Εγκαίνια του πρώτου λειτουργικού αστρονομικού ρολογιού Μηχανισμού Αντικυθήρων στο Πανεπιστήμιο της Σονόρας του Μεξικού - του Ξεν. Μουσά

Εγκαίνια του πρώτου λειτουργικού
αστρονομικού ρολογιού
Μηχανισμού Αντικυθήρων
στο Πανεπιστήμιο της Σονόρας
στο Ερμοσίγιο του Μεξικού

Του καθηγητή Ξενοφώντα Διον. Μουσά(*)

Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο που κατασκευάσαμε σε συνεργασία με τους Μεξικάνους, βασίζεται στις μελέτες μας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο εγκαινιάζεται Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο της Σονόρας του Μεξικού. Η ημερομηνία επιλέχθηκε, ώστε να συμπίπτει με την ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας (Μνήμη Διονυσίου Σολωμού).

Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο τοποθετείται σε μικρή πλατεία που ονομάστηκε Πλατεία Αντικυθήρων (μέχρι τώρα Πλατεία Αστρονομίας) μέσα στην Πανεπιστημιούπολη της Σονόρας.

..........................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Στην Ελλάδα, πόσες πλατείες έχουμε με το όνομα... Πλατεία Αντικυθήρων;;;

Και πόσες ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει;

....................................................

Εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας Monumental Antikythera Mechanism for Hermosillo (MAMH), θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε επίσημα να παρευρεθείτε - έστω διαδικτυακά - στην Τελετή Εγκαινίων και Ανάθεσης Λειτουργίας του MAMH, στις 8 Φεβρουαρίου στις 8:30 μμ ώρα Ελλάδας. Η τελετή έναρξης θα γίνει από τον Δρ Alfonso Durazo Montaño, Κυβερνήτη της Sonora και την Dr. Maria Rita Plancarte Martines, Πρύτανη του Universidad de Sonora. Θα χαιρετίσει ο Πρεσβευτής της Ελλάδας κύριος Νικόλαος Κουτροκόης και αντιπροσωπεία της Πρεσβείας. Θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Τμήματος Έρευνας Φυσικής, Universidad de Sonora, Μεξικό (Μνημειακός Μηχανισμός Αντικυθήρων).

To MAMH, (όπως το λένε) οι Μεξικάνοι φτιάξαμε αρχίζοντας το 2018 μετά από έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που έκανα στο Πανεπιστήμιο της Σονόρας. Ψυχή αυτής της ομάδας είναι ο Μεξικάνος καθηγητής κύριος R. P. Enriquez. Την κατασκευή έκανε σε συνεργασία με εμάς η εταιρεία μεγάλων ρολογιών (όπως αυτά που είχαμε παλιά στις εκκλησίες, δημαρχεία και δημόσια κτήρια) η Relojes (= Ρολόγια) Olvera IIΙ Genercion Ρολόγια του κ. J. Cl. Olvera Trejo και ιδιαιτέρως ο κ. I. A. Carmona Martínez. Από το πανεπιστήμιο της Σονόρας συνέβαλλαν εξαιρετικά οι καθηγητές κύριοι J. C. Saucedo Morales και Ez. Rodr. Jauregui. Η χρηματοδότηση έγινε από το πανεπιστήμιο και το κράτος της Σονόρας και από την Relojes Olvera.



Παρακάτω θα βρείτε ταινιούλες από τα εγκαίνια αυτού του ρολογιού πλανηταρίου που κατασκευάσαμε στο Μεξικο https://we.tl/t-i9AfdhbEhZ  https://we.tl/t-rQBuyBY5Jd  https://we.tl/t-C5VSmqUE8b  https://we.tl/t-sSCBBT4Thy  https://we.tl/t-tj5aH6xndr  https://we.tl/t-DmFAeeWQzO

Σύνδεσμος για την τελετή εγκαινίων ΕΔΩ.

Παρακολουθείστε τα εγκαίνια από την τηλεόρασή σας ή το τηλέφωνό σας, tablet, ;h υπολογιστή, ψάχνοντας  @soyunison στο YouTube.

Επίσημο κανάλι πανεπιστημίου, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.2.2024.

(*) Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος (συνταξιούχος), Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Τμήμα Φυσικής, Σχολή Θετικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εγκαίνια πρωτο λειτουργικο αστρονομικο ρολογι Μηχανισμος Αντικυθηρων Πανεπιστημιο της Σονορας Ερμοσιγιο Μεξικου Μουσας αρχαια αστρονομια ρολοι πλανηταριο κατασκευη Μεξικανοι Αντικυθηρα ωρολοι ωρολογι ωρολογιο ωρολογιον πλανητες Σονορα Μεξικο ημερα της Ελληνικης Γλωσσας Μνημη Σολωμος Πλατεια Αντικυθήρων Πανεπιστημιουπολη Hermosillo Μνημειακος υπολογιστης 2018 εκθεση Ρελοχες Ρολογια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ