Βρέθηκε και εξετάσθηκε άθικτο αυγό 1.700 χρόνων! Εξακολουθεί να περιέχει τον κρόκο, και το ασπράδι του! - του Γ. Λεκάκη

Βρέθηκε και εξετάσθηκε
άθικτο αυγό 1.700 χρόνων!
Εξακολουθεί να περιέχει
τον κρόκο,
και το ασπράδι του! 

Μια μικροϋπολογιστική τομογραφία ενός αυγού κοτόπουλου[4], ηλικίας 1.700 χρόνων(*), απεκάλυψε ότι εξακολουθεί να περιέχει τον κρόκο(***), το ασπράδι του αυγού και τον αερόσακκο του.

Το αυγό ήταν ένα από τα πολλά που ανακαλύφθηκαν στην νοτιοανατολική Αγγλία, κατά την διάρκεια μιας ανασκαφής, που διεξήχθη από ερευνητές από την Αρχαιολογία της Οξφόρδης, εν όψει ενός κατασκευαστικού έργου, μεταξύ 2007 και 2016, αλλά το μόνο που είχε αφαιρεθεί άθικτο από τον χώρο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αυγά είχαν πεταχτεί σε έναν υδάτινο λάκκο, ίσως ως μέρος μιας κηδείας ρωμαϊκών χρόνων.

Ο ανώτερος διευθυντής του έργου, Ed. Biddulph, είπε ότι το αυγό στεγάζεται στο Μουσείο Discover Bucks στο Aylesbury(**), ενώ οι συντηρητές προσπαθούν να βρουν πώς να αφαιρέσουν το περιεχόμενό του χωρίς να σπάσει το κέλυφος.

«Υπάρχει τεράστιο δυναμικό για περαιτέρω επιστημονική έρευνα και αυτό είναι το επόμενο στάδιο στην ζωή αυτού του αξιοσημείωτου αυγού», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: «'Only complete' 1,700-year-old Roman egg at Aylesbury dig», BBC News, 6.12.2019. «Aylesbury Roman egg with contents a 'world first', say scientists», BBC News, 11.2.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.2.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.2.2024.

(*) Υπάρχουν και αρχαιότερα αυγά με περιεχόμενο, λ.χ. το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, έχει μουμιοποιημένα αυγά πουλιών (πιθανότατα λαθρανασκαμμένα) από τις κατακόμβες ιερών ζώων στο Denderah της Άνω Αιγύπτου το 1898...

(**) Το Aylesbury είναι πόλη της κομητείας του Buckinghamshire, στην Νοτιοανατολική Αγγλία, στον 51ο παράλληλο [51,8168°N 0,8124°W].

Οι ανασκαφές στο κέντρο της πόλεως, το 1985, βρήκαν ένα φρούριο επί λόφου, της Εποχής του Σιδήρου (αρχές 4ου αιώνα π.Χ.).

Τουλάχιστον από το 1690 πάπιες[4] εκτρέφονταν στο Aylesbury και έκαναν την πόλη γνωστή σε όλην την Αγγλία - και πέρα από αυτήν. Ανατρέφονταν και μεγάλωναν από πτωχούς ανθρώπους και στέλνονταν και στο Λονδίνο. Έμειναν γνωστές ως «η πάπια Aylesbury». Τον 18ο αιώνα στην πόλη έγινε επιλεκτική αναπαραγωγή λευκών κοινών παπιών, που οδήγησε σε μια λευκή οικόσιτη πάπια, γενικώς γνωστή ως «English White».

(***) Τουλάχιστον κρόκος, από το χρώμα του, που θυμίζει το κίτρινο του φυτού κρόκος ή κορκός, γένος αγγειόσπερμων μονοκότυλων φυτών, της οικογένειας ιριδίδες, με ζωηρά κιτρινόχρωμα κυρίως άνθη, που χρησιμοποιούνται στην θαφική, στην αρωματοποιία, στην φαρμακευτική και στην μαγειρική. Το αρχαίο ελληνικό του όνομα είναι (η) λέκιθος (= γενικώς εσώτερο μέρος, οσπρίων, κ.ά. Στην αρχαιότητα και ο χυλός / πουρές από αλεσμένα όσπρια που παρασκευαζόταν με λίπος).

αθικτο αρχαιο αυγο 1.700 χρονια πριν κροκος, ασπραδι τομογραφια αυγου ωο ωον κοτοπουλου, κοτοπουλο κοτας κοτα αεροσακκος νοτιοανατολικη Αγγλια, ανασκαφη αρχαιολογια Οξφορδη 2007 2016, αθικτα αυγα υδατινος λακκος, κηδεια ρωμαικα χρονια Μουσειο Discover Bucks Aylesbury, αιλσμπερι συντηρηση περιεχομενο κελυφος αρχαιοτερο Φυσικης Ιστοριας του Λονδινου, μουμιοποιημενο μουμια πουλιοι πουλι λαθρανασκαφη κατακομβη ιερο ζωο ντεντεραχ ντεντερα Denderah ανω Αιγυπτος 19ος αιωνας μχ 1898 3ος 4ος πολη κομητεια μπακινγκχαμσαιρ Buckinghamshire, 51ος παραλληλος ανασκαφη 1985, φρουριο λοφος Εποχη Σιδηρου 4ος 17ος 1690 παπιες εκτροφη πτωχοι ανθρωποι Λονδινο παπια Aylesbury 18ος επιλεκτικη αναπαραγωγη λευκη κοινη παπιες οικοσιτη English White χρωμα κιτρινο φυτο κορκος, γενος αγγειοσπερμα μονοκοτυλα φυτα οικογενεια ιριδιδες, κιτρινοχρωμο ανθος θαφικη αρωματοποιια, φαρμακευτικη μαγειρικη αρχαιον ελληνικο ονομα λεκιθος εσωτερο μερος, οσπρια αρχαιοτητα χυλος / πουρες αλεσμενα οσπριο λιπος

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ