Αρχαίο θραύσμα ναού του Διός του Ακράγαντος Σικελίας, βρέθηκε στην θάλασσα! - του Γ. Λεκάκη

Αρχαίο θραύσμα
ναού του Διός
του Ακράγαντος Σικελίας,
βρέθηκε στην θάλασσα!

Του Γιώργου Λεκάκη

Σημαντική ανακάλυψη στην θάλασσα του Ακράγαντος – νυν παραφρασμένα Agrigento: Δύτες της Nucleo Tutela Patrimonio Culturale (Μονάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς), μαζί με την Εποπτεία της Θάλασσας και τον σύλλογο BCsicilia, ανακάλυψαν ένα θραύσμα του αρχαίου Ναού του Διός, που βρισκόταν στον βυθό της θάλασσας!

Οι επιχειρήσεις, πραγματοποιήθηκαν μπροστά από το Σαν Λεόνε, όχι μακριά από τις εκβολές του ποταμού Ακράγαντος.

Το εύρημα είναι πιθανότατα μαρμάρινη μετωπική διακόσμηση που απεικονίζει ένα άλογο που πηδάει - ή αλογακι που παίζει με μια μπάλλα - ένα εμβληματικό συμβολικό στοιχείο σε καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της ελληνικής περιόδου. Καλυμμένο με σκυρόδεμα, το εύρημα, είναι σχεδόν σίγουρα κατασκευασμένο από προκοννησιακό μάρμαρο, διαστάσεων 2 Χ 1,6 μ. Χ 35 εκατ., βρισκόταν περίπου 300 μ. από την ακτή, σε βάθος 9 μ., και ήταν γνωστό στους αρχαιολόγους εδώ και πολύ καιρό. Αλλά σημειώθηκε στον αρχαιολογικό χάρτη ως κοινότοπη... «λεκάνη». Η αναγνώριση ως λεκάνη δεν έπεισε ποτέ το BCsicilia Underwater Group, με επί κεφαλής τον μηχανικό G. Lino, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2022 πραγματοποίησε, μαζί με τον εθελοντή δύτη S. Ferrara, και χάρη στην εξωτερική συνεισφορά του Fr. Urso, του γραφείου BCsicilia στο Agrigento, μια τρισδιάστατη έρευνα.

Έτσι, από την επεξεργασία των φωτογραφιών που είναι χρήσιμες για την τρισδιάστατη υποβρύχια έρευνα, προέκυψε μια εικόνα - λεπτομέρεια μιας ζωφόρου από αέτωμα ναού. 

Ο σύλλογος ειδοποίησε αμέσως για την ανακάλυψη στην Εποπτεία της Θάλασσας προκειμένου να ανακτηθεί το εξαιρετικό εύρημα, το οποίο τελικά μεταφέρθηκε στην ακτή σήμερα το πρωί, μετά από δύο προηγούμενες προσπάθειες που κατέστησαν μάταιες από την θολότητα του νερού.

ΠΗΓΗ: finestre sull’ arte, 3.2.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.2.2024.

Αρχαιο θραυσμα ναος του Διος δια Ακραγαντος, θαλασσα ανακαλυψη Ακραγαντα παραφραση αγκριτσεντο Agrigento σικελια ιταλια δυτες Προστασια Πολιτιστικης Κληρονομιας Διας, ζευς βυθος θαλασσας Σαν Λεονε, εκβολες ποταμος Ακραγας ευρημα μαρμαρινη μετωπικη διακοσμηση μετωπη αρχαια αλογο ιππος πηδος πηδημα εμβληματικο συμβολικο στοιχειο αρχαια καλλιτεχνικη αναπαρασταση ελληνικη περιοδος εποχη σκυροδεμα, προκοννησιακο μαρμαρο, προκοννησου προκοννησος βαθος αρχαιολογια αρχαιολογος λεκανη 2022 δυτης καταδυση υποβρυχια ερευνα, ζωφορος αετωμα ναου παιγνιδι μπαλλα μπαλα παιχνιδι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ