Το Καίμπριτζ επαναπατρίζει 39 κλεμμένα αρχαία στην Ουγκάντα (από τα…1.500 που κατέχει), αλλά τα κρατά ως…δανεικά!-Τα είχε κλέψει…ιεραπόστολος! - του Γ. Λεκάκη

Το Καίμπριτζ επαναπατρίζει
39 κλεμμένα αρχαία
στην Ουγκάντα
(από τα… 1.500 που κατέχει),
αλλά τα κρατά ως… δανεικά…
Τα είχε κλέψει… ιεραπόστολος!

Του Γιώργου Λεκάκη

Το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ παρέδωσε 39 αντικείμενα στην Ουγκάντα, αν και αυτά θα παραμείνουν… ιδιοκτησία του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας στο Καίμπριτζ προς το παρόν ως... δανεικά!

Ο επιμελητής M. Elliott είπε ότι το αρχικό δάνειο θα διαρκέσει για περίοδο τριών ετών.

Η J. Nyiracyiza, επίτροπος της κυβέρνησης της Ουγκάντα, ​​αρμόδια για τα Μουσεία και τα Μνημεία, πρόσθεσε ότι η δανειακή σύμβαση είναι ανανεώσιμη, με δυνατότητα μόνιμου δανείου ή τοπικής ιδιοκτησίας!

Επιμελητές από την Ουγκάντα ​​επέλεξαν τα 39 αντικείμενα - από μια συλλογή 1.500 αντικειμένων – που… «απέκτησε» το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ από ιδιωτικές συλλογές!!!

Πολλά από τα τεχνουργήματα προέρχονταν από έναν αγγλικανό ιεραπόστολο, που δραστηριοποιήθηκε στην […αρχαιοκαπηλία στην] Ουγκάντα, ​​από την δεκαετία του 1890 και στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν η χώρα ήταν βρετανικό προτεκτοράτο.

Η Ουγκάντα ​​κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1962. «Έχουν περάσει 60 χρόνια», είπε η κ. Nyiracyiza. «Δουλεύουμε τώρα με την ομάδα του Καίμπριτζ. Μιλάμε και με άλλα μουσεία. Μπορούμε να επαναπατρίσουμε και άλλα, ίσως τον επόμενο χρόνο ή στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Τα αντικείμενα αναμένεται να εκτεθούν στο Μουσείο της Ουγκάντα ​​τον επόμενο χρόνο.

ΠΗΓΗ: «The University of Cambridge returns 39 traditional artifacts to Uganda in a major act of restitution», Associated Press, 13.6.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.6.2024.

Cambridge Uganda Καιμπριτζ επαναπατρισμος κλεμμενα αρχαια Ουγκαντα δανεικα κλοπη ιεραποστολος Λεκακης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ