ΑΝΑΓΚΑΙΑ η ΘΕΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην ΑΛΒΑΝΙΑ - του Δ. Περδίκη

ΑΝΑΓΚΑΙΑ η ΘΕΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
στην ΑΛΒΑΝΙΑ
Του Δημήτρη Περδίκη, προέδρου της Κίνησης για την Αναγέννηση
της Βορείου Ηπείρου 

Η άδικη και απαράδεκτη φυλάκιση του δήμαρχου της Χειμάρας Φρέντη Μπελέρη ήταν το γεγονός που ξεχείλισε πια το ποτήρι.

Τώρα η ελληνική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή ένωση έχουν ευαισθητοποιηθεί και αντιδρούν παρά το ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας συνεχίζει να απαγγέλλει τον δικό του μύθο περιγράφοντας ως την πιο ιδανική την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα του και προσφέροντας τα πάντα σε ισχυρούς υποστηρικτές. Για την ακρίβεια προσφέροντας την παράλια ζώνη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η οποία βέβαια ανήκει στους κατοίκους της, όπως σε όλες τις μειονοτικές περιοχές της Ευρώπης.

Υπάρχουν πολλά γεγονότα ελάχιστα ή καθόλου γνωστά στους κυβερνώντες στην Ελλάδα τα οποία συνθέτουν μια εικόνα ήπιας εθνοκάθαρσης κατά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ο οποίος διαβιεί για χιλιάδες χρόνια στις πατρογονικές του εστίες.

Οι δημοκρατικές εκλογές είναι κάτι που δεν υπήρξε ποτέ, ούτε υπάρχει στην Αλβανία. Η βία έδωσε την θέση της στην όλο και πιο μελετημένη νοθεία. Μέχρι που και αυτή δεν υπήρξε αρκετή και άρχισαν οι φυλακίσεις.

Αξίζουν να αναφερθούν οι δημοτικές εκλογές του 2003 στην Χειμάρα. Οι Χιμαριώτες ήσαν και τότε αποφασισμένοι να εκλέξουν τον εκλεκτό τους, τον Βασίλη Μπολάνο. Τότε ο σημερινός δήμαρχος ήτανε στην εφορευτική επιτροπή στο χωριό Πύλιουρι. Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες ομάδα μασκοφόρων εγκάθετων εισέβαλε στο εκλογικό τμήμα και άρπαξε την κάλπη. Ο Μπολάνος προσπάθησε να κρατήσει την κάλπη. Οι κουκουλοφόροι άρχισαν να τον χτυπούν άγρια. Κατέληξε στο νοσοκομείο. Στην συνέχεια αλβανικό δικαστήριο τον καταδίκασε ερήμην σε τριετή φυλάκιση. Η κατηγορία ήταν η προσβολή των αλβανικών συμβόλων!

Σε άλλο εκλογικό τμήμα, στο Καμπί, Χιμαριώτες είχαν μαζευτεί για να υπερασπιστούν την κάλπη από την κλοπή. Τότε παρατάχθηκε αστυνομική δύναμη που τους φώναξε «Ανοίξτε να περάσουν οι δημοσιογράφοι».

Οι υποτιθέμενοι δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν με… μαχαίρια και σιδερογροθιές. Ο Χειμαριώτης Θοδωρής Λάζαρης δέχθηκε πάμπολλες μαχαιριές, σώθηκε την τελευταία στιγμή στο νοσοκομείο της Κέρκυρας όπου μεταφέρθηκε.

Ο Άγγελος Κοκαβέσης καθότανε ήσυχος σε ένα καφενείο και διάβαζε την εφημερίδα του. Μετά τις εκλογές καταδικάστηκε ερήμην από αλβανικό δικαστήριο σε τρία χρόνια φυλάκιση. Καταδικάστηκε επειδή «μάρτυρας» κατέθεσε πως ο Κοκαβέσης έφτασε στην Χειμάρα κρατώντας την εφημερίδα «Η ΧΙΜΑΡΑ» η οποία εκδίδεται στην Αθήνα και ως γνωστό διάκειται υπέρ της ενσωμάτωσης της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα!

Η Σοφία Ράπου, 17 ετών, καταδικάστηκε ερήμην από αλβανικό δικαστήριο σε 2,5 χρόνια φυλακή επειδή έτρεχε στον παραλιακό δρόμο της Χειμάρας έχοντας στην πλάτη της μία ελληνική σημαία. Όπως οι αθλητές στα στάδια.

Η παράλια πόλη των Αγίων Σαράντα ήταν πριν από τριάντα χρόνια μία μικρή πόλη με τους Έλληνες ΒορειοΗπειρώτες να είναι συντριπτικά το μεγαλύτερο τμήμα του Ελληνισμού. Σήμερα οι Έλληνες των Αγίων Σαράντα είναι μία μικρή μειονότητα.

Η παράλια ζώνη στην περιφερειακή ενότητα των Αγίων Σαράντα είχε πάντα κατοίκους τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Ε.Ε.Μ.) Ήταν και είναι πηγή πλούτου κυρίως λόγω του τουρισμού. Οι αλβανικές αρχές με δόλιες μεθοδεύσεις αποσπούσαν από τις κοινότητες των Βορειοηπειρωτών τις παραθαλάσσιες περιοχές που ενοποιούντο με τον δήμο των Αγίων Σαράντα για να εποικιστούν στην συνέχεια από αλβανικούς πληθυσμούς.

Στις 28 Οκτωβρίου 2018 αλβανικές ειδικές δυνάμεις δολοφόνησαν τον Κωνσταντίνο ΚατσίφαΟ Κατσίφας από το χωριό Βουλιαράτες της Άνω Δρόπολης περιφέρειας Αργυροκάστρου, που είναι εντός μειονοτικής ζώνης, είχε ελληνική και αλβανική υπηκοότητα. Υπηρέτησε την θητεία του στον ελληνικό στρατό, στις ειδικές δυνάμεις. Πόρισμα για το γεγονός και τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του, μετά από 5,5 χρόνια, δεν έχει εκδοθεί. Στην κηδεία του έφτασαν χιλιάδες κόσμου...

Στις 28 Οκτωβρίου 2018 καταδικάστηκε από δικαστήριο του Αργυροκάστρου ο Χειμαριώτης Μόντης (Εδμόντης) Κολίλας, αντιπρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, ερήμην σε 8,5 έτη φυλάκισης επειδή σε εκδήλωση στους Βουλιαράτες για την επέτειο της υπογραφής του Πρωτόκολλου της Κέρκυρας, το οποίο έχει υπογράψει και η Αλβανία, σε ομιλία του αναφέρθηκε σε «Βόρειο Ήπειρο», «Πρωτόκολλο της Κέρκυρας» και σε άλλες «απαγορευμένες» λέξεις.

Η Βόρειος Ήπειρος από το 1916 είχε ενσωματωθεί στο Ελληνικό Βασίλειο. Το 1922 δυστυχώς η Ελλάδα μετά από πιέσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας του Μουσολίνι και κάτω από τις συνθήκες της μικρασιατικής καταστροφής αναγκάστηκε να αποδεχθεί την απόσπαση από τον εθνικό κορμό της Βορείου Ηπείρου και την προσάρτησή της στην Αλβανία.

Τότε ζητήθηκε από την Αλβανία να καταθέσει δυο δηλώσεις:

            - Με την πρώτη δήλωνε πως θα σεβαστεί την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία,

            - με την δεύτερη δήλωνε πως θα σεβαστεί τα αρχαία προνόμια της Χειμάρας.

Αυτές οι δυο δηλώσεις επισυνάφθηκαν στην αίτηση της Αλβανίας να γίνει μέλος της Κοινωνίας των Εθνών. Από όλα αυτά τίποτα δεν έχει η Αλβανία σεβαστεί και διαχρονική της προσπάθεια είναι το ακριβώς αντίθετο, ο αφελληνισμός του νότιου τμήματος της επικράτειάς της ή απλά της Βορείου Ηπείρου.

Για όσα γράφονται πιο πάνω και για πολλά άλλα που χρειάζονται πάρα πολλές σελίδες να γραφτούν και με αφορμή την όποια πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, να θωρακιστεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα με ισχυρούς θεσμούς που θα την προστατεύουν από κάθε αλβανική αυθαιρεσία και θα της επιτρέπουν να ζήσει εν ειρήνη και ευημερία στις προαιώνιες εστίες της όπως συμβαίνει στις μειονότητες, σε όλη της Ευρώπη και στις περισσότερες χώρες της υφηλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.1.2024.

Κατσιφας ΘΕΣΜΟΣ Ελληνικη Εθνικη Μειονοτητα ΑΛΒΑΝΙΑ Περδικης Βορειος βορεια Ηπειρος φυλακη δημαρχος Χειμαρας Μπελερης ελληνικη κυβερνηση ΕΕ ευρωπαικη ενωση πρωθυπουργος Αλβανιας παραλια ζωνη Ελληνες μειονοτικη περιοχη Ευρωπη Ελλαδα εθνοκαθαρση Βορειοηπειρωτικος Ελληνισμος πατρογονικη εστια δημοκρατια εκλογες Αλβανικη βια νοθεια φυλακιση δημοτικες 2003 Χειμαρρα Χιμαριωτες Χειμαριωτες Χειμαρριωτες Μπολανος εφορευτικη επιτροπη χωριο Πυλιουρι Πυλιουρη καλπες μασκοφοροι εγκαθετοι εκλογικο τμημα αρπαγη κλοπη καλπης καλπη κουκκουλοφοροι νοσοκομειο αλβανικο δικαστηριο καταδικη ερημην κατηγορια προσβολη αλβανικα συμβολα Καμπι, Χιμαρα αστυνομια δημοσιογραφος δημοσιογραφοι μαχαιρια σιδερογροθια Χειμαρριωτης Λαζαρης μαχαιρια Κερκυρα Κοκαβεσης καφενειο μαρτυρας Χειμαρα εφημεριδα Η ΧΙΜΑΡΑ Αθηνα ενσωματωση Ραπου, παραλιακος δρομος ελληνικη σημαια πολη Αγιοι Σαρσντα ΒορειοΗπειρωτες ελληνισμος μειονοτητα ΕΕΜ τουρισμος αλβανικες αρχες δολια μεθοδευση κοινοτητα Βορειοηπειρωτης παραθαλασσια δημος των Αγιων Σαραντα εποικιση πληθυσμος 28 Οκτωβριου 2018 ειδικες δυναμεις δολοφονια Κατσιφα Κατσιφας Βουλιαρατες ανω Δροπολη Αργυροκαστρο μειονοτικη ζωνη υπηκοοτητα θητεια ελληνικος στρατος θανατος Οκτωβριος δικαστηριο Κολιλας, αντιπροεδρος Κινηση για την Αναγεννηση της Βορειου Ηπειρου, εκδηλωση Βουλιαρατι επετειος υπογραφη Πρωτοκολλο της Κερκυρας, απαγορευμενες λεξεις απαγορευμενη λεξη 1916 Βασιλειο 1922 Μεγαλη Βρετανια Ιταλια Μουσολινιμικρασιατικη καταστροφη εθνικος κορμος προσαρτηση δηλωση σεβασμος αρχαια προνομια Κοινωνια των Εθνων αφελληνισμος επικρατεια νοτια νοτιος προστασια αυθαιρεσια ειρηνη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ