Θαμμένος βυζαντινός «θησαυρός» με νομίσματα και κοσμήματα, με τον θεό Απόλλωνα-Ήλιο > Sol Invictus > Χριστό ανακαλύφθηκε στην Ολλανδία - του Γ. Λεκάκη

Θαμμένος βυζαντινός «θησαυρός»
με νομίσματα και κοσμήματα,
με τον θεό Απόλλωνα-Ήλιο
> Sol Invictus > Χριστό
ανακαλύφθηκε στην Ολλανδία

Του Γιώργου Λεκάκη

Αυτά τα χρυσά σκουλαρίκια που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα ανακαλύφθηκαν στην Ολλανδία.

Ομοιάζουν με το σχήμα μισοφέγγαρου, δημοφιλέστατο και χαρακτηριστικό τότε στα εργαστήρια της Κωνσταντινούπολης. Αυτά τα κοσμήματα αποδεικνύουν το εμπόριο μεγάλων αποστάσεων ακόμη και σε εκείνες τις ταραγμένες εποχές.

Στα ενώτια / σκουλαρίκια εντοπίζουμε χαραγμένες εικόνες, ίσως τον Απόλλωνα-Ήλιο > Sol Invictus > Χριστό - ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα: Γ. Λεκάκης "Τάματα και αναθήματα".

Βρέθηκαν στο χωριό Hoogwoud, ανάμεσα σε 39 ασημένια κομμάτια. Τα δύο ζευγάρια κοσμημάτων (φορεμένα σε κορδέλλες) χρονολογούνται μεταξύ 1000 και 1050 μΧ.

Συνήθως, το σχήμα μισοφέγγαρου είναι φτιαγμένο στο Βυζάντιο και η χρήση αυτού του τύπου φιλιγκράν, παρατηρείται στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τα χαρακτικά είναι χαρακτηριστικά της Φρισλάνδης και της Σκανδιναβίας.

Το μεγάλης αποστάσεως εμπόριο πολύτιμων κοσμημάτων ήταν ήδη βέβαια γνωστό, αλλά οι ταραγμένοι καιροί δεν το ευνοούσαν.

Αν και δεν γνωρίζουμε γιατί θάφτηκαν, αυτή η διαδικασία κατέστησε δυνατή την διατήρησή τους, μέχρι εμάς, χίλια χρόνια αργότερα.

Το 2021, ένας ερευνητής με ανιχνευτή[1] στο Hoogwoud του Δήμου Opmeer, της Ολλανδίας, ευρήκε αυτόν τον χρυσό θησαυρό: 4 διακοσμημένα χρυσά μενταγιόν σε σχήμα μισοφέγγαρου. Βρήκε δύο λωρίδες από φύλλα χρυσού που ταιριάζουν μεταξύ τους και 39 μικρά ασημένια νομίσματα. Η χρονολόγηση των νομισμάτων στην περίοδο 1200 - 1250 δείχνει ότι τα πολύτιμα αντικείμενα ήταν κρυμμένα στο έδαφος γύρω στα μέσα του 13ου αιώνα. Το κόσμημα ήταν ήδη δύο αιώνων.

Έκτοτε λέγεται ο «χρυσός Θησαυρός Hoogwoud».

Τα χρυσά κοσμήματα από αυτήν την περίοδο είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ολλανδία. Η περίοδος κατά την οποία θάφτηκε αυτό το εύρημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Είναι η ταραχώδης εποχή των πολέμων μεταξύ της Δυτικής Φρισλάνδης και της κομητείας της Ολλανδίας, και των θανάτων του Ολλανδού κόμη και του βασιλιά Γουλιέλμου Β', στην περιοχή γύρω από το Hoogwoud. Αυτό καθιστά αυτά τα κοσμήματα και τα νομίσματα μεγάλης σημασίας για την αρχαιολογία και την ιστορία της Βόρειας Ολλανδίας και της Δυτικής Φρισλανδίας, ακόμη και διεθνούς σημασίας.

Την Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2024, ο M. Bartels από το Archaeology West Friesland είπε περισσότερα για το εύρημα: Ποιες στρατιωτικές μάχες έγιναν στο Hoogwoud, ποια ήταν η σχέση μεταξύ των Ολλανδών και των Δυτικών Φρυζών (< Φρυγών - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκη "Ο Πόντιος Γάλλος, οι Γάλλοι Γαλάτες και οι Φρύγες Φράγκοι") και, τέλος, τι ρόλο έπαιξε ο κατασκευαστής της γέφυρας Floris V. να κρατήσει υπό έλεγχο τους Δυτικούς Φρυζίους.

Μετά την ανακάλυψή του, ο ιστορικός L. Ruijter, ανέφερε επίσημα τα ευρήματα του Hoogwoud στην Archaeology West Friesland. Στην συνέχεια τα κοσμήματα και τα νομίσματα καθαρίστηκαν και συντηρήθηκαν στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων και εξετάσθηκαν εκτενώς. Επειδή πρόκειται για μια αρχαιολογική ανακάλυψη εθνικής σημασίας, αποφασίσθηκε να δανειστεί προσωρινά το εύρημα στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων στο Λέιντεν, όπου γίνεται η διαχείριση και η παρουσίαση της εθνικής αρχαιολογικής συλλογής της Ολλανδίας. Τα κοσμήματα και τα νομίσματα παραμένουν στην ιδιοκτησία του ευρέτη. Τον θησαυρό μπορείτε να τον δείτε στην κεντρική αίθουσα του μουσείου, μέχρι τα μέσα Ιουνίου στην νέα έκθεση «The Year 1000» (13.10.2023 - 17.3.2024).

Στην Γερμανία, παρόμοια ενώτια-σκουλαρίκια ανακτήθηκαν κοντά στο Mainz και στην Κολωνία!

ΠΗΓΗ: Rijksmuseum. Archeologie West Friesland, 9.3.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.4.2024.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Η ανίχνευση μεταλλικών ευρημάτων με ανιχνευτή είναι μια δημοφιλής ασχολία / χόμπι των κυνηγών θησαυρών. Για να αποτραπεί η αναζήτηση ανίχνευσης σε ιδιωτική και δημοτική γη, ισχύει πλήρης απαγόρευση των αναζητήσεων ανίχνευσης χωρίς πιστοποιητικό στον Δήμο Opmeer. Απαγορεύεται η ειδική ανίχνευση και σκάψιμο μετάλλων στο έδαφος με ανιχνευτή μετάλλων.  Αυτή η απόφαση ελήφθη επίσης για την προστασία του εδάφους.

Θαμμενος βυζαντινος θησαυρος νομισματα κοσμηματα, θεος Απολλωνας Ηλιος > σολ ινβικτους Sol Invictus > ιησους Χριστος Ολλανδια Θαμμενα βυζαντινα θησαυροι νομισμα κοσμημα Απολλων SolInvictus χρυσο σκουλαρικι 11ος αιωνας μχ μισοφεγγαρο ημισεληνος Κωνσταντινουπολη εμποριο ταραγμενες εποχες χαρακτηριστικο εργαστηριο Κωνσταντινουπολις ενωτια / σκουλαρικια χαραγμενη εικονα, Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο Ολλανδιας χωριο χουγκβουντ Hoogwoud, ασημενια ζευγαρι κοσμηματων κορδελλα 1000 1050, 10ος σχημα Βυζαντιο φιλιγκραν, Αγια Ρωμαικη Αυτοκρατορια χαρακτικο Φρισλανδη Σκανδιναβια πολυτιμο 2021, ερευνητης ανιχνευτης Δημος οπμερ οπμεερ Opmeer, Ολλανδιας, χρυσος διακοσμηση χρυσα μενταγιον λωριδα φυλλο χρυσου ασημι 1200 - 1250 πολυτιμα αντικειμενα 13ος σπανια ευρημα ιστορια ταραχωδης εποχη πολεμος Δυτικη Φρισλανδη κομητεια Ολλανδος κομης βασιλιας Γουλιελμος Β αρχαιολογια Βορεια Φρισλανδια στρατιωτικη μαχη Δυτικοι Φριζες φρυζες κατασκευαστης γεφυρα φλορις Ε 5 Floris V Φριζιοι φρυζιοι φρυγες ευρηματα Λειντεν, εθνικη αρχαιολογικη συλλογη ιδιοκτησια ευρετης Γερμανια, ενωτιο μαιντς Mainz Κολωνια ανιχνευση μεταλλικο ανιχνευτης μεταλλων χομπι κυνηγος θησαυρος απαγορευση νομος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ