Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του ΣΩΚΡΑΤΗ θα μας ΣΩΣΕΙ, λέει το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό γαλλικό περιοδικό L'Obs: «Σωκράτη επέστρεψε ο κόσμος τρελλάθηκε - Φέρτε πίσω τους Έλληνες και την λαμπρή Ελληνική Γραμματεία. Είναι το μοναδικό αντίδοτο στις πνευματικές τοξίνες της εποχής μας»!!! - του Κ. Σπίνου

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του ΣΩΚΡΑΤΗ
θα μας ΣΩΣΕΙ,
λέει το μεγαλύτερο
ειδησεογραφικό Γαλλικό περιοδικό
Νουβέλ Ομπσερβατέρ:
«Σωκράτη επέστρεψε ο κόσμος τρελλάθηκε
Φέρτε πίσω τους Έλληνες και την λαμπρή Ελληνική Γραμματεία.
Είναι το μοναδικό αντίδοτο στις πνευματικές τοξίνες της εποχής μας»!!!

Του συγγραφέα Κώστα Σπίνουkspin.gr@gmail.com

Το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό Γαλλικό περιοδικό Νουβέλ Ομπσερβατέρ (= νέος παρατηρητής, L'Obs) κυκλοφόρησε έχοντας στο εξώφυλλο την προτομή του μεγίστου φιλόσοφου Σωκράτη και τον εντυπωσιακό τίτλο: «Σωκράτη επέστρεψε ο κόσμος τρελλάθηκε». Και αναπτύσσει τους λόγους γιατί σήμερα είναι την επιτακτική ανάγκη για την επιστροφή της φιλοσοφίας και δη των αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων.

Σήμερα, που ο σύγχρονος άνθρωπος κυλίεται στον βούρκο του υλισμού, και ενδιαφέρεται περισσότερο για την απόκτηση αγαθών, για να βελτιώσει την υλική του ζωή παρά την πνευματική, είναι πολλοί ξένοι διανοητές που επιμένουν: «Φέρτε πίσω τους Έλληνες και την λαμπρή Ελληνική Γραμματεία. Είναι το μοναδικό αντίδοτο στις πνευματικές τοξίνες της εποχής μας».

Είναι παγκοίνως ομολογούμενο ότι η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του ευγενέστερου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι Αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν μια ζωή που μάγεψε την φαντασία των ανθρώπων, είναι οι θεμελιωτές της ηθικής, του ορθολογισμού, της ελευθερίας του λόγου, της κριτικής συνείδησης, είναι οι επινοητές του θεωρητικού ανθρώπου. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι μια διαρκής υπενθύμιση ότι υπάρχει ένα πράγμα που το λέμε ανθρώπου αρετή και μας παρακινεί να σκεφτόμαστε σαν τι πρέπει να είναι αυτή η αρετή και πως μπορούμε να την επιτύχουμε στην εποχή μας που όλα είναι εμπόριο μηχανές και βιομηχανία.

Ο Σωκράτης, ανήκει σ’ αυτούς τους ανυπέρβλητους στοχαστές που επεδίωξε να πραγματοποιήσουν το ιδανικό που ονειρευόμεθα. Θέλησε σε μία τεράστια περίπτυξη να αγκαλιάσει και να ενώσει όλες τις δυνάμεις της ψυχής και της σκέψεως, της πείρας και της παρατηρήσεως, τον ορθολογισμό και την πίστη, για να εξυπηρετήσει να αφυπνίσει και να καταστήσει καλύτερους τους ανθρώπους. Για τον Σωκράτη δεν είναι υπέρτατη αξία η ζωή, αλλά η ποιοτική ζωή.

Στοχάστηκε στην πέτρα της υπομονής και αμφισβήτησε τα πάντα ξαλάφρωσε το πνεύμα από την φθαρτή ύλη και τις ανούσιες απαιτήσεις της, κατέβασε από τον ουρανό την φιλοσοφία και την έκανε κτήμα των ανθρώπων, αναζήτησε την αλήθεια και άφησε τα πολιτικά ροκανίδια να πέσουν με πάταγο κάτω.

Ο υπερήλιξ φιλόσοφος με το αγέρωχο ύφος και τον άτρομο χαρακτήρα αυτός ο απρόβλεπτος άνθρωπος, περιφερόταν ξυπόλητος κάθε ημέρα στην αγορά στις παλαίστρες στα γυμναστήρια στα συμπόσια και δίδασκε αρετή και σοφία. Ταυτόχρονα όταν χρειαζόταν με την ειρωνεία του δεν άφηνε σε χλωρό κλαρί πολιτικούς, σοφιστές, ποιητές, πλούσιους, δικαστές, δήμο και πολίτευμα. Τσιμπούσε τους Αθηναίους και τους υπενθύμιζε τα λάθη τους τις παραλείψεις τους, τα σφάλματά τους, τις μηδαμινότητες τους τις μικρότητές τους, και εν πολλοίς την ανηθικότητά τους.

Δυστυχώς όμως απευθύνονταν σε πολίτες της γενιάς του Πελοποννησιακού Πολέμου, οι οποίοι ζούσαν σε κατάσταση προϊούσας παρακμής, (όπως και σήμερα) όπου τα πάντα θεωρούνταν «ατομικό δικαίωμα». (όπως και σήμερα). Και, παρ' ότι ο Σωκράτης τους προειδοποιούσε ως ενοχλητική αλογόμυγα για τα επερχόμενα δεινά, δεν συνήλθαν. Τον καταδίκασαν σε θάνατο και γλύτωσαν από τα τσιμπήματά του όμως δεν γλύτωσαν από την φρενήρη πορεία στον κατήφορο της παρακμής.

90 χρόνια μετά τον θάνατο του Σωκράτη, η άλλοτε λαμπρή «Αθηναϊκή Δημοκρατία», περιήλθε στο έσχατο σημείο παραλυσίας και διάλυσης.

Ο λόγος;;; Έλειπε ένας Σωκράτης.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.1.2024.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του ΣΩΚΡΑΤΗ ειδησεογραφικο γαλλικο περιοδικο L' Obs Σωκρατης κοσμος τρελλαθηκε τρελαθηκε - Φερτε πισω αρχαιοι Ελληνες αρχαια Ελληνικη Γραμματεια μοναδικο αντιδοτο πνευματικες τοξινες Σπινος πνευματικη τοξινη ιησους χριστος βουδας περιοδικό Νουβελ Ομπσερβατερ νεος παρατηρητης, Obs εξωφυλλο προτομη μεγιστος φιλοσοφος τρελα επιτακτικη αναγκη φιλοσοφια Φιλοσοφοι συγχρονος ανθρωπος βουρκος υλισμος αγαθο αγαθα υλικη ζωη πνευματικη ξενοι διανοητες εποχη Ελλαδα κοιτιδα ευγενεστερος πολιτισμος ανθρωποτητα μσγεια φαντασια ανθρωποι θεμελιωτης ηθικη ορθολογισμος ελευθερια του λογου, λογος κριτικη συνειδησης, συνειδηση επινοηση θεωρητικος ελληνικος διαρκης υπενθυμιση ανθρωπου αρετη παρακινηση σκεψη αρετη εμποριο μηχανη βιομηχανια ανυπερβλητος στοχαστης ιδανικο περιπτυξη αγκαλια δυναμεις ψυχης σκεψεως, πειρα παρατηρηση ορθολογισμος πιστη, εξυπηρεηση αφυπνιση καλυτερος ανθρωποι υπερτατη αξια ποιοτικη πετρα υπομονη πνευμα φθαρτη υλη ανουσια απαιτηση ουρανος φιλοσοφια κτημα πολιτικη υπερηλικας αγερωχο υφος ατρομος χαρακτηραε απροβλεπτος ξυπολητος αγορα παλαιστρα γυμναστηριο συμποσιο διδασκαλος σοφια ειρωνεια πολιτικος, σοφιστης, ποιητης, πλουσιος, δικαστης, δημος πολιτευμα Αθηναιοι αθηνα αθηνων λαθη σφαλματα μηδαμινοτητα ανηθικοτητα πολιτες γενια Πελοποννησιακος Πολεμος παρακμη ατομικο δικαιωμα ενοχλητικη αλογομυγα δεινα καταδικη θανατος Αθηναικη Δημοκρατια εσχατο σημειο παραλυσια διαλυση επανελληνιση επανελληνισις επανελληνηση επανελληνησις
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ