ΕΘΙΜΑ της ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ: Τα ΡΟΥΓΚΑΤΖΙΑΡΙΑ του ΤΡΑΝΟΒΑΛΤΟΥ ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ, τα αρχαία Μικρά Διονύσια

ΕΘΙΜΑ της ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ:
Τα ΡΟΥΓΚΑΤΖΙΑΡΙΑ του ΤΡΑΝΟΒΑΛΤΟΥ
ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Πρωτοχρονιάτικο έθιμο που κρατά απο την αρχαιότητα (συνέπιπτε χρονικά με τα Μικρά Διονύσια, τα Διονύσια των Αγρών και πρέπει να θεωρούνται μετεξέλιξή τους).

Το δρώμενο αυτό χάνεται στα βάθη των αιώνων. Έχει τις ρίζες του στην διονυσιακή λατρεία και τον παγανισμό[1] και εμφανίζεται στην περίοδο της οθωμανοκρατίας με διάφορες παραλλαγές και ονομασίες σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην Μακεδονία και την Θεσσαλία. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Τάματα και Αναθήματα".

Στα χωριά της Μακεδονίας, τα κεντρικά πρόσωπα της ομάδος είναι οι Ρουγκατζιάρηδες (Γκόρμπιτες), με τα κουδούνια και τις μάσκες από προβιές. Μπροστά φέρουν κρεμασμένο ένα ταγάρι (τουρβά) γεμάτο στάχτη, που την σκορπούσαν για να ανοίγουν δρόμο. Άλλα συμβολικά πρόσωπα είναι οι «Νύφες» (αγόρια ντυμένα με γυναικεία ρούχα), οι «Καπεταναραίοι» με τις φουστανέλλες, καθώς και η Αρκούδα με τον Αρκουδιάρη.

Από τα βαθειά χαράματα της Πρωτοχρονιάς «γυρίζουν» όλα τα σπίτια του χωριού, τραγουδώντας «Άγιος Βασίλης έρχεται, Γενάρης ξημερώνει …». Σε κάθε σπίτι τραγουδούν διαφορετικό τραγούδι, ανάλογα με την σύνθεση της οικογένειας, λ.χ.: έαν υπάρχουν κοπέλλες για αρραβώνα, παιδιά που θα πάνε σχολείο, πιο μικρά παιδιά, κλπ.

Το απόγευμα στην πλατεία του χωριού στήνεται παραδοσιακός χορός, όπου οι παρευρισκόμενοι προσπαθούν «να κλέψουν» τις Νύφες (όπως ορίζει το παληό έθιμο), τις οποίες φυλάσσουν και επιβλέπουν οι Γκόρμπιτες. 

Στον χορό συμμετέχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι ανταλλάσσοντας ευχές μεταξύ τους.

ΜΠΡΑΒΟ στην νεολαία του χωριού, που φροντίζει για την πιστή τήρηση του πατροπαράδοτου αυτού πρωτοχρονιάτικου εθίμου. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ομάδος των Ρουγκατζιαριών είναι ότι αυτή αποτελείται πάντα από νέους, οι οποίοι πρόκειται αυτήν την χρονιά, να στρατευθούν στον Ελληνικό Στρατό.

ΠΗΓΗ: Πολιτιστικός Σύλλογος Τρανοβάλτου «Η Αναγέννηση», ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.1.2024.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ Γ. Λεκάκη:


[1] Σ.σ.: Αδόκιμος ο όρος.

ΕΘΙΜΑ της ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΡΟΥΓΚΑΤΖΙΑΡΙΑ ΤΡΑΝΟΒΑΛΤΟΣ ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΟΓΚΑΤΖΙΑΡΙΑ ΤΡΑΝΟΒΑΛΤΟΥ ΚΑΜΒΟΥΝΙΑ ορη ΚΟΖΑΝΗ ΡΟΓΚΑΤΣΙΑΡΙΑ ΡΟΓΚΑΤΣΑΡΙΑ ΡΟΓΚΑΤΣΙΑ πρωτοχρονιατικο εθιμο αρχαιοτητα μικρα Διονυσια θεος Διονυσος των Αγρων εν αγροις μετεξελιξη επιβιωση δρωμενο διονυσιακη λατρεια παγανισμος οθωμανοκρατια παραλλαγη Ελλαδα, Μακεδονια Θεσσαλια χωρια Μακεδονιας, προσωπο ομαδα Ρουγκατζιαρηδες Γκορμπιτες, κουδουνια Γκορμπιτης, κουδουνι μασκα προβια ταγαρι τουρβας σταχτη, συμβολο συμβολισμος προσωπα Νυφες αγορι γυναικεια ρουχα ενδυση μεταμφιεση Καπεταναραιοι Καπεταναραιος φουστανελλα, φουστανελα Αρκουδα Αρκουδιαρης χαραματα τραγουδι καλαντα αγιος Βασιλης ερχεται, Γεναρης ξημερωνει σπιτι ιανουαριος οικογενεια κοπελλα κοπελα αρραβωνας, αρραβων παιδια σχολειο, παιδι απογευμα πλατεια χωριο παραδοσιακος χορος, κλοπη Νυφη αρπαγη ευχη νεολαια πατροπαραδοτο νεοι στρατευση ελληνικος Στρατος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ