6.099 αρχαία κινητά μνημεία κατείχε η Πέγκυ Ζουμπουλάκη - τα δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο

6.099 αρχαία κινητά μνημεία
κατείχε η Πέγκυ Ζουμπουλάκη
- τα δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο

Υπέρ της αποδοχής της δωρεάς της Ασπασίας-Ελένης (Πέγκυς) Ζουμπουλάκη, νόμιμης κατόχου (6.099) κινητών μνημείων, προς το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου αυτά να ενταχθούν στις συλλογές των δημοσίων μουσείων, γνωμοδότησε ομοφώνως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Τα αντικείμενα χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους και αντιπροσωπεύουν ποικίλες κατηγορίες: Πήλινα, χάλκινα και μαρμάρινα αγγεία, χάλκινα και πήλινα ειδώλια διαφόρων τύπων, είδη καλλωπισμού, χάλκινα όπλα, ιατρικά εργαλεία, γυάλινα μικροαντικείμενα, τμήματα από πήλινες σαρκοφάγους νομίσματα και μήτρες νομισμάτων, εικόνες, εγκόλπια, κ.α.


Λύχνος ανθρωπόμορφος, συλλογή Ζουμπουλάκη.

Τα αντικείμενα προέρχονται από το απόθεμα του παλαιού αρχαιοπωλείου του Θεόδωρου Ζουμπουλάκη, το οποίο μετά το θάνατό του, το 1963, και μέχρι το 1982, ανέλαβε ο γιός του Αναστάσιος Ζουμπουλάκης. Το 1982 τα αντικείμενα μεταβιβάστηκαν στην Πέγκυ Ζουμπουλάκη μέσω πώλησης. Με διαδοχικές αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, το 1988, 1989 και 1991 αναγνωρίστηκε η κατοχή των αντικειμένων στην Πέγκυ Ζουμπουλάκη και η δυνατότητα εκποίησής τους. Παράλληλα, αποφασίστηκε η αγορά από το Δημόσιο των πλέον σημαντικότερων από κάθε περίοδο που ανέρχονταν στα 1.111 αντικείμενα. Ωστόσο δεν προχώρησε η αγορά τους από το Δημόσιο και τα αντικείμενα αυτά παρέμειναν στην κατοχή της δωρήτριας μαζί με τα υπόλοιπα, καθώς η ίδια δεν προχώρησε, παρά τη σχετική άδεια, στην εκποίησή τους.

Το σύνολο των κινητών μνημείων που δωρίζονται θα κατανεμηθεί στα μουσεία της Χώρας, αφού ληφθεί υπ’ όψιν η αρχαιολογική τεκμηρίωση των αντικειμένων και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα μουσεία για τον εμπλουτισμό των συλλογών τους.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη εκφράζει τις ευχαριστίες της στην Πέγκυ Ζουμπουλάκη για την απόφασή της να δωρίσει στο Δημόσιο, χωρίς καμμία απαίτηση αμοιβής, ένα πολύ σημαντικό, σε αριθμό και σπουδαιότητα, σύνολο κινητών μνημείων, αλλά και στην αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών για την άριστη συνεργασία με την δωρήτρια, σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να αξιοποιήσουν τα μνημεία αυτά, προβάλλοντάς τα στο ευρύ κοινό και καθιστώντας τα προσιτά στην επιστημονική κοινότητα.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.5.2024.

αρχαια κινητα μνημεια Ζουμπουλακη Ελληνικο Δημοσιο αποδοχη δωρεα νομιμη κατοχη κινητο μνημειο συλλογες δημοσιο μουσειο Κεντρικο Αρχαιολογικο Συμβουλιο ΚΑΣ αντικειμενα προιστορια προιστορικα μεταβυζαντινα χρονια πηλινα, χαλκινα μαρμαρινα αγγεια, χαλκινο πηλινο ειδωλιο ειδη καλλωπισμου, χαλκος οπλα, οπλο ιατρικα εργαλεια, γυαλινα μικροαντικειμενα, πηλινη σαρκοφαγος νομισματα μητρες νομισματων, εικονες, εγκολπια, βυζαντιο πηλος μαρμαρινο αγγειο, ειδωλια καλλωπισμος ιατρικο εργαλειο, υαλινα μικροαντικειμενο, νομισμα μητρα εικονα εγκολπιο αντικειμενο αποθεμα αρχαιοπωλειο αρχαιοπωλης Ζουμπουλακης, 1963, 1982, μεταβιβαση πωληση Υπουργειο Πολιτισμου, 1988, 1989 1991 αναγνωριση εκποιηση αγορα δωρητρια αδεια, μουσειο αρχαιολογια τεκμηριωση συλλογες υπουργος Μενδωνη αμοιβη Διευθυνση Τεκμηριωσης και Προστασιας Πολιτιστικων Αγαθων Πολιτιστικα Αγαθα ιππος αλογο γεωμετρικα αρχαιος λυχνος ανθρωπομορφος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ