«Ο Καραγκιόζης το ’21 - Φιγούρες Αγωνιστών από τον Θ. Τζοΐτη» στην Ύδρα

«Ο Καραγκιόζης το ’21
- Φιγούρες Αγωνιστών
από τον Θ. Τζοΐτη»
στην Ύδρα

Ο Καραγκιόζης Υδραίος, ο Λάζαρος Κουντουριώτης, η Μπουμπουλίνα και άλλοι ήρωες της Επανάστασης του 1821 γίνονται φιγούρες του θεάτρου σκιών, ανοίγουν την πόρτα ενός υδραίικου αρχοντικού και υποδέχονται τους επισκέπτες του!

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «Ο Καραγκιόζης το ’21. Φιγούρες Αγωνιστών από τον Θανάση Τζοΐτη» στο παράρτημά του στην Ύδρα, την Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη.


Ο σύγχρονος δημιουργός τους Θαν. Τζοΐτης, από την αγάπη του για το θέατρο σκιών του Καραγκιόζη και για την ιστορική και λαογραφική έρευνα, φιλοτέχνησε αυτές τις δισδιάστατες φιγούρες της Επανάστασης, που είναι εμπνευσμένες από ρεαλιστικά πορτρέτα των αγωνιστών και των ενδυμάτων τους, όπως αυτά αποθησαυρίζονται στις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Το έργο του στο σύνολό του αριθμεί πάνω από 150 φιγούρες μαχητών της στεριάς και της θάλασσας, αλλά και μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και του Φιλελληνισμού. Ένα μέρος του εκτίθεται στην περιοδική έκθεση της ΙΟΛΚ.

Σημειώνεται ότι φιγούρες του Θαν. Τζοΐτη με ελληνικές τοπικές φορεσιές παρουσιάζονται σε μόνιμη έκθεση, στο παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων στην Παιανία.

 Διάρκεια έκθεσης: 24 Μαρτίου - 9 Ιουνίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή, 10.00 - 16.00

ΠΗΓΗ: ΕΙΜ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.3.2024.

Καραγκιοζης επανασταση 1821 Φιγουρες φιγουρα Αγωνιστης Τζοιτης υδρα θεατρο σκιων
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ