Οι διαστάσεις του λατρευτικού κτηρίου εντός του περίφημου ιερού του Ποσειδώνος, στο Σαμικό, είναι μεγαλύτερες από την αρχική εκτίμηση!

Οι διαστάσεις
του λατρευτικού κτηρίου
εντός του περίφημου ιερού
του Ποσειδώνος, στο Σαμικό,
είναι μεγαλύτερες
από την αρχική εκτίμηση!

Στο πλαίσιο της φετινής ανασκαφικής περιόδου του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος στο Κλειδί Σαμικού (έτη 2022-2026), που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ήρθαν στο φως σημαντικά στοιχεία για το μνημειακό οικοδόμημα που ανακαλύφθηκε το 2022.

Κατά την διάρκεια της ανασκαφής αποκαλύφθηκε τμήμα του κτηρίου και κατέστη φανερό ότι οι διαστάσεις του είναι μεγαλύτερες από την αρχική εκτίμηση που βασιζόταν στη γεωφυσική έρευνα. Το συνολικό μήκος του οικοδομήματος εκτιμάται σε περίπου 28 μ., το δε πλάτος του υπερβαίνει τα 9 μ. (9,44 μ.). Πρόκειται για ναό του 6ου αιώνα π.Χ. με δύο οικοδομικές φάσεις.

Σύμφωνα και με τα νεότερα στοιχεία, φαίνεται ότι ο ναός αυτός ήταν λατρευτικό κτήριο εντός του περίφημου ιερού του Ποσειδώνα, το οποίο αποτελούσε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της Αμφικτυονίας των πόλεων της Τριφυλίας (Στράβων, Γεωγραφικά, 8o βιβλίο).

Κτίστηκε στην αρχαϊκή εποχή, αλλά φαίνεται ότι ανακατασκευάσθηκε κατά το β΄ μισό του 4ου - αρχές του 3ου αι. π.Χ. και αποτελείται από δύο κύριες αίθουσες, καθώς και μία μικρότερη στο βορειοδυτικό (πίσω) τμήμα.

Ο χώρος, που αρχικά είχε ερμηνευτεί ως πρόναος, αποδείχθηκε ότι ήταν η μία αίθουσα του σηκού, στην οποία εντοπίστηκαν βάσεις δύο κιόνων κιονοστοιχίας στον άξονα του κτιρίου, που ανήκει στην αρχαϊκή φάση. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπήρχαν όμοιοι κίονες και στη δεύτερη αίθουσα. Σε κάθε περίπτωση, η κάτοψη του ναού είναι ασυνήθιστη, χωρίς ακριβή παράλληλα.

Η λειτουργία των δύο κύριων χώρων είναι ακόμη ασαφής. Ίσως λατρεύονταν δύο θεότητες, ή η δεύτερη αίθουσα θα μπορούσε να χρησιμεύει ως έδρα της αμφικτυονίας. Κατά τη ανακατασκευή του ναού, τα κεραμίδια της παλαιάς στέγης επαναχρησιμοποιήθηκαν, καθώς τοποθετήθηκαν ομοιόμορφα ως υπόστρωμα για το νέο δάπεδο.

Η αρχαιολογική έρευνα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Gerda Henkel και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και οι γεωφυσικές έρευνες υλοποιούνται από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κιέλου, ενώ η γεωαρχαιολογική διερεύνηση από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάιντς. Τα επόμενα χρόνια, η ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει την έρευνα στην θέση, ώστε να εντοπίσει περισσότερα στοιχεία για την έκταση και την μορφή του ιερού.

Το ερευνητικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην διερεύνηση της τοπογραφίας της περιοχής και στον εντοπισμό του ιερού του Ποσειδώνα και του λιμανιού του Σαμικού, αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, υπό την διεύθυνση των δρ. B. Eder και δρ. Ερ. Κόλλια.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.1.2024.

ανασκαφη ιερο Ποσειδωνα Κλειδι, Κατω Σαμικο ηλειας ηλεια ανασκαφες κατοψη βαση κιονας κιονοστοιχια αιθουσα κυπελλο ποσεως ποσης ποση 6ος αιωνας πΧ θραυσμα κανθαρος 4ος 3ος κεραμιδι στεγη διαστασεις λατρευτικο κτηριο περιφημο ιερο Ποσειδωνος, θεος Ποσειδωνας Ποσειδων Σαμικου αρχαιο μνημειακο οικοδομημα 2022 κτηριο γεωφυσικη ερευνα 2.700 χρονια πριν οικοδομικες φασεις λατρεια θρησκευτικο κεντρο Αμφικτυονια πολεων Τριφυλιας Στραβων, Γεωγραφικα πολεις Τριφυλια αρχαικη εποχη ανακατασκευη αιθουσες, αρχαιολογικός αρχαιος χωρος, προναος, σηκος βασεις αξονας αρχαικη ασυνηθιστη, χωρις ακριβη παραλληλα λειτουργια ασαφης συλλατρεια κεραμιδια επαναχρηση δαπεδο Αυστριακο Αρχαιολογικο Ινστιτουτο Αυστριακη Ακαδημια Επιστημων γεωφυσικη γεωαρχαιολογικη ιερον λιμανι Εφορεια Αρχαιοτητων Ηλειας Αυστρια Κολλια

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ