Οι Ιταλοί δάσκαλοι στοχοποιούσαν τα παιδάκια που δεν μιλούσαν ιταλικά, παρά μόνον ελληνικά γκρίκο - της Ελ. Ευριπιώτη - ΔΕΙΤΕ βίντεο

Οι Ιταλοί δάσκαλοι
στοχοποιούσαν τα παιδάκια
που δεν μιλούσαν ιταλικά,
παρά μόνον ελληνικά γκρίκο…

Της Ελένης Ευριπιώτη

Mε συγκίνηση ακούει κανείς έναν από τους τελευταίους ηλικιωμένους, που είχαν πολεμήσει στο Μέτωπο του 1940, ότι οι Γκρεκάνοι δεν ήθελαν να μάχονται και να σκοτώνουν τους Έλληνες.

Οι δε δάσκαλοι στοχοποιούσαν τα παιδάκια που δεν μιλούσαν ιταλικά, παρά μόνον γκρίκο. Τράβαγαν τα αυτάκια τους και τα έβγαζαν από την τάξη.

Καθόλου παράλογο που κατέληξαν πολλοί να απαρνηθούν την ταυτότητά τους, επειδή τους διαφοροποιούσε από το «επίσημο κράτος».

«Το γλωσσικό ιδίωμα του "γκρίκο" είναι μια ελληνική διάλεκτος που μιλάν οι ελληνόφωνοι κάτοικοι της Κάτω Ιταλίας. Το οδοιπορικό του Αργ. Ντινόπουλου (το 2005) στην Κάτω Ιταλία καταγράφει στοιχεία του ελληνισμού. Αυτά διασώζονται μέσα από την μακραίωνη Ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Υπάρχουν έντονα και στην σημερινή καθημερινότητα των ελληνόφωνων κατοίκων της Κάτω Ιταλίας».

ΔΕΙΤΕ βιντεορεπορτάζ ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.5.2024.

Ιταλοι δασκαλοι στοχοποιηση παιδια ιταλικα, ελληνικα γκρικο πολεμος Μετωπο 1940, ελληνες δασκαλοι παιδι ιταλικη γλωσσα τραβηγμα αυτιου ταξη αποβολξ αυτι ταυτοτητα διαφοροποιηση ιταλικο κρατος γενοκτονια γλωσσικο ιδιωμα ελληνικη διαλεκτος ελληνοφωνοι ελληνοφωνα κατοικοι Κατω Ιταλια οδοιπορικο Ντινοπουλος ελληνισμος Ιστορια ελληνικος πολιτισμος καθημερινοτητα απουλια Γκρεκανοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ