Τεχνολογία του Οδυσσέως: Έφτιαξε πραγματικό πλοίο, όχι σχεδία. Τα αυτόματα και τα πλοία-ρομπότ των Φαιάκων. Η βαφή του θερμού σιδήρου μέσα στο ψυχρό νερό (μετατροπή σε χάλυβα)…

Τεχνολογία του Οδυσσέως:
Έφτιαξε πραγματικό πλοίο, όχι σχεδία.
Τα αυτόματα και τα πλοία-ρομπότ των Φαιάκων.
Η βαφή του θερμού σιδήρου
μέσα στο ψυχρό νερό
(μετατροπή σε χάλυβα)…

Η διάλεξη του καθ. Θ. Τάσιου(*) έχει κατ’ αρχήν σκοπό περισσότερο την τέρψη των ακροατών μαζί με την υπενθύμιση των περιεχομένων των Ομηρικών Επών που σχετίζονται με θέματα Αρχαίας Τεχνολογίας, τα οποία συνδέονται με τις περιπέτειες του Οδυσσέως.

Σημειώνεται ότι πολλά από τα περιεχόμενα των Επών απηχούν καταστάσεις της Μυκηναϊκής Εποχής.

Στην αρχή περιγράφονται οι ναυπηγικές εργασίες του Οδυσσέως όταν βρισκόταν στο νησί της Καλυψώς: αποδεικνύεται ότι επρόκειτο για ένα πραγματικό πλοίο, και όχι για μια «σχεδία» με την σύγχρονη έννοια της λέξης.

Κατόπιν εξηγείται επιστημονικώς η ικανότητα καθαρισμού των ρούχων της Ναυσικάς μέσα σε κυπελλοειδείς διαμορφώσεις της κοίτης του ποταμού, ο οποίος ρέει εκεί με την μορφή δίνης.

Ύστερα γίνεται λεπτομερής αναφορά στην αναπτυγμένη Τεχνολογία των Φαιάκων, ιδιαιτέρως δε στα αυτόματα και στο πλοίο-ρομπότ που διέθεταν.

Ακολουθεί μία αναφορά στην αναγνώριση του είδους το οίνου, τον οποίον ο Οδυσσέας έδωσε να πιει ο Πολύφημος, και αποδεικνύεται ότι αυτός ο «μελιηδής μέλας» οίνος δεν ήταν μεθυστικός. Μνημονεύεται δε φράση της Οδύσσειας κατά την τύφλωση του Κύκλωπα, απ’ την οποίαν αποδεικνύεται ότι οι Μυκηναίοι εγνώριζαν την βαφή του θερμού σιδήρου μέσα στο ψυχρό νερό (μετατροπή σε χάλυβα). Μεσολαβεί μια λεπτομερής περιγραφή της συνταγής του κυκεώνος της Κίρκης.

Η διάλεξη τελειώνει με την περιγραφή του θαλάσσιου στροβίλου στα Στενά της Μεσσήνης, ανάμεσα Σικελία και Καλαβρία. Εξηγούνται οι κίνδυνοι των διερχομένων πλοίων και παρατίθενται οι αντίστοιχες λεπτομερείς οδηγίες που του είχε δώσει η συμπονετικιά Κίρκη για να αποφύγει αυτούς τους κινδύνους, οι οποίοι προσωποποιούνται με τις θεότητες Χάρυβδις και Σκύλλα.

ΔΕΙΤΕ την ομιλία, ΕΔΩ. 

Η ομιλία διοργανώθηκε από την Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ) σε συνεργασία µε τον Σύλλογο των Αθηναίων.

Κινηματογραφήθηκε στις 10.10.2023, στην αίθουσα του Συλλόγου των Αθηναίων (Κέκροπος 10, Αθήνα). Χορηγός επικοινωνίας: Φρυκτωρίες.

(*) Ο ομιλητής Θ. Π. ΤΑΣΙΟΣ, είναι πολιτικός μηχανικός, ομότιμος καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Εταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ). Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία), είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ξάνθης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εχρημάτισε Πρόεδρος Διεθνών Επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, καθώς και Πρόεδρος της Εταιρείας Διερεύνησης της Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ).

Έχει δημοσιεύσει 440 επιστημονικές εργασίες και 50 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.

Τον Σεπτέμβριο 2013 του απενεμήθη το «International Award of Merit in Structural Engineering» από την Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IABSE) στην Ζυρίχη.

Τεχνολογια Οδυσσεως αρχαιο πλοιο, σχεδια αρχαια αυτοματο ρομποτ των Φαιακων βαφη θερμος σιδηρος ψυχρο νερο μετατροπη χαλυβας Τασιος Ομηρικα Επη Ομηρικο Επος περιπετειες του Οδυσσεα Μυκηναικη Εποχη ναυπηγικη Οδυσσευς Οδυσσεας νησι Καλυψω καθαρισμος των ρουχων ρουχα Ναυσικα κυπελλοειδης διαμορφωση κοιτη ποταμος δινη κυπελλο αναπτυγμενη Φαιακες αυτοματα οινος Πολυφημος, μελιηδης μελας κρασι μεθυστικος μεθυστικο μεθυσι φραση Οδυσσεια τυφλωση κυκλωψ Κυκλωπας, Μυκηναιοι Μυκηναικος κοσμος συνταγη κυκεωνας κυκεων Κιρκη θαλασσιος στροβιλος Στενα της Μεσσηνης, Μεσσηνη Σικελια Καλαβρια πλοια θεοτητες Χαρυβδις και Σκυλλα Χαρυβδη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ