Η μετατροπή της Ιεράς Μονής Χώρας Κωνσταντινουπόλεως σε τέμενος, αποδεικνύει την εμπάθεια του Ερντογάν κατά των μνημείων της Ορθοδοξίας

Η μετατροπή της Ιεράς Μονής Χώρας
Κωνσταντινουπόλεως
σε τέμενος,
αποδεικνύει την εμπάθεια
του Ερντογάν
κατά των μνημείων
της Ορθοδοξίας

Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ / ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ εξέδωσε την ακόλουθη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την εν τοις πράγμασι μετατροπή του Ιερού Ναού Χριστού Σωτήρος της Μονής της Χώρας Κωνσταντινουπόλεως:

«Οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά της Ι. Μονής της Χώρας Κωνσταντινουπόλεως είναι από τα σπουδαιότερα του κόσμου. Ο Ι.Ν. Χριστού Σωτήρος της Μονής της Χώρας αποτελεί ένα συμβολικό μνημείο της Βυζαντινής Ναοδομίας και Αγιογραφίας, το οποίο επί 78 χρόνια λειτουργούσε ως μουσείο.

Η εν τοις πράγμασι μετατροπή του σε τέμενος, με την προ τετραετίας απόφαση του προέδρου της Τουρκίας κ. Ρ. Τ. Ερντογάν, αποδεικνύει την ύπαρξη εμπάθειας κατά των μνημείων της Ορθοδοξίας και την εργαλειοποίηση, για πολιτικούς σκοπούς, μιας αλυσίδας μετατροπών Βυζαντινών Ι. Ναών εντός της Τουρκίας. Τούτο επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η μετατροπή του Ναού σε τέμενος δεν υπαγορεύεται από σχετική λατρευτική ανάγκη, καθώς ο Ναός έχει ελάχιστη χωρητικότητα και σε ακτίνα 500 μέτρων υπάρχουν 5 τεμένη. Αντιθέτως, με τη μετατροπή του σε τέμενος, όλοι οι τοίχοι του, τους οποίους κοσμούσαν ψηφιδωτά και αγιογραφίες ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας και κάλλους, έχουν καλυφθεί, εμποδίζοντας τους επισκέπτες να τα θαυμάσουν.

Η απόφαση μετατροπής του Ι.Ν. σε τέμενος, όπως εξ άλλου όλες οι αποφάσεις μετατροπής Ι.Ναών της Βυζαντινής εποχής αφιερωμένων στην Αγία Σοφία, στερείται οποιασδήποτε νομικής βάσης σύμφωνα με τους νόμους της Τουρκίας.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Τουρκίας να αναθεωρήσει τη μέχρι τώρα στάση του στο θέμα, η οποία αποτελεί εκδήλωση καταφρόνησης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της UNESCO, η οποία, ως διεθνής οργανισμός, έχει αναλάβει την προστασία τους και προκαλεί την - εσφαλμένη και αντίθετη προς την προστασία που διεθνώς επιφυλάσσεται στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς - εντύπωση ότι ο καθ' ένας, κατά βούληση, αποφασίζει για τη μοίρα των μνημείων αυτών που βρίσκονται σε κάθε χώρα. Τα μνημεία των οποίων την προστασία παγκοσμίως έχει αναλάβει η UNESCO, δεν αποτελούν μόνο την συνέχεια της ιστορικής πορείας του κάθε τόπου, η οποία δεν πρέπει να παραποιείται και να παραλλάσσεται, με προσπάθεια απαλοιφής κάποιων εποχών της, αλλά αποτελούν στοιχεία του πολιτιστικού γίγνεσθαι της ανθρωπότητας.

Η Οι.Ομ.Κω. συνεχίζει τον αγώνα για την προστασία των μνημείων αυτών, σε διεθνή φόρα, προς τις αρχές της Τουρκίας και προς τους οργανισμούς που έχουν την ευθύνη της διαφύλαξης της παγκόσμιας κληρονομιάς πολιτισμού της ανθρωπότητας (UNESCO) και της ειρήνης (UNAOC) μεταξύ των λαών, και όχι της έντασης που προκαλούν ενέργειες όπως αυτή».

ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.5.2024.

μετατροπη ιμ Ιερα Μονη Χωρας Κωνσταντινουπολεως Κωνσταντινουπολης τεμενος, τζαμι εμπαθεια Ερντογαν μνημειο τουρκια Ορθοδοξιας Ορθοδοξια Κωνσταντινουπολις Κωνσταντινουπολη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ