Η σύφιλις εμφανίσθηκε πριν 12.000 χρόνια - του Γ. Λεκάκη

Η σύφιλις εμφανίσθηκε
πριν 12.000 χρόνια

Του Γιώργου Λεκάκη

Βλάβες που προκαλούνται από το Treponema pallidum, το βακτήριο που προκαλεί τις ασθένειες της σύφιλης, του bejel και του yaws, ευρέθησαν σε ανθρώπινα λείψανα 2.000 χρόνων, που ανακαλύφθηκαν στο Jabuticabeira II, έναν αρχαιολογικό χώρο στην Αγία Αικατερίνη, στην νότια ακτή της Βραζιλίας, στον 27ο παράλληλο [27°15′S 50°20′W].

Η κ. V. Schünemann και οι συνάδελφοί της (Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ETH, το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο) ανέλυσαν γενετικό υλικό, που προέκυψε από αυτά τα δείγματα οστών, και διαπίστωσαν ότι το παθογόνο σχετίζεται στενότερα με το σύγχρονο υποείδος του Treponema pallidum, που προκαλεί τα συμπτώματα του bejel / bejel Treponema pallidum endemicum, το οποίο μεταδίδεται με την επαφή με το δέρμα.

Η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι το Treponema pallidum εξελίχθηκε, για πρώτη φορά, για να μολύνει τους ανθρώπους, πριν από περίπου 12.000 χρόνια και μπορεί να μεταφέρθηκε στην Αμερική από μετανάστες από την Ασία, είπε η κ. Schünemann.

Ωστόσο, το στέλεχος βακτηρίων που εντοπίσθηκε στην μελέτη δεν είναι πρόγονος του στελέχους, που προκαλεί την σύγχρονη αφροδίσια σύφιλη και δεν ρίχνει φως στην προέλευση της επιδημίας αφροδίσιων ασθενειών στην Ευρώπη του 15ου αιώνα.

«Καθώς δεν βρήκαμε σεξουαλικά μεταδιδόμενη σύφιλι στην Νότιο Αμερική, η θεωρία ότι ο Κολόμβος έφερε την σύφιλι στην Ευρώπη φαίνεται πιο απίθανη», κατέληξε η κ. Schünemann.

Οι Ευρωπαίοι είχαν κατηγορήσει τους Ινδιάνους, για την (υποθετική) άφιξη της σύφιλης από την Αμερική, με τις αποστολές του Κολόμβου, κάτι το οποίο δεν αποδεικνύεται.

ΠΗΓΗ: K. Majander, κ.ά. «Redefining the treponemal history through pre-Columbian genomes from Brazil», Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, Nature, 24.1.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.1.2024.

συφιλις πριν 12.000 χρονια βλαβη τρεπονεμα παλλιντουμ Treponema pallidum, βακτηριο ασθενεια συφιλη, bejel yaws, αρχαια ανθρωπινα λειψανα 2.000 γιαμπουτικαμπειρα Jabuticabeira II, αρχαιολογικος χωρος Αγια Αικατερινη / σαντα καταρινα Santa Catarina, νοτια ακτη Βραζιλια 27ος παραλληλος γενετικο υλικο, οστο παθογονο υποειδος συμπτωμα επαφη δερμα πρωτη φορα μολυνση ανθρωπος, Αμερικη μεταναστες μεταναστευση Ασια, στελεχος βακτηρια αφροδισια νοσηματα νοσημα προελευση επιδημια αφροδισιο Ευρωπη 15ος αιωνας μχ σεξ σεξουαλικα μεταδιδομενη Νοτιος νοτια Κολομβος Ευρωπαιοι κατηγορια Ινδιανοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ