Η 6.000 χρόνων κοιμωμένη της Μάλτας: Οι Κύκλωπες, το τρίλιθο προς το χειμερινό ηλιοστάσιο, και η «Εταιρεία του Ιησού»! - του Γ. Λεκάκη

Η αρχαία κοιμωμένη της Μάλτας:
Οι Κύκλωπες,
το τρίλιθο προσανατολισμένο
προς το χειμερινό ηλιοστάσιο,
και η «Εταιρεία του Ιησού»!

Του Γιώργου Λεκάκη

Αυτή η πανέμορφη δημιουργία έγινε το σύμβολο που αντιπροσωπεύει την προϊστορική περίοδο της Μάλτας!

Ανακαλύφθηκε σε έναν λάκκο, σε μια από τις ζωγραφισμένες αίθουσες του Hal Saflieni Hypogeum.

Η αρχαία ελληνική λέξη υπόγειο στα λατινικά λέγεται… hypogeum και στα μαλτέζικα… ipoġew…

Το Υπόγειο του Hal Saflieni, λοιπόν, είναι μια νεολιθική υπόγεια κατασκευή, που χρονολογείται στο 3300 - 3000 π.Χ. (εδώ λέγεται «φάση Saflieni»), με κατοίκηση από το 4000 έως το 2500 π.Χ. Θεωρείται ο αρχαιότερος μεγαλιθικός ναού της Μάλτας, και έχει ομοιότητα στην δομή με τους επιφανειακούς μεγαλιθικούς ναούς της Μάλτας. Ευρίσκεται στην Rahal Gdid (ιταλ. Casal Nuovo) νυν Paola, στον 35ο παράλληλο [35°52′10.5″N 14°30′24.5″E]. Αποτελείται από 34 δωμάτια. Ήταν ιερό και νεκρόπολη, με τα (εκτιμώμενα) λείψανα περισσότερων από 7.000 ανθρώπων, σε συνολική έκταση (του υπόγειου συγκροτήματος) 480 τ.μ.! Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα του «πολιτισμού οικοδόμησης ναών της Μάλτας» που μας έδωσε επίσης τους Μεγαλιθικούς Ναούς και τον Πετρόκυκλο Xaghra.

Το Υπόγειο του Hal Saflieni αποτελείται από τρία επάλληλα επίπεδα, λαξευμένα σε μαλακό ασβεστόλιθο, με τις αίθουσες και τους θαλάμους του να συνδέονται μεταξύ τους μέσω μιας δαιδαλώδους σειράς σκαλοπατιών, υπέρθυρων και θυρών. Θεωρείται ο «Λαβύρινθος» της Μάλτας.

Το δεύτερο επίπεδο είναι μεταγενέστερη επέκταση, και θυμίζει «κυκλώπεια» αρχιτεκτονική.

Στο λεγόμενο «Oracle Room» οι ήχοι που εκφέρονται ακόμη και με χαμηλή ανδρική ή γυναικεία φωνή αντηχούν σε όλο το υπόγειο, ενώ ακούγονται και σε όλα τα άλλα γειτονικά δωμάτια!

Το «Άγιο των Αγίων», ίσως η κεντρική δομή του Υπογείου, φαίνεται να είναι προσανατολισμένο προς το χειμερινό ηλιοστάσιο, το οποίο θα φώτιζε την πρόσοψή του από το αρχικό άνοιγμα της επιφάνειας.[1] Δεν ανακτήθηκαν οστά από αυτό το δωμάτιο κατά την διάρκεια των ανασκαφών. Το εστιακό σημείο είναι ένα παραθυράκι μέσα σε ένα τρίλιθο (από δύο μεγάλες κατακόρυφες πέτρες), το οποίο με την σειρά του πλαισιώνεται μέσα σε έναν μεγαλύτερο τρίλιθο και ένα ακόμη μεγαλύτερο τρίλιθο!

Το υπόγειο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1902. Οι πρώτες ανασκαφές διευθύνθηκαν από τον πατέρα Manuel Magri, της «Εταιρείας του Ιησού»!

Αποτυπώθηκε και γραμματόσημα των νησιών της Μάλτας το 1980, σε ανάμνηση της καταχώρισης αυτής της μοναδικής δομής από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

 

Το παραπάνω έργο τέχνης ονομάσθηκε Κοιμωμένη Κυρία[2]. Και είναι φιλοτεχνημένο από πηλό.

Ευρέθη στο σχεδόν κυκλικό, λαξευμένο στον βράχο δωμάτιο, όπου ευρίσκονται πολυάριθμα τρίλιθα-πύλες. Οι περισσότεροι τοίχοι έχουν χρώμα ώχρας.

Αναπαριστά μια γυναίκα – στο πρότυπο της Μεγάλης Μητέρας-Θεάς - σε μια φυσική στάση ύπνου.

Είναι γυμνή από την μέση και πάνω. Το χαμηλότερο μέρος του σώματός της καλύπτεται με μια φούστα, η οποία φαίνεται να έχει πτυχές και άλλες διακοσμήσεις.

Η βάση του καθίσματος ή κρεβατιού, που φαίνεται να βουλιάζει από το βάρος της, έχει επίσης αποδοθεί με πολύ σχολαστικό τρόπο, δίνοντάς μας πληροφορίες του πώς αυτός ο τύπος επίπλου θα μπορούσε να είχε φτιαχτεί εκείνην την εποχή!

Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι βρισκόταν σε έναν υπόγειο τάφο, η φιγούρα θα μπορούσε να αποτελεί αναπαράσταση του αιώνιου ύπνου, δηλαδή του θανάτου.

Σήμερα το άγαλμα στεγάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Βαλέτα της Μάλτας.

ΠΗΓΗ: Αρχαιολογικό Μουσείο Μάλτας. Γ. Λεκακης «Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.5.2024.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Magli G. «Mysteries and Discoveries of Archaeoastronomy: From Giza to Easter Island», Copernicus, 2009.

[2] Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν βουνά με αυτό το όνομα ( Sleeping Lady). Στο Ηράκλειο Κρήτης υπάρχει το βουνό Κοιμώμενος Ζευς / Γιούχτας. Κυρίως λόγω του σχήματός τους. Και ένα σπήλαιο, Μεγάλο Σπήλαιο της Κοιμωμένης Κυρίας (Tham Luang Nang Non) ένα καρστικό σπηλαιοσύστημα στο πάρκο Tham Luang - Khun Nam Nam Nang, κοντά στο χωριό Pong Pha, στην βόρειο Ταϊλάνδη.


αρχαια κοιμωμενη Μαλτας Κυκλωπες, τριλιθο χειμερινο ηλιοστασιο, Εταιρεια του Ηρακλειο Κρητης βουνο Κοιμωμενος Ζευς / Γιουχτας διας κρητη Μαλτα Κυκλωπας, τριλιθον προσανατολισμος Ιησους προιστορικη προιστορια λακκος, ζωγραφισμενη αιθουσα χαλ σαφλιενι Hal Saflieni Hypogeum αρχαιο ελληνικη λεξη υπογειον λατινικα hypogeum μαλτεζικα Ipogew νεολιθικη υπογεια κατασκευη, 3300 - 3000 πΧ φαση Saflieni 4000 2500 5.400 5.000 6.000 4.500 αρχαιοτερος μεγαλιθικος ναος μεγαλιθικα ναοι ραχαλ γκντιντ Raħal Ġdid ιταλικα Casal Nuovo παολα Paola, 35ος παραλληλος δωματιο ιερο νεκροπολη, λειψανα ανθρωποι συγκροτημα καλυτερα διατηρημενα πολιτισμος Μεγαλιθικοι Ναοι Πετροκυκλος Xagħra λαξευση μαλακος ασβεστολιθος, θαλαμος δαιδαλωδες σκαλοπατι υπερθυρο θυρα Λαβυρινθος κυκλωπεια αρχιτεκτονικη Oracle Room ηχοι χαμηλη ανδρικη γυναικεια φωνη αντηχηση ακουστικη αγιο των Αγιων, προσοψη ανοιγμα οστα ανασκαφη παραθυρακι 20ος αιωνας μχ 1902 ανασκαφες μαγκρι Magri, γραμματοσημο νησι 1980, μοναδικη δομη UNESCO Μνημειο Παγκοσμιας Κληρονομιας εργο τεχνης πηλος κυκλικο, λαξευμενο βραχος τριλιθα πυλη τοιχος χρωμα ωχρα γυναικα μεγαλη Μητερα Θεα φυσικη σταση υπνου γυμνη σωμα φουστα, πτυχες πτυχη διακοσμηση υπνος καθισμα κρεβατι επιπλο ταφος, αναπαρασταση αιωνιος θανατος Βαλτα βαλεττα Αρχαιολογικο Μουσειο μυστηριο αρχαιοαστρονομια γκιζα νησια πασχα βουνα σχημα σπηλαιο, Μεγαλο Σπήλαιο Κοιμωμενης Κυριας καρστικο σπηλαιοσυστημα παρκο χωριο Πονγκ Φα, βορεια Ταιλανδη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ