Η ασπροελιά του Έβρου Θράκης, που βρίσκεται αποκλειστικά στο χωριό της Μάκρης - Και οι υπεραιωνόβιες ελιές Μάκρης, Μεσημβρίας και Πλάκας - του Γ. Φεριντούν

Η ασπροελιά του Έβρου,
που βρίσκεται αποκλειστικά
στο χωριό της Μάκρης
Και οι υπεραιωνόβιες ελιές
Μάκρης, Μεσημβρίας και Πλάκας

Του Γιουσούφ Φεριντούν

Η ασπροελιά Μάκρης είναι μια ποικιλία ελιάς που βρίσκεται αποκλειστικά στο χωριό της Μάκρης, σε περιορισμένο αριθμό, που πρέπει να πολλαπλασιαστεί άμεσα, ώστε να μην εξαφανιστεί αυτή η ποικιλία.

Στην χώρα μας υπάρχουν πολλές ποικιλίες, που ακόμα δεν έχουν καταγραφεί.

Η ασπροελιά Μάκρης είναι μια ποικιλία που πιθανόν προέρχεται από την μετάλλαξη της εντόπιας ποικιλίας Μάκρης (Αλεξανδρούπολης Έβρου Θράκης), επειδή έχει όμοια χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά το μέγεθος, το βάρος, τα φύλλα, το σχήμα και ανθεκτικότητα στο ψύχος.

Διαφέρει μόνον στο χρώμα και στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.

Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από το τυπικό εύκρατο και υποτροπικό κλίμα που επιτρέπει την καλλιέργεια του μεγαλύτερου εύρους ειδών οπωροφόρων δένδρων. Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της γεωπονικής επιστήμης, της τεχνολογίας και την δραστηριότητα του Έλληνα κατέστησαν την δενδροκομία τον κατ’ εξοχήν εξαγωγικό κλάδο των οπωροκηπευτικών φυτών στη χώρα μας. Στην δεκαετία του 1960 άρχισε η δενδροκομία να αναπτύσσεται στο τρίγωνο Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, στην καρδία της σύγχρονης δενδροκομικής Ελλάδας για τα φυλλοβόλα οπωροφόρα και για τα εσπεριδοειδή στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, για να γνωρίσει την σημερινή ανάπτυξη της. Τα περιθώρια βέβαια για δενδροκομική ανάπτυξη στην χώρα μας παραμένουν ιδιαίτερα μεγάλα εάν σκεφθεί κανείς ότι ο κοιμώμενος γίγαντας που λέγεται Θεσσαλικός κάμπος, αξιοποιείται δενδροκομικά ελάχιστα έως καθόλου. Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 150.000.000 ελαιόδεντρα, λειτουργούν 2.800 ελαιοτριβεία από τα οποία ετησίως παράγονται περίπου 300.000 τόνοι ελαιολάδου αρίστης ποιότητας, από το οποίο οι 100.000 τόνοι εξάγονται. Παράγονται επίσης 70.000 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς από τις οποίες περίπου οι μισές εξάγονται. Τέλος παράγονται και γύρω στους 25.000 τόνους πυρηνέλαιο. Με τα προϊόντα της αυτά η ελιά συμμετέχει κάθε χρόνο κατά 2% στα συνολικά εθνικά έσοδα και κατά 15% στο εθνικό αγροτικό εισόδημα διότι 500.000 οικογένειες ζουν από την καλλιέργεια της ελιάς. Η ελιά καλλιεργείται στους 50 από τους 54 νομούς της χώρας μας, που μέσα σ’ αυτούς τους νομούς υπάγεται και ο νομός Έβρου. Στον νομό Έβρου περισσότερα ελαιόδενδρα καλλιεργούνται στο χωριό της Μάκρης που υπάγεται στο δήμο Αλεξανδρούπολης. Στη Μάκρη υπάρχουν τρία ελαιοτριβεία που ικανοποιούν και τις ανάγκες των γύρων ελαιοκομικών περιοχών. Η κύρια ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στον Έβρο ονομάζεται ποικιλία Μάκρης που είναι ντόπια ποικιλία της περιοχής για αυτό και τα πιο υπεραιωνόβια υπέργηρα δένδρα βρίσκονται στη Μάκρη σαν μητρικές φυτείες. Επίσης υπάρχει μια μοναδική ποικιλία η ασπροελιά Μάκρης της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι ο καρπός στην ωρίμανση αποκτά λευκό χρώμα.

Σκοπός της πτυχιακής εργασίας αυτής είναι η μελέτη πρώτον της καλλιέργειας της ελιάς στο νομό Έβρου, δεύτερον η μελέτη της ποικιλίας Μάκρης, τρίτον η μελέτη της μοναδικής ποικιλίας, ασπροελιά Μάκρης Αλεξανδρούπολης και επί πλέον η καταγραφή των αιωνόβιων δέντρων των περιοχών Μάκρης, Μεσημβρίας και Πλάκας, που βρίσκονται στο νομό Έβρου.

ΠΗΓΗ: Γ. Φεριντούν «Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΡΟΥΜΠΟΣ ΑΘ. PhD, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.5.2011.

ασπροελια εβρου Θρακης, χωριο Μακρη υπεραιωνοβιες ελιες Μακρης, Μεσημβρια Πλακα ασπρολια εβρος Θρακη υπεραιωνοβια ελια ελαιοδενδρο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ