Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου με ευρήματα από μυκηναϊκή ακρόπολη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου
με ευρήματα από
μυκηναϊκή ακρόπολη

Το κτήριο, όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου, είναι παραδοσιακό και ανήκει στον μεσαιωνικό πυρήνα του Κάστρου. 

Αναπαλαιώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και από το 1986 λειτουργεί κανονικά. Προβλέπεται επέκτασή του με μία αίθουσα προκειμένου να στεγασθούν τα ευρήματα από τη μυκηναϊκή ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα.

Οι συλλογές που περιλαμβάνει το Μουσείο είναι οι ακόλουθες:

- Γλυπτά (επιτύμβια, αγάλματα, αρχιτεκτονικά μέλη κλπ.) από την αρχαϊκή μέχρι και την ρωμαϊκή εποχή (6ος αιώνας π.Χ. - 1ος αιώνας π.Χ.),

- Κεραμεικά από το Κάστρο από τη γεωμετρική μέχρι και την ελληνιστική εποχή (8ος αιώνας π.Χ. - 2ος αιώνας π.Χ.),

- Νομίσματα.

Σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι τα εξής:

- Ανθεμωτή επίστεψη μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης. 4ος αιώνας π.Χ.,

- Κεφάλι από μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα. 4ος αι. π.Χ.,

- Κεφάλι κούρου από μάρμαρο. Μέσα 6ου αι. π.Χ.,

- Μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο. 6ος αι. π.Χ.,

- Μαρμάρινη επιτύμβια στήλη. Ελληνιστικοί χρόνοι.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.12.2021.

Τα μυκηναϊκά ευρήματα από την Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο κοντά στην Ακρόπολη και ιδρύθηκε στα πλαίσια της διαμόρφωσης και ανάδειξής της του Γ' ΚΠΣ από την τότε ΚΑ' ΕΠΚΑ νυν ΕΦΑΚΥΚ υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου Χριστίνας Τελεβάντου (ολοκληρώθηκε το 2008) και έλαβε το 2012 το βραβείο Europe Nostra (το παρέλαβε στην Λισσαβώνα της Πορτογαλίας). Η ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας συνεχίζεται υπό την διεύθυνση της.

Πρόκειται για το νεώτερο και το πιο σύγχρονο μουσείο του νησιού (ανοικτό για το κοινό από το 2010). Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου, λειτουργεί όλον τον χρόνο, καθημερινά εκτός Τρίτης και αργιών από τις 08:30 - 15:00. Πληροφορίες 22840-31488, 31022.

Το κτήριο κατασκευάσθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στη δεκαετία του 1970 σε οικόπεδο που δώρισε ο Σιφνιός καθηγητής Γ. Μαριδάκης και στεγάζεται σε διώροφο κτήριο στο εσωτερικό του χωριού. Αναπαλαιώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και από το 1986 λειτουργεί κανονικά. 

Στην Σίφνο λειτουργούν επίσης:

Λαογραφικό μουσείο στην Απολλωνία

Στεγάζεται στην κεντρική πλατεία (πλατεία Ηρώων) στην Απολλωνία. Το μουσείο είναι ιδιοκτησία του Συνδέσμου Σιφνίων και περιλαμβάνει εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή του νησιού όπως αγροτικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης, τοπικές ενδυμασίες, κλπ. Κυριότερα εκθέματά του είναι η συλλογή σπαθιών και τουφεκιών, η συλλογή παλαιών ενδυμασιών, ξυλόγλυπτα και μπαούλα, κεντήματα και δαντέλες, είδη οικιακής χρήσεως (ανάμεσα τους και κουτάλια και μαχαίρια από την Κωνσταντινούπολη), αγροτικά σκεύη, είδη ψαθοπλεκτικής (όπως τα περίφημα σιφνέικα σκιάδια), μελισσοκομικής και αγγειοπλαστικής, προτομές σιφνιών προσωπικοτήτων, αρχεία εφημερίδων Σίφνου. Το μουσείο εμπνεύστηκε και οργάνωσε ο Σιφνιός δάσκαλος, συγγραφέας και λαογράφος Αντ. Τρούλλος. Λειτουργεί την θερινή περίοδο. Πληροφορίες 22840 33730

"Εμείς παλιά στα σπίτια μας" - Έκθεση λαογραφικoύ υλικού "Ιωάννης Ατσόνιος" στον Αρτεμώνα

Πρόκειται για ένα παλιό σιφνέικο σπίτι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και είναι διαμορφωμένο όπως τα περισσότερα σιφνέικα σπίτια της παλιότερης εποχής με παραδοσιακά έπιπλα, εργόχειρα, κάδρα (φωτογραφίες, γκραβούρες, λιθογραφίες), καθρέφτες, λάμπες από οπαλίνα, πήλινα σκεύη, ραπτομηχανή, ένα γραμμόφωνο του 1900, ένα λίκνο του 1880 από την Κωνσταντινούπολη, μια εταζέρα του 1880, πολίτικους τσεβρέδες, πολίτικους δίσκους, παραδοσιακές φορεσιές, ένα ραδιόφωνο της εποχής του μεσοπολέμου, παλιές εφημερίδες, προικοσύμφωνα κ.α. Εδώ εκτίθενται επίσης ατομικά και υπηρεσιακά έγγραφα του Αρτεμωνιάτη ποιητή Ιω. Γρυπάρη καθώς και ο καναπές του ποιητή. Η έκθεση οργανώθηκε και λειτουργεί από το 2008 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου. Λειτουργεί από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου τις απογευματινές ώρες (19:00-23:00). Πληροφορίες www.sifnosps.gr

Μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης στη Μονή Βρύσης στα Εξάμπελα

Πρόκειται για «Σπουδή για την Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Σίφνο» σε χώρο του μοναστηριού της Παναγίας της Βρύσης ή Βρυσιανής. Στον χώρο του εκτίθενται χειρόγραφα, περγαμηνές με κώδικες, έντυπα παλαιών εκδόσεων, Ευαγγέλιο του 1796, λειψανοθήκες, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, άμφια, εικόνες, το κεντητό φελόνι της Κασσιανής, κ.ά. Πληροφορίες 22840 31937

Και:

Μουσείο Αγγειοπλαστικής Σίφνου

Αναμφίβολα, καταλυτικό ρόλο για την διαφύλαξη του στοιχείου, έχει η ίδρυση του Μουσείου Κεραμικής Σίφνου, η οποία ήδη έχει δρομολογηθεί υπό τη αιγίδα του Δήμου Σίφνου και της ΔΗ.Κ.Ε.Σ. (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου).

Η έρευνα και τεκμηρίωση που γίνεται στα πλαίσια της οργάνωσης του, εξασφαλίζουν άλλωστε την καταγραφή πληροφοριών, αντικειμένων και μαρτυριών µέσω της οποίας επιτυγχάνεται και η μετάδοση του στοιχείου. Στεγάζοντας και προβάλλοντας τα αντικείμενα της Συλλογής Ξενάκη και της Συλλογής Αγγειοπλαστών, θα προσφέρει στους επισκέπτες μια βιωματική εμπειρία μέσα από την οποία θα ενημερώνονται για την παραγωγική διαδικασία, αλλά και τις συνήθειες και την κοινωνική δομή στο περιβάλλον της Σίφνου τους τελευταίους αιώνες. Μακροπρόθεσμα, το Μουσείο προβλέπεται να αποτελέσει τμήμα ενός Κέντρου αφιερωμένου εξ ολοκλήρου στην προβολή της Αγγειοπλαστικής Τέχνης του νησιού. Το Κέντρο αυτό που θα φιλοξενεί πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες προβάλλοντας σε διεθνές επίπεδο την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού, δημιουργώντας ταυτόχρονα και μια πολιτισμική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.

Μαθήματα κεραμικής, σεμινάρια, περιοδικές εκθέσεις και άλλες δράσεις µε στόχο την ώσμωση ιδεών και την εξέλιξη της τέχνης, θα λαμβάνουν χώρα στο Κέντρο Κεραμικής µε συμμετοχή επισκεπτών και κεραμιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πληροφορίες www.sifnospottery.gr.

ΠΗΓΗ: ΣΙΦΝΟΣ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Αρχαιολογικο Μουσειο Σιφνου αρχαια ευρηματα μυκηναικη εποχη ακροπολη σιφνος κυκλαδων κυκλαδες αρχαιολογια Σιφνος ευρημα μυκηναικος πολιτισμος ακροπολις κτηριο, παραδοσιακο μεσαιωνας Καστρο αναπαλαιωση Υπουργειο Πολιτισμου 1980 1986 Αγιου Ανδρεα Αγιος Ανδρεας συλλογη γλυπτο επιτυμβιο, αγαλμα αρχιτεκτονικα μελη αρχαικη ρωμαικη 6ος αιωνας πΧ 1ος κεραμεικα κεραμικα γεωμετρικη ελληνιστικη 8ος 2ος νομισμα εκθεμα ανθεμωτη επιστεψη μαρμαρινη επιτυμβια στηλη 4ος κεφαλι μαρμαρινο γυναικειο αγαλματα. κεφαλη κουρος μαρμαρο ιωνικο κιονοκρανο. ελληνιστικοι χρονοι νησι ανασκαφη Αρχαιο αστυ Μεταλλεια αρχαιοι πυργοι προιστορια υστατη αρχαιοτητα 2012 βραβειο EUROPA NOSTRA διατηρηση πολιτιστικη κληρονομια 1970 Σιφνιος καθηγητης Μαριδακης χωριο γλυπτα επιτυμβια, αρχιτεκτονικη κεραμικη νομισματα Λαογραφικο μουσειο Απολλωνια πλατεια Ηρωων Συνδεσμος Σιφνιων εκθεματα παραδοσιακη ζωη αγροτικα εργαλεια, ειδη οικιακη χρηση τοπικη ενδυμασια φορεσια σπαθι τουφεκι παλαια ενδυμασιες ξυλογλυπτο μπαουλο κεντημα δαντελα ειδος κουταλια μαχαιρι Κωνσταντινουπολη αγροτικο σκευος ψαθοπλεκτικη σιφνεικο σκιαδιο μελισσοκομικη αγγειοπλαστικη προτομη αρχειο εφημεριδα δασκαλος, συγγραφεας λαογραφος Τρουλλος παλια σπιτι λαογραφια υλικο Ατσονιος Αρτεμωνας σιφνεικα παραδοση επιπλο, εργοχειρο, καδρο φωτογραφια γκραβουρα, λιθογραφια καθρεφτης, λαμπα οπαλινα, πηλινο ραπτομηχανη, γραμμοφωνο 1900, λικνο 20ος 19ος μχ 1880 Κωνσταντινουπολις, εταζερα πολιτικος τσεβρες, δισκος, παραδοσιακες ραδιοφωνο μεσοπολεμος προικοσυμφωνο ατομικα υπηρεσιακα εγγραφα Αρτεμωνιατης ποιητης Γρυπαρης καναπες 2008 Πολιτιστικος Συλλογος εκκλησιαστικη τεχνη ιμ ιερα Μονη Βρυσης βρυση Εξαμπελα Βυζαντινη Μεταβυζαντινη μοναστηρι Παναγια Βρυσιανη χειρογραφο, περγαμηνη κωδικας, εντυπο εκδοσεις Ευαγγελιο 18ος 1796, λειψανοθηκη εξαπτερυγο, ιερα αμφια, εικονες, κεντητο φελονι Κασσιανη αγγειοπλαστικη Δημος ΔΗΚΕΣ Ξενακης Αγγειοπλαστες αγγειο πλαστικη κεραμιστας μυκηναικα ευρηματα ΕΦΑΚΥΚ αρχαιολογος Τελεβαντου 2008 2012 ανασκαφη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ