Περισσότερα από 600 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα επαναπατρίσθηκαν στην Ιταλία, από Λονδίνο και από μια «αποθήκη» στο Μπρούκλιν Ν. Υόρκης! Ανάμεσά τους μωσαϊκό με τον Ορφέα, ο θεός Παν, ελληνικά κεραμικά, κ.ά. - του Γ. Λεκάκη

Περισσότερα από 600
κλεμμένα αρχαία αντικείμενα
επαναπατρίσθηκαν στην Ιταλία,
από Λονδίνο
και από μια «αποθήκη»
στο Μπρούκλιν Ν. Υόρκης!
Ανάμεσά τους μωσαϊκό με τον Ορφέα,
ο θεός Παν, ελληνικά κεραμικά, κ.ά.

Του Γιώργου Λεκάκη

Περισσότερα από 600 αντικείμενα, που ανακαλύφθηκαν σε κοινές επιχειρήσεις, οι οποίες διεξήχθησαν από πράκτορες των Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και της Ιταλικής Διοίκησης Καραμπινιέρων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς παραδόθηκαν σε Ιταλούς αξιωματούχους, κατά την διάρκεια τελετής στην Ρώμη.

Μερικά από τα αντικείμενα είχαν ανακτηθεί από εμπόρους αρχαιοτήτων στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν προσφάτως σε μια αποθήκη στο Μπρούκλιν του Symes (ο οποίος πέθανε τον Οκτώβριο 2023, σε ηλικία 84 ετών). Ο Βρετανός έμπορος αρχαιοτήτων RSymes έκρυβε την τεράστια συλλογή αντικειμένων που είχε αποκτήσει παράνομα, σε τουλάχιστον 29 αποθήκες σε όλο τον κόσμο!

Στα αντικείμενα που επαναπατρίσθηκαν περιλαμβάνονται:

        - ένα μωσαϊκό, 1,8 μ. ύψος, που απεικονίζει τον Ορφέα να παίζει λύρα σε λιοντάρια, τίγρεις, λεοπαρδάλεις, ταύρους, αντιλόπες, φίδι και μια χελώνα, από την γνωστή ιστορία της ελληνικής μυθολογίας,

        - ένα σπάνιο ασημένιο νόμισμα από την Σικελία, που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. Έπεσε στα χέρια του Richard Beale, διευθυντή του οίκου δημοπρασιών του Λονδίνου Roma Numismatics. Στην συνέχεια ανακτήθηκε στην Νέα Υόρκη, όπου πωλούνταν για 400.000 λίρες. Ο Beale ομολόγησε την ενοχή του σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον περασμένο Σεπτέμβριο για κατηγορίες για συνωμοσία και εγκληματική κατοχή κλεμμένης περιουσίας, που συνδέεται με την παράνομη πώληση σπάνιων νομισμάτων. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 25 ετών.

        - ετρουσκικές τοιχογραφίες

        - ένα χρυσό δάφνινο στέμμα,

        - ένα χάλκινο άγαλμα, Έλληνα πρίγκηπα, σε φυσικό μέγεθος

        - ανάγλυφο με τον θεό Πάνα, των Ελλήνων,

        - ελληνικά κεραμικά, που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ. - αποδίδονται στον «Pittore de Priamo», όνομα που δόθηκε σε έναν καλλιτέχνη, ο οποίος εργαζόταν στην Αθήνα, κ.ά.

................................................

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΣΧΟΛΙΟ:

Αφού, κατά δήλωσιν:

        - η κεραμική χαρακτηρίζεται (και είναι) «ελληνική», Αθηναίου καλλιτέχνη,

        - το χάλκινο άγαλμα, είναι Έλληνος πρίγκηπος,

        - ο θεός Παν και ο Ορφεύς είναι πρόσωπα της ελληνικής παραδόσεως

γιατί δεν επαναπατρίζονται στην Ελλάδα; 

Τι σχέση έχουν οι σύγχρονοι (Ιταλοί) παραλήπτες με αυτά;

Τα κλεμμένα έργα τέχνης, όταν επαναπατρίζονται, θα πρέπει να πηγαίνουν στον λαό που τα φιλοτέχνησε...

 ................................................

Το αρχαιότερο από τα αντικείμενα χρονολογείται στον 9ο αιώνα π.Χ.

«Η επιστροφή στην Ιταλία αυτών των αντικειμένων βοηθά στην επούλωση των πληγών των τόπων, από όπου εκλάπησαν, όπου οι τοπικές κοινότητες στερήθηκαν ένα σημαντικό μέρος της ταυτότητάς τους», εδήλωσε ο G. Sangiuliano, υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας.

Οι «επιδρομείς τύμβων» είναι γνωστοί στα ιταλικά ως «tombaroli»…

«Καμία υπηρεσία επιβολής του νόμου στον κόσμο δεν μπορεί να παρέχει ασφάλεια 24 ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα σε όλους αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους, σε Ιταλία, Ελλάδα, Συρία, Αίγυπτο, Ιράκ ή Λίβανο. Δεν μπορεί να γίνει», είπε ο Μ. Μπογδάνος.

Το εμπόριο διακίνησης αρχαιοτήτων αξίζει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως, σύμφωνα με την Ιντερπόλ. Αλλά οι Αμερικανοί ερευνητές είναι δύσπιστοι ως προς αυτό το ποσό. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ποσοτικά, λένε, επειδή είναι από την φύση του μυστικό. «Πώς το ξέρουν; Ποια είναι τα δεδομένα;», είπε ο κ. Μπογδάνος.

ΠΗΓΗ: «Italy claims back treasures stolen by tomb raiders after major operations across US - Ancient artefacts worth at least £47m are unveiled in Rome as minister says return ‘heals the wounds’ of communities», Telegraph, 28.5.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.5.2024.


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ