Ένας αρχαίος οικισμός υπάρχει κάτω από την πόλη της Δράμας Μακεδονίας

Ένας αρχαίος οικισμός
υπάρχει κάτω από την πόλη
της Δράμας

Ένας αρχαίος οικισμός ιστορικών χρόνων υπάρχει κάτω από την πόλη της Δράμας. Αν και ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει βεβαιωθεί έως τώρα με αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, από τις ανασκαφικές εργασίες, που γίνονται στην πόλη, με διάφορες αφορμές, προκύπτουν ευρήματα, που είναι πάρα πολύ σημαντικά, γιατί δίνουν στοιχεία για μία άγνωστη περίοδο της πόλεως.

Κάποια αντίστοιχα πρόσφατα στοιχεία παρουσίασε η αρχαιολόγος Κ. Αμοιρίδου στην 36η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο σε Μακεδονία και Θράκη, που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη. «Την περίοδο αυτή γίνονται εργασίες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του IN Αγίας Σοφίας Δράμας, ενός ναού που βρίσκεται μέσα στο κέντρο της Δράμας και χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν το 2020 στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, στο πλαίσιο ενός έργου, ενταγμένου στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και εκτελείται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας», εξήγησε η κ. Αμοιρίδου.

«Μέχρι τώρα έχουμε βρει ένα εκτεταμένο νεκροταφείο του πληθυσμού, που ζούσε μέσα στο κάστρο της Δράμας, με 159 ταφές διαφόρων τύπων βυζαντινών χρόνων», ετόνισε η αρχαιολόγος, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ανασκαφικής έρευνας, που αφορούν στο βυζαντινό κομμάτι, δηλαδή το νεκροταφείο και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού, θα ανακοινωθούν, όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες.

Η ανακοίνωση στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, αφορούσε στα προχριστιανικά ευρήματα της ανασκαφής, δηλαδή σε ό,τι έχει προκύψει και εντάσσεται σε χρόνους προ Χριστού, στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια.

Τα ευρήματα αυτά είναι όστρακα, δηλαδή κομμάτια κεραμικής, τα οποία χρονολογούνται από τα ελληνιστικά χρόνια, ένα τμήμα πήλινου ειδωλίου ανδρικής μορφής, ένας μαγικός λίθος καταδεσμικής μαγείας, ένα τμήμα μαρμάρινης αναθηματικής στήλης και ένα θραύσμα ενεπίγραφης πλάκας (ρωμαϊκών χρόνων) από επιτύμβια στήλη ή σαρκοφάγο.

«Είναι να σύνολο που μας βεβαιώνει αυτό που ξέραμε ήδη από πριν, ότι μέσα στο κέντρο της Δράμας και κάτω από την πόλη, προϋπήρχε ένας αρχαίος οικισμός ιστορικών χρόνων. Αυτό δεν έχει βεβαιωθεί μέχρι τώρα ανασκαφικά και δεν γνωρίζουμε το πού ακριβώς. Πάντως όπου και να σκάψουμε, υπάρχουν ευρήματα προχριστιανικών χρόνων» υπογράμμισε η κ. Αμοιρίδου. Άλλωστε, ανασκαφές που έχουν γίνει κατά καιρούς από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, έφεραν στο φως ένα σύνολο μαρμάρινων ή λίθινων αγαλμάτων και προτομών.

ΠΗΓΗ: Β. Καζαντζίδου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 29.3.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.3.2024.

αρχαιος οικισμος αρχαια πολη δραμα Δραμας Μακεδονιας Μακεδονια πολις ιστορικα χρονια ανασκαφη ευρημα αγνωστη περιοδος αρχαιολογος Αμοιριδου 36η ετησια Αρχαιολογικη Συναντηση Αρχαιολογικο εργο Θρακη, Θεσσαλονικη αποκατασταση I.N. Αγιας Σοφιας Αγια Σοφια ιερος ναος εκκλησια 10ος αιωνας ανασκαφες 2020 Εφορεια Αρχαιοτητων νεκροταφειο καστρο ταφη τυπος βυζαντινα βυζαντιο αρχιτεκτονικη προχριστιανικα ευρηματα ελληνιστικα ρωμαικα οστρακο κεραμικη πηλινο ειδωλιο ανδρικη μορφη μαγικος λιθος καταδεσμικη μαγεια μαρμαρινη αναθηματικη στηλη θραυσμα ενεπιγραφη πλακα επιτυμβια αρχαια σαρκοφαγος αρχαιοτητα μαρμαρο λιθινο αγαλμα προτομη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ