορεια βορειος παλαιολιθικα πετρογυλφικα παλαιολιθικη εποχη εικαστικη τεχνη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ