Οι Θέρμες των Δελφών λειτουργούσαν με υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης και καύση βιομάζας - το τελετουργικό του λουτρού, δίπλα στον ναό του Απόλλωνος

Οι Θέρμες των Δελφών
λειτουργούσαν
με υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης και καύση βιομάζας
Το τελετουργικό του λουτρού,
δίπλα στον ναό του Απόλλωνος

Το συγκρότημα των Ανατολικών Θερμών Δελφών περιέχεται σε ένα αυτοτελές οικοδομικό τετράγωνο ανατολικώς του ναού του Απόλλωνος, και διαρθρώνεται σε δύο επί μέρους ενότητες, με υψομετρική διαφορά. Αναπτύσσεται σε περιοχή με έντονη κατωφέρεια. Τα δύο τμήματα λειτουργούσαν ανεξάρτητα με διαφορετικές εισόδους.

Μέσω συστήματος αγωγών και τοξωτών ανοιγμάτων διοχετευόταν θερμός αέρας στα υπόκαυστα, κάτω από τα δάπεδα, αλλά και σε κατακόρυφους αγωγούς, απαγωγής των αερίων στους τοίχους. Από τον κρύο χώρο του λουτρού των Δελφών οι χρήστες εξέρχονταν πάλι στον κεντρικό χώρο του αποδυτηρίου, ολοκληρώνοντας έτσι το τελετουργικό του λουτρού. 

Η υδροδότηση του συγκροτήματος γίνονταν από μεγάλη δεξαμενή, η οποία εκτίσθη τον 3ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή της Στοάς του Αττάλου. Στο μνημείο βρέθηκαν ενδιαφέροντα λειτουργικά στοιχεία που σχετίζονται με την ύδρευση, απορροή, θέρμανση, απαγωγή του καπνού και θερμομόνωση των θερμών χώρων.​

Το λουτρικό συγκρότημα Δελφών ήταν ιδιαίτερα διακοσμημένο. Όλες αίθουσες του είχαν ψηφιδωτά δάπεδα με γεωμετρικά μοτίβα και πιθανότατα μαρμάρινες επενδύσεις. Εξωτερικά των θερμών γινόταν η καύση της βιομάζας για την θέρμανση των αιθουσών.

​ Κατά την μεσαιωνική εποχή επί του μνημείου θεμελιώθηκαν κτίσματα του οικισμού «Καστρί», ο οποίος μεταφέρθηκε το 1892 δυτικά του αρχαιολογικού χώρου, στον σύγχρονο οικισμό των Δελφών.

Το λουτρικό συγκρότημα Δελφών.

Την αποκατάσταση, στερέωση και ανάδειξη του συγκροτήματος των Ανατολικών Θερμών, που εντάσσεται στο μνημειακό σύνολο της δυτικής πόλης των Δελφών, έχει συμπεριλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού στον συνολικό σχεδιασμό του για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Οι μελέτες - αρχιτεκτονική, στατική, συντήρησης των ψηφιδωτών δαπέδων και προσβασιμότητας- που εκπονήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος έτυχαν της ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η υπουργος Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, δήλωσε: «Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών - εγγεγραμμένος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNΕSCO - βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Υπουργείου Πολιτισμού. Ήδη είναι σε εξέλιξη το έργο στερέωσης των βράχων πάνω από το Γυμνάσιο, προϋπολογισμού άνω των 7 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το συγκρότημα των Ανατολικών Θερμών είναι ένα σημαντικό υστερορρωμαϊκό μνημείο του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, στην ανατολική επέκταση της αρχαίας πόλης, έξω τα τείχη του αρχαίου περιβόλου, στα βορειοανατολικά του ναού του Απόλλωνος. Η αποκατάσταση του συγκροτήματος των Ανατολικών Θερμών συμβάλλει πέρα από την ανάδειξη και ενίσχυση της αναγνωσιμότητας του συγκροτήματος, στην εκκίνηση της διεύρυνσης του επισκέψιμου μέρους του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών προς το ανατολικό μέρος του».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, Γ. Λεκακης "Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.6.2024.

Θερμες Δελφων λειτουργια υποδαπεδιο συστημα θερμανσης καυση βιομαζας τελετουργικο λουτρου, ναος Απολλωνος Δελφοι βιομαζα τελετουργια λουτρο συστημα αγωγος τοξωτο ανοιγμα θερμος αερας υποκαυστο δαπεδο κατακορυφος αγωγοι απαγωγη αερια τοιχος κρυος λουτρα αποδυτηριο υδροδοτηση λουτρικο συγκροτημα δεξαμενη 3ος αιωνας μΧ Στοα Ατταλου Ατταλος μνημειο ευρημα λειτουργικα στοιχεια υδρευση, απορροη, θερμανση, καπνος θερμομονωση θερμος Ανατολικες οικοδομικο τετραγωνο διακοσμηση αιθουσα ψηφιδωτο δαπεδα γεωμετρικο μοτιβο μαρμαρινη επενδυση ψηφιδωτα γεωμετρικα μοτιβα μαρμαρο μεσαιωνικη εποχη μεσαιωνας κτισμα οικισμος Καστρι 1892 αρχαιολογικος χωρος μνημειακο συνολο Υπουργειο Πολιτισμου αρχιτεκτονικη Εφορεια Αρχαιοτητων Φωκιδος Φωκιδας Φωκιδα Κεντρικο Αρχαιολογικο Συμβουλιο ΚΑΣ Υπουργος Μενδωνη, Καταλογος Παγκοσμιας Κληρονομιας UNΕSCO βραχος Γυμνασιο, υστερορρωμαικο αρχαια πολη τειχη αρχαιος περιβολος Απολλωνα Απολλωνας θεος Απολλων
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ