Ο ΘΕΟΣ ΕΡΩΤΑΣ σε ΖΕΥΓΟΣ ΧΡΥΣΩΝ ΕΝΩΤΙΩΝ βρέθηκε στην ΛΗΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΘΕΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
σε ΖΕΥΓΟΣ ΧΡΥΣΩΝ ΕΝΩΤΙΩΝ
βρέθηκε στην ΛΗΤΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μια από τις πολλές απεικονίσεις του Έρωτα, σε αρχαία αντικείμενα, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται στο ζεύγος χρυσών σκουλαρικιών (ενωτίων) με αριθμό ευρετηρίου ΜΘ 22556.

Το κάθε σκουλαρίκι αποτελείται από τρία βασικά στελέχη: τον γάντζο ανάρτησης στο αυτί, τον κεντρικό δίσκο, περίτεχνα διακοσμημένο με ρόδακα και σπείρες, και την χυτή μορφή ενός γυμνού ιπτάμενου φτερωτού Έρωτα, που προσκολλάται στο κάτω άκρο του δίσκου μέσω δύο κρίκων.

Και στα δύο σκουλαρίκια ο θεός Έρωτας εικονίζεται σε μικρή ηλικία, με παιδική σωματική διάπλαση. Οι Ερωτιδείς αποδίδονται με τα χέρια τους ανοικτά και τα πόδια τους σε έντονο βηματισμό με ελαφρά λυγισμένο το ένα άκρο, σε κίνηση, ωστόσο, αντιθετική δίνοντας την αίσθηση πως το ένα σκουλαρίκι είναι η κατοπτρική εικόνα του άλλου. Από τους πήχεις των χεριών των Ερωτιδέων τυλίγεται ένα ιμάτιο που καλύπτει τμήμα του πίσω μέρους του σώματος. Οι μορφές των Ερωτιδέων είναι χυτές σε μήτρα, ενώ τα πτερά είναι συγκολλημένα στη ράχη και έχουν κατασκευαστεί από ξεχωριστό φύλλο χρυσού. Κάποιες λεπτομέρειες τονίζονται με εγχαράξεις, όπως το πτίλωμα (πούπουλα) στην μπροστινή επιφάνεια των πτερών.

Στα κοσμήματα συναντάμε συχνά διακοσμητικά θέματα που σχετίζονται με τον κόσμο της γυναίκας, όπως ο προσωποποιημένος θεός Έρωτας που συνδέεται στενά με την Αφροδίτη και, κατ’ επέκταση, με την ομορφιά, τον έρωτα και τη γονιμότητα.

Τα κοσμήματα στόλιζαν τη γυναίκα στη ζωή αλλά τη συνόδευαν και στον Κάτω Κόσμο, όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση του συγκεκριμένου ζεύγους που βρέθηκε σε κιβωτιόσχημο γυναικείο τάφο (τάφος 15) στο οργανωμένο νεκροταφείο της αρχαίας Λητής Μυγδονιας. Άλλωστε, στην απεικόνιση του θεού Έρωτα αποδίδεται πολλαπλός συμβολισμός, συνδεόμενος με τις διαφορετικές και συχνά αντιφατικές εκδοχές του χαρακτήρα του, άλλοτε ως δημιουργού της ζωής άλλοτε ως εξάγγελου του θανάτου κ.ο.κ.

Χρονολογείται στις αρχές 3ου αι. π.Χ.

Μπορείτε να δείτε το αντικείμενο στη μόνιμη έκθεση Ο Χρυσός των Μακεδόνων, στην προθήκη 57.

ΠΗΓΗ: ΑΜΘ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.2.2024.

ΘΕΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΖΕΥΓΟΣ ΧΡΥΣΩΝ ΕΝΩΤΙΩΝ ΛΗΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΩΣ ΖΕΥΓΑΡΙ ΧΡΥΣΑ ΕΝΩΤΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ απεικονιση αρχαια αντικειμενα, συλλογη Αρχαιολογικο Μουσειο Θεσσαλονικης, σκουλαρικια αΜΘ σκουλαρικι γαντζος αναρτησης αυτι δισκος, διακοσμηση ροδακας σπειρα χυτη μορφη γυμνος ιπταμενος φτερωτος κρικος μικρη ηλικια, παιδικη παιδι σωματικη διαπλαση Ερωτιδεις Ερωτιδευς χερια ανοικτα ποδια βηματισμος ακρο, κινηση, αισθηση κατοπτρικη εικονα πηχυς χερι ποδι Ερωτιδεας ιματιο σωμα μορφες Ερωτιδεων χυτες μητρα, πτερα ραχη κατασκευη φυλλο χρυσος εγχαραξη πτιλωμα πουπουλα πουπουλο πτερο πτερωτος φτερα φτερο αρχαιο κοσμημα γυναικα προσωποποιημενος θεα Αφροδιτη ομορφια, γονιμοτητα κοσμηματα στολιδι ζωη Κατω Κοσμος, κιβωτιοσχημος γυναικειος ταφος ταφη οργανωμενο νεκροταφειο λητης λητη Μυγδονια συμβολισμος, αντιφαση χαρακτηρας δημιουργος εξαγγελος θανατος 3ος αιωνας πΧ Μακεδονες Μακεδονια Μακεδονιας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ