Το έτος 1827

Το έτος 1827

17 Ιανουαρίου: Οι Έλληνες νικούν τους Οθωμανούς, σε μάχη στο Δίστομο Βοιωτίας.

30 Ιανουαρίου: Οι Έλληνες νικούν τις οθωμανικές δυνάμεις του Κιουταχή στην Μάχη της Καστέλλας στον Πειραιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το 1827 ΕΔΩ.

Η θεά Αθηνά στην σφραγίδα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης Τροιζήνος!
Πώς την θυμόντουσαν μετά από... "400 χρόνια σκλαβιάς"
και... αγραμματοσύνης;

3 Απριλίου: Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας αναθέτει την κυβέρνηση της Ελλάδος στον Ιωάννη Καποδίστρια. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Επίτομος βιογραφία του Ιω. Καποδίστρια"

Ολόκληρο σχεδόν το φύλλο της εφημερίδας BEILAGE στην ALLGEMEINEN ZEITUNG (αρ. 263) είναι αφιερωμένο στα θέματα της Ελλάδας. Πολύ μεγάλο άρθρο σχετικά με τα έργα και τις ημέρες του Κόχραν, τις μεγαλοστομίες του και τις κακές σχέσεις του με πολλούς σημαίνοντες στην Ελλάδα. Ολόκληρη η επιστολή της 3ης Εθνοσυνέλευσης προς τον Ι. Καποδίστρια για την ανάθεση σε αυτόν της Διακυβέρνησης της Ελλάδας. Και ολόκληρο το διάταγμα το οποίο σε έξι άρθρα καθορίζει τους όρους της διακυβέρνησης. Υπογεγραμμένα από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Εθνοσυνέλευσης, από 2(14) Απριλίου 1827 στην Τροιζήνα.

22 Απριλίου: Πεθαίνει ο Σουλιώτης Έλλην αγωνιστής Τούσιας Μπότσαρης (ο νεώτερος).

23 Απριλίου: Πεθαίνει ο Έλλην αγωνιστής Γεώργιος Καραϊσκάκης, μορφή του Αγώνα του 1821.

24 Απριλίου: Μία μέρα μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Φάληρο, ακολουθεί η καταστροφική ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου - στην σημερινή περιοχή Νέος Κόσμος Αθηνών.

1 Μαΐου: Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας ψηφίζει το Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος.

24 Ιουνίου: Μάχη στο Μέγα Σπήλαιο: Οι Έλληνες νικούν τον στρατό του Ιμπραήμ στην Ι.Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα Αχαΐας.

6 Ιουλίου: Για την Συνθήκη του Λονδίνου βλ. άρθρο της «LA GAZETTE DE FRANCE» (αρ. 76, 17.3.1828).

3 Σεπτεμβρίου: BEILAGE στην ALLGEMEINEN ZEITUNG 1827 (αρ. 246): Άρθρο με αναλυτική περιγραφή των τρομερών αγριοτήτων των Σουλιωτών στο Ναύπλιο από τις 22 Ιουλίου. Αδελφοί Γρίβα, dr. Bailly, θάνατος του Washington, Κωλέττης, Church, Κολοκοτρώνης, Κόδριγκτον, Κόχραν, Φαβιέρος. Ένα ενδιαφέρον άρθρο με πολλές πληροφορίες για τα γεγονότα του Ναυπλίου.

4 ΣεπτεμβρίουΗ γερμανική εφημερίδα «ALLGEMEINE ZEITUNG»[1] (αρ. 247), έχει άρθρα και ανταποκρίσεις από τον ευρωπαϊκό χώρο. Δίστηλο άρθρο για τα γεγονότα της δεδομένης χρονικής περιόδου, σχετικά με την ελληνική επανάσταση. Πολεμικές προετοιμασίες στην Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια. Στο Ναύπλιο ο λαός σε πλήρη απελπισία από τα γεγονότα με τον Γρίβα. Ο Καποδίστριας αποδέχεται την προεδρία της Ελλάδας, οι πρώτες του κινήσεις.

8 ΟκτωβρίουΗ γερμανική εφημερίδα «ALLGEMEINE ZEITUNG» (αρ. 281), το μεγαλύτερο τμήμα του τεύχους (σε 5 στήλες) είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση. Πολιτική ανάλυση της συμφωνίας των Τριών Δυνάμεων για παρέμβαση στο ελληνικό θέμα και φόβοι Αγγλίας και Γαλλίας για κατάχρηση αυτής από την Ρωσία για επέκταση της κυριαρχίας της. Στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζονται, μετά δυσκολίας, οι διαπραγματεύσεις με την Πύλη. Αιγυπτιακός στόλος αναχώρησε από την Αίγυπτο για ενίσχυση του Ιμπραήμ. Ο Ιμπραήμ μαζεύει ολόκληρη την σοδειά στον Μωριά και ανησυχεί για τις αναμενόμενες ενισχύσεις, κάνοντας κινήσεις απελπισίας. Οι Έλληνες οργανώνονται για πιθανή επίθεσή του στο Ναύπλιο. Ο αιγυπτιακός στόλος αποτελούμενος από 70 πλοία φτάνει στο Ναβαρίνο, αλλά οι σύμμαχοι εμποδίζουν την αποβίβαση του στρατού.

20 ΟκτωβρίουΝαυμαχία του Ναβαρίνου: Ο οθωμανικός και αιγυπτιακός στόλος ηττάται από τις βρετανικές, γαλλικές και ρωσικές δυνάμεις στην Πύλο Μεσσηνίας.

3 ΔεκεβρίουΗ γερμανική εφημερίδα «ALLGEMEINE ZEITUNG» (αρ. 337), με Beilage: Οδηγίες των Άγγλων στον Κόδριγκτον για ήπια συμπεριφορά έναντι των οθωμανών μετά την τυχαία σύγκρουση στο Ναβαρίνο (!!!). Στην Τουλώνη το Provenance με μεγάλες βλάβες και πολλούς τραυματίες. Θρησκευτικές ρυθμίσεις στην Ρωσία για τους ορθόδοξους Έλληνες και την διάθεση εικόνων. Στην Κωνσταντινούπολη διακόπτονται οι επαφές της Πύλης με τους πρεσβευτές των τριών συμμάχων. Η είδηση της καταστροφής στο Ναβαρίνο φθάνει στο Ιάσιο και προκαλεί ανησυχίες. Φόβοι για επέκταση του εμπάργκο εκτός της Κωνσταντινούπολης και σε άλλα λιμάνια. Η παράδοση της Χίου είναι ένα ακόμη κτύπημα στον σουλτάνο, ο οποίος στρέφει τους μωαμεθανούς κατά των Ρώσων στην Μολδοβλαχία. Ισχυρές πολεμικές προετοιμασίες από τον σουλτάνο. Ο Ρεσίντ πασάς ενισχυμένος παίρνει εντολή να ενισχύσει τον Ιμπραήμ. Αποκλεισμός της Πάτρας από τους Έλληνες.

4 ΔεκεβρίουΗ γερμανική εφημερίδα «ALLGEMEINE ZEITUNG» (αρ. 338), με Beilage: Οι πρεσβευτές των συμμάχων αποχώρησαν από την Κωνσταντινούπολη, οι επιδράσεις αυτού του γεγονότος στο γερμανικό χρηματιστήριο. Η Πύλη μετά την είδηση της καταστροφής στο Ναβαρίνο απορρίπτει κάθε αίτημα των συμμαχικών πρεσβευτών. Απόλυτο εμπάργκο στα πλοία στην Κωνσταντινούπολη, εξοπλισμός όλων των μουσουλμάνων, ετοιμασίες για πόλεμο και εργασίες κατασκευής νέου στόλου. Ανεπίσημο αίτημα της Τουρκίας για πολεμικές αποζημιώσεις. Ο Ιμπραήμ αποφάσισε να κάψει μόνος του όσα πλοία του απέμειναν. Αγγλικά και γαλλικά πλοία στην Μάλτα για επισκευές. Ολόκληρη η αυστηρή επιστολή των τριών συμμάχων ναυάρχων από το λιμάνι του Ναβαρίνου στις 24.10.1827 προς τα μέλη του Νομοθετικού Σώματος σχετικά με τις πειρατείες των Ελλήνων.

8 ΔεκεβρίουΗ γερμανική εφημερίδα «ALLGEMEINE ZEITUNG» (αρ. 342), με Beilage: Η είδηση της ναυμαχίας στο Ναβαρίνο έφερε στην αγγλική κυβέρνηση, κατά την αντιπολίτευση, μεγάλη αναστάτωση. Ήταν ένα αναπάντεχο γεγονός από λάθος του Ναυάρχου Κόδριγκτον, αφού η Αγγλία κατά βάθος δεν επιθυμούσε σύγκρουση και εξασθένιση της Τουρκίας. Δίδεται μάλιστα μια διαφορετική εκδοχή για την αφορμή της ναυμαχίας προκειμένου να καλυφθεί το λάθος. Πειρατεία εμπορικού πλοίου της Πρωσίας από τουρκική φρεγάττα. Φτάνει στην Αγία Πετρούπολη επισήμως η είδηση της ναυμαχίας στο Ναβαρίνο και οι εφημερίδες αρθρογραφούν περιγράφοντας τα γεγονότα που προηγήθηκαν και εκθειάζουν τις ικανότητες του Άγγλου ναυάρχου Κόδριγκτον.

21 ΔεκεβρίουΗ γερμανική εφημερίδα «ALLGEMEINE ZEITUNG» (αρ. 355): Ο διεθνής Τύπος ασχολείται μετά την ναυμαχία του Ναβαρίνου με τις αντιδράσεις των Οθωμανών σε Κωνσταντινούπολη και Αλεξάνδρεια. Ο γαλλικός στόλος βυθίζει Αλγερινούς κουρσάρους και επισκευάζεται στην Τουλών από τις ζημιές του Ναβαρίνου. Στην Γαλλία από την ναυμαχία του Ναβαρίνου υπάρχουν επιδράσεις σε διάφορους τομείς, από το χρηματιστήριο έως το θέατρο. Ο φόβος γενικευμένου πολέμου φαίνεται να απομακρύνεται, αν και διάφοροι χειρισμοί του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών απέναντι στους Ευρωπαίους διπλωμάτες αναζωπυρώνουν τον φόβο του πολέμου.

BEILAGE στην «ALLGEMEINEN ZEITUNG» (αρ. 362): Η ρωσική διπλωματική αποστολή στην Ρώμη οργάνωσε για το Πάσχα, για πρώτη φορά, λειτουργία κατά το ορθόδοξο τελετουργικό, προς ενόχληση του Πάπα. Η κακή πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα στην Κωνσταντινούπολη επηρεάζει τα χρηματιστήρια Φρανκφούρτης και Βιέννης. Η αυστριακή εφημερίδα «Oesterreichischer Beobachter», επειδή πολλές αγγλικές, γαλλικές και γερμανικές εφημερίδες δημοσιεύουν αρνητικά άρθρα για την στάση της Αυστρίας στο ελληνοτουρκικό ζήτημα, προσπαθεί να δικαιολογήσει την αυστριακή πολιτική με εκτενές άρθρο. Ολόκληρο εξαιρετικά ενδιαφέρον άγνωστο έγγραφο-υπόσχεση-διαταγή του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή από 26.12.1454 που αποδίδει ελευθερία στους Έλληνες του Μωριά, το οποίο βρίσκεται στο δεύτερο μέρος της Ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του Hammer, με ονομαστική αναφορά σε όλες τις ελληνικές οικογένειες αρχόντων.

Νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο Αθανάσιος Ε΄. Διαδέχθηκε τον Πολύκαρπο (1808-1827). Θα παραμείνει μέχρι το 1845.

ΒΙΒΛΙΑ:

        - ΒΕΪΛΑΝΔΟΣ (Chr. M. Weiland) «ΤΩΝ ΑΒΔΗΡΙΤΩΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ», μεταφρασθείσα από την γερμανικήν γλώσσαν. Μεταφραστής ο Κωνσταντίνος Κούμας. Βιέννη, 1827. Σε σχήμα 8ο. Με κατάλογο συνδρομητών.

        - ΜΗΝΩΙΔΗΣ ΜΗΝΑΣ «ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΗΣ», εν Παρισίω και εν Λονδίνω, 1827. Σε σχήμα 8ο, σ. liv+256. Στα ελληνικά και γαλλικά σε αντικριστές σελίδες.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.1.2017.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Ήταν σε 8ο σχήμα και στα γερμανικά.

θεα Αθηνα σφραγιδα Γ 3η Εθνοσυνελευση Τροιζηνος 400 χρονια σκλαβιας σκλαβια ετος 1827 αγνωστο εγγραφο υποσχεση διαταγη Μωαμεθ Β Πορθητης 1454 15ος αιωνας μχ ελευθερια ελληνες Μωριας μοριας αωκζ Ιανουαριος νικη Οθωμανοι μαχη Διστομου Διστομο Βοιωτιας Βοιωτια ελληνας οθωμανικες δυναμεις Κιουταχης Καστελλας Καστελας Καστελλα Καστελα Πειραιας Απριλιος Τροιζηνας Τροιζηνα Τροιζην κυβερνηση Ελλαδα Καποδιστρια φυλλο εφημεριδα BEILAGE ALLGEMEINEN ZEITUNG Ελλας αρθρο Κοχραν, μεγαλοστομια επιστολη Διακυβερνηση διαταγμα αρθρα κυβερνησητης Προεδρος Γενικος Γραμματεας Εθνοσυνελευσης, σπηλιαδης Σουλιωτης ελλην αγωνιστης Τουσιας Μποτσαρης νεωτερος ελληνας αγωνας Καραισκακης, επανστασση 1821 θανατος Φαληρο, καταστροφη ηττα ελληνικες Αναλατου, Αναλατος Νεος Κοσμο Αθηνων αθηνας αθηνα Μαιος Πολιτικον Πολιτικο Συνταγμα Ιουνιος Μαγα Σπηλαιο στρατος Ιμπραημ Ι.Μ. ιμ μονη Μεγαλου Σπηλαιου Καλαβρυτα Αχαιας αχαια Ιουλιος Συνθηκη του Λονδινου λονδινο 1828 σεπτεμβριος αγριοτητα Σουλιωτες σουλι Ναυπλιο αργολιδας αργολις αργολιδας αργολιδα Αδελφοι Γριβα, Γριβας μπειλι μπειλλι dr Bailly, ουασινγκτον Washington, Κωλεττης, τσερτς Church, Κολοκοτρωνης, Κοδριγκτον, Κοχραν, Φαβιερος γερμανικη εφημεριδα ευρωπη ελληνικη πολεμος Κωνσταντινουπολη Αλεξανδρεια λαος απελπισια προεδρια οκτωβριοςγερμανια εφημερις πολιτικη συμφωνια Τρεις Δυναμεις ελληνικο θεμα Αγγλια Γαλλια καταχρηση Ρωσια Κωνσταντινουπολις διαπραγματευσεις Πυλη αιγυπτιακος στολος Αιγυπτος σοδεια Μωριας πλοιο Ναβαρινο, Ναυαρινο μεσσηνιας μεσσηνια συμμαχοι αποβιβαση Ναυμαχια Ναυαρινου Ναβαρινου οθωμανοι βρετανικες, γαλλικες ρωσικες Πυλος δεκεμβριος αγγλοι ηπια συμπεριφορα οθωμανικη αυτοκρατορια τυχαια συγκρουση Τουλων Τουλον Provenance βλαβη Θρησκευτικες ρυθμισεις ορθοδοξοι εικονα πρεσβεια συμμαχοι Ιασιο εμπαργκο λιμανι παραδοση Χιου χιος σουλτανος, μωαμεθανοι Ρωσοι Μολδοβλαχια πολεμικες προετοιμασιες Ρεσιντ πασας εντολη αποκλεισμος Πατρα πατραι πρεσβυς γερμανικο χρηματιστηριο υψηλη ειδηση αιτημα πρεσβευτης πλοια εξοπλισμος μουσουλμανοι κατασκευη Τουρκια πολεμικη αποζημιωσεις καψιμο αγγλικα γαλλικα Μαλτα επισκευη ναυαρχος Νομοθετικο Σωμα πειρατεια αγγλικη κυβερνηση, αντιπολιτευση, αναστατωση αναπαντεχο γεγονος λαθος συγκρουση εξασθενιση Τουρκοι Πειρατια εμπορικο Πρωσια τουρκικη φρεγαττα φρεγατα Αγια Πετρουπολη διεθνης Τυπος Αλεξανδρεια γαλλικος ναυαγιο Αλγερινοι κουρσαροι Τουλωνη αλγερια ζημιες επιδραση θεατρο φοβος Τουρκος υπουργος Εξωτερικων Ευρωπαιοι διπλωματης ρωσικη διπλωματια αποστολη Ρωμη Πασχα, για πρωτη φορα λειτουργια ορθοδοξο τελετουργικο, ορθοδοξια ενοχληση Παπας παππας διαπραγματευσεις ζητημα χρηματιστηρια Φρανκφουρτη Βιεννη αυστριακη αυστρια ελληνοτουρκικο αυστριακη Πορθητη ελευθερια Μωραιτες Ιστορια χαμερ χαμμερ Hammer, ονομαστικη αναφορα ελληνικες οικογενεια αρχοντας Πατριαρχης Ιεροσολυμων, Ιεροσολυμα Αθανασιος Ε Πολυκαρπος 1845 ΒΕΙΛΑΝΔΟΣ βελιαντ Weiland αβδηρα ξανθης θρακης ξανθη θρακη ΑΒΔΗΡΙΤΕΣ μεταφραση γλωσσα μεταφραστης Κουμας. Βιεννη, συνδρομητης ΜΗΝΩΙΔΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ Παρισι γαλλικα γερμανικα σισινης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ