Βρέθηκαν 1.400 αρχαίοι τάφοι στο Τάναρον, στον ποταμό Καλαβρό – Οι Τιτάνες και ο Άταξ - του Γ. Λεκάκη

Βρέθηκαν 1.400 αρχαίοι τάφοι
στο Τάναρον,
στον ποταμό Καλαβρό
– Οι Τιτάνες και ο Άταξ

Του Γιώργου Λεκάκη

Η La Robine-sur-Galabre είναι μια γαλλική κοινότητα, στον 44ο παράλληλο [44°10′12″N 6°13′07″E] στο διαμέρισμα Alpes-de-Haute-Provence, στην περιοχή Provence-Alpes-Côte d'Azur. Το όνομα των κατοίκων του είναι Robinois.

Εκεί προϋπήρχε των Γαλατών, το Τάναρον![1]

Στην αρχαιότητα κατοικούσαν οι Βοδιοντικοί[2] στην κοιλάδα του ποταμού Bléone[3] και στους παραπόταμους του. Οι ελληνικής καταγωγής Γαλάτες ζούσαν στην σημερινή κοινότητα La Robine-sur-Galabre. Οι Bodiontics ηττήθηκαν από τον Αύγουστο, ταυτόχρονα με τους άλλους λαούς της περιοχής (πριν από το 14 π.Χ.), και προσαρτήθηκαν στην επαρχία Alpes-Maritimes, όταν δημιουργήθηκε.

Το Tanaron ξανα-αναφέρεται σε χάρτες γύρω στο 1200 μ.Χ. Οι επίσκοποι του Digne ήταν οι άρχοντες στον οικισμό Rocherousse και είχαν ένα κάστρο εκεί. Το 1315, η κοινότητα είχε 40 οικίες, αριθμός που μειώθηκε σε 14 το 1471. Ο πληθυσμός ήταν 230 το 1765. Κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, οι κοινότητες Tanaron, La Robine και Ainac είχαν η κάθε μία μια πατριωτική ομάδα, που δημιουργήθηκε μετά τα τέλη του 1792.

Η πρωτεύουσα της κοινότητας ήταν το Τάναρον.

Η κοινότητα Robine εδημιουργήθη το 1973 από την συγχώνευση των κοινοτήτων Ainac, Lambert, La Robine και Tanaron. Διασχίζεται από τον ποταμό Καλαβρό / Galabre.

Ευρήματα από την νεκρόπολη:
Κεραμικό κύπελλο διακοσμημένο με σκελετούς.
Μαρμάρινη τεφροδόχος, με γρύπα (πτερωτό ον για φύλακα), φίδι, κ.ά.
Σχετιζόμενα με τις αρχαίες γιορτές υπέρ των νεκρών...

Τώρα, η ανασκαφή της νεκρόπολης της Robine, η οποία ανακαλύφθηκε στην νότια Γαλλία το 2017, έχει αποκαλύψει περισσότερους από 1.400 τάφους, που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα π.Χ. μέχρι το τέλος του 3ου αιώνα μ.Χ. Ερευνητές από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας εδήλωσαν ότι το νεκροταφείο εξυπηρετούσε την ρωμαϊκή αποικία της Ναρβόνης[4] και διατηρήθηκε καλά κάτω από περίπου 3 μ. λάσπης, από πλημμύρα του κοντινού ποταμού Ατάκου[5]. Περισσότερες από 100 από τις ταφές περιέχουν λείψανα παιδιών, που είχαν τοποθετηθεί σε κιβώτια ή λάκκους κλεισμένους με κάλυμμα. Οι περισσότεροι από τους ενήλικες είχαν αποτεφρωθεί. Αλλά κάποιοι θάφτηκαν σε ξύλινα φέρετρα. Απανθρακωμένα τρόφιμα βρέθηκαν στους τάφους, όπως χουρμάδες, σύκα, δημητριακά και ψωμί, ίσως είχαν εναποτεθεί μέσω κεραμικών αγγείων σπονδής, από μέλη της οικογένειας στην εορτή Feralia[6], την τελευταία ημέρα της εννεαήμερης εορτής Parentalia.

Αποκαλύφθηκαν επίσης πέτρινες κατασκευές - ίσως χρησιμοποιούνταν ως «κρεβάτια» συμποσίου για τις γιορτές.

ΠΗΓΗ: «1,430 ancient Roman graves scattered with funerary festival leftovers unearthed in southern France- Archaeologists in southern France have excavated an ancient Roman cemetery containing 1,430 graves and traces of a funerary festival, during which families feasted by the graves of relatives», Live Science, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.4.2024.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Επισήμως το τοπωνύμιο, πιθανότατα, προηγείται των Γαλατών και σχηματίζεται από την «προ-κελτική» ρίζα *Tan- = ορωνύμιο, ανάγλυφο, κλπ. από το αρχαίο ελληνικό ρήμα τανύω, τάνυμαι = εκτείνω, εντείνω, επιτανύω, τείνω, τιταίνω > Τιτάν, ταινία, Ταίναρο, Οξυτανία, κλπ. – βλ. Ομ. Ὀδ. φ,152, 174, Ορφ. Λιθ. 179, Χρησμ. Σιβ. 10. 82, κλπ.

[2] Bodiontici, Bodionticos (Πλίν.) Bodionio, Bodi, Bodiontio, Bodiontics > Brodionti, Brodiontii – βλ. και επιγραφές.

[3] Οξυτ. Blèuna > προβηγκ. Blèuno – με το όνομα Bledona εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1060 μ.Χ. Οι γάλλοι το λένε «Το ποτάμι του λύκου».

[4] Narbo Martius > Narbonne, οξυτ. Narbona, λατ. Narbo, Narbona.

Η πλήρως ανασκαμμένη νεκρόπολη εκτείνεται σε 5.000 τ.μ. και βρίσκεται 700 μ. ανατολικά του αρχαίου κέντρου της Ναρβόννης, μιας από τις πρώτες ρωμαϊκές αποικίες εκτός Ιταλίας. Η πόλις ιδρύθηκε το 118 π.Χ. κατά μήκος της Via Domitia, του δρόμου Ιταλία - νότια Γαλλία - Ισπανία.

[5] Άταξ > Atax (βλ. Στράβων «Γεωγραφία», IV,1.6,14, Κλ. Πτολ., Πλίν. HN 3.32, κ.ά. Ρωμαίοι) ή Ναρβόνης (βλ. Πολύβιος) > Adice, Atax, Fluvium Atacis, Flumine Atace, Flumen Ataze, Juxta Aditum fluvium τον Μεσαίωνα, Auda ή Ribera d'Aude (Roussillon Cartulary of Alart, 1342), Aude, κλπ. Γαλατικά atacos = πνευματώδης, πολύ γρήγορος.

[6] Αρχαίες ρωμαϊκές δημόσιες εορτές, υπέρ του θεού Μάνη / Manes ή Di manes (επίθετο του θεού Ουρανού, των Ελλήνων, που αντιπροσώπευε τα πνεύματα των νεκρών, ιδιαίτερα τις ψυχές των νεκρών. Ήταν ένας γαλήνιος εξορκισμός. Εορταζόταν κατά τα τέλη (21) Φεβρουαρίου. Καταγράφηκε από τον Οβίδιο (Fasti, Βιβλίο II). Αυτή η ημέρα σηματοδοτούσε το τέλος της εορτής Parentalia (13 - 21 Φεβρουαρίου) που τιμούσε τους νεκρούς προγόνους, με απλές προσφορές, που εισήχθησαν στο Λάτιο από τον Τρώα Έλληνα Αινεία, ο οποίος έριξε κρασί και σκόρπισε βιολετί άνθη στον τάφο του πατέρα του Αγχίση. Σχετίζονταν και με τον Δία.

Τα Παρεντάλια ήταν ένας τελετουργικός καθαρισμός για την Χαριστία, κατά την οποία η οικογένεια διοργάνωνε ένα άτυπο συμπόσιο, για να εορτάσει τους στοργικούς δεσμούς, μεταξύ τους και των καλοπροαίρετων νεκρών προγονών της (Lares). Αν και ήταν κυρίως οικιακές και οικογενειακές εορτές στην Ρώμη διεξαγόταν και δημόσια ιεροτελεστία στον τάφο της Ταρπείας, στον γκρεμό της, από όπου πετούσαν / εκτελούσαν τους πιο διαβόητους προδότες και δολοφόνους της Ρώμης, κοντά στον Ναό του Δία Καπιτωλίου (ή νοτιοανατολικά επάνω από την Ρωμαϊκή Αγορά, κατά Διονύσιο Αλικαρνασσέα).

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκακης «Το λεξικον των παραδόσεων των λαων του κοσμου».

Ευρηματα αρχαια νεκροπολη αρχαιο κεραμικο κυπελλο διακοσμηση σκελετος μαρμαρινη τεφροδοχος, γρυψ γρυπας πτερωτο ον φυλακας αρχαιος ταφος Ταναρον, ταναρο ποταμος Καλαβρος Τιτανες αταξ φιδι οφις αρχαιες γιορτες νεκροι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ