Το έτος 1828

Το έτος 1828

31 Ιανουαρίου: Πεθαίνει ο Έλληνας πρίγκηπας Αλέξανδρος Υψηλάντης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το 1828, ΕΔΩ.

17 Μαρτίου: Η γαλλική εφημερίδα «LA GAZETTE DE FRANCE»[1] (αρ. 76) γράφει: Ο Καποδίστριας δίνει όρκο: «Ορκίζομαι να παρακολουθώ σύμφωνα με την συνείδησή μου και την γνώση μου για όλα τα συμφέροντα του ελληνικού έθνους, τα οποία μου έχουν εμπιστευτεί, καθώς διατάχθηκαν από την Εθνοσυνέλευση. Ορκίζομαι στο όνομα της αδιαιρέτου Τριάδος να κυβερνώ σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα των νόμων που εκδόθηκαν στην Επίδαυρο, στο Άστρος και την Τροιζήνα, ορκίζομαι να μην χάσω την σωτηρία και την ευτυχία της Ελλάδας και να εργαστώ ακούραστα για να επιταχυνθεί η αναγέννησή της, ώστε να απολαύσει τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την Συνθήκη του Λονδίνου της 6ης Ιουλίου 1827. Υπόσχομαι να υποβάλω τα ψηφίσματά μου στην εθνική συνέλευση που θα συγκαλέσω τον Απρίλιο». Ελεύθεροι αφέθηκαν οι Έλληνες που βρίσκονταν στις φυλακές του Ναυπλίου ως κατηγορούμενοι για το αδίκημα της πειρατείας, με εξαίρεση αυτούς που κατηγορούνταν για φόνο. Ο Καποδίστριας προσπαθεί να καταπολεμήσει την πειρατεία.

9 Μαΐου: Η γαλλική εφημερίδα «LA GAZETTE DE FRANCE» (αρ. 128) γράφει: Φαίνεται ότι ο κόμης Καποδίστριας σκοπεύει να στείλει μια ενίσχυση 1.000 ανδρών στο σώμα του στρατηγού Τσωρτς, για να του δώσει την δυνατότητα να επεκταθεί στην Ακαρνανία μέχρι τον κόλπο της Άρτας και να διακόψει τον εφοδιασμό στην φρουρά του Μεσολογγίου, ενώ ο συνταγματάρχης Χέιστινγκς με το Καρτερία και άλλα πλοία θα αποκλείσει αυτό το μέρος στην πλευρά της θάλασσας. 1000 άνδρες αναμένεται να αποκλείσουν τα περάσματα της Αττικής για να κόψουν τον ανεφοδιασμό των Τούρκων της Αθήνας. Το σώμα του Δημήτριου Υψηλάντη θα μετακινηθεί προς τις στενωπούς του Ολύμπου, για να δώσει τα χέρια με τους κατοίκους των βουνών, που προσφέρθηκαν να πάρουν τα όπλα αν τους στηρίξουν. Στρατιωτικά πόστα θα δημιουργηθούν στα Σάλωνα, στον Ισθμό των Μεγάρων και στην Ελευσίνα για να ανησυχήσουν τους Τούρκους στην γραμμή επικοινωνίας τους, χωρίς να τους επιτεθούν στην ανοιχτή ύπαιθρο και να αναβιώσουν σταδιακά την εξέγερση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο κόμης Καποδίστριας δεν φαίνεται να έχει υπ’ όψιν του άλλη θαλάσσια εκστρατεία εκτός από τους αποκλεισμούς των λιμανιών που κατέλαβαν οι Τούρκοι. Το ελληνικό ναυτικό δεν είναι σε πολύ ικανοποιητική κατάσταση, δεδομένου ότι τα περισσότερα πλοία είναι ιδιωτική ιδιοκτησία ανθρώπων που αγωνίζονται για δικό τους λογαριασμό. Οι κανονιοφόροι που κατασκεύασε ο συνταγματάρχης Χάιντεγκερ, η κορβέτα Ύδρα και η φρεγάτα Ελλάς, αποτελούν από μόνες τους τον πυρήνα γύρω από τον οποίο συγκεντρώνονται μερικά πλοία από τα τρία νησιά. Ο πρόεδρος μόλις είχε φτάσει στην Αίγινα όταν η Ύδρα δοκίμαζε τους συνήθεις ελιγμούς της - μια αντιπροσωπεία από εκείνο το νησί ήρθε να συμφωνήσει μαζί του για την τιμή της βοήθειας που του πρόσφερε. Πιστεύεται ότι ο πρόεδρος θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την κατοχή της Ακροκορίνθου, όπως έκανε με τα οχυρά του Ναυπλίου. Έφερε μαζί του στην Ελλάδα μόνο δύο γραμματείς, τον κ. Bezzo, Τοσκανό, και τον κ. Betand, Ελβετό, και οι δύο πολύ νέοι. Οι άνθρωποι που φαίνονται να έχουν περισσότερα προσόντα είναι ο συνταγματάρχης Heidegger και ο Σπυρίδων Τρικούπης.

18 Μαΐου: Οι οθωμανικές δυνάμεις του Μουσταφά Πασά νικούν τους Έλληνες αγωνιστές στην μάχη του Φραγκοκάστελλου Σφακίων Χανίων Κρητης. Πεθαίνει ο Έλλην οπλαρχηγός Χατζημιχάλης Νταλιάνης.

1 Ιουλίου: Ιδρύεται η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

13 Αυγούστου: Η γαλλική εφημερίδα «LA GAZETTE DE FRANCE» (αρ. 226) γράφει: Από ένα ελληνικό μπρίκι που πέρασε από τα νερά του Ναβαρίνου στις 5 Ιουλίου έφτασε η φήμη ότι το Azoff και το Warspite ήταν αγκυροβολημένα στο Navarino και ότι ο ναύαρχος Heyden και ο κόμης Καποδίστριας είχαν διάσκεψη με τον Ιμπραήμ. Ο κ. Σαντρίνι, Ρώσος πράκτορας, επιβιβάστηκε στο Warspite και, κατά την επιστροφή του, φημολογήθηκε ότι ο Ιμπραήμ είχε αναλάβει να εκκενώσει τον Μορέα εντός 20 ημερών. Ο κ. Καποδίστριας επιβιβάστηκε στο Azoff στις 10 του μηνός για να πάει, όπως ειπώθηκε, στον Αστακό, όπου ήθελε να συνομιλήσει με τον στρατηγό Τσωρτς.

14 Αυγούστου: Η γαλλική εφημερίδα «LA GAZETTE DE FRANCE» (αρ. 227) γράφει: Όλοι γνωρίζουν σήμερα ότι η Αγγλία βλέπει την αποστολή του Μορέα με ανήσυχο, όλο ζήλεια μάτι. Η Αυστρία επίσης δεν συμφωνεί με την απόφαση της Γαλλίας να στείλει στρατεύματα στον Μοριά. Ανακοινώνεται ότι το πρώτο μέρος της εκστρατευτικής αποστολής θα μπορεί να αναχωρήσει από την Τουλόν μόνο από τις 20 έως τις 23 του μηνός.

15 Αυγούστου: Η γαλλική εφημερίδα «LA GAZETTE DE FRANCE» (αρ. 228) γράφει: Οι διοικητές των συμμαχικών μοιρών συναντήθηκαν με τον Ιμπραήμ στην Μεθώνη. Οι ναύαρχοι ενημέρωσαν ότι είχαν λάβει εντολές από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους να εμποδίσουν τη μεταφορά Ελλήνων στην Αίγυπτο και ότι κατά συνέπεια ήταν απαραίτητο να απελευθερωθούν όλοι οι Έλληνες αιχμάλωτοι πριν από την αναχώρησή του και να ελευθερωθούν οι Έλληνες σκλάβοι που είχαν ήδη μεταφερθεί στην Αίγυπτο. Η Αθήνα θα εξακολουθήσει να είναι μέρος της κλασσικής γης, η ίδια η Λεβαδειά θα περιλαμβάνεται εκεί και ολόκληρη η χώρα στα νότια μιας γραμμής από τον κόλπο του Βόλου προς τα ανατολικά μέχρι την Άρτα προς τα δυτικά, θα ανακηρυχθεί ανεξάρτητη.

22 Αυγούστου: Η γαλλική εφημερίδα «LA GAZETTE DE FRANCE» (αρ. 234) γράφει: Κάποια στιγμή ανέκυψε στιγμιαία ένα ζήτημα απομάκρυνσης των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη, αλλά αυτή η απόφαση, αν εξετάστηκε σοβαρά, εγκαταλείφθηκε. Σημειώνεται επίσης ότι η προσευχή για την επιτυχία των τουρκικών στρατευμάτων που συνέθεσε ο Έλληνας πατριάρχης, διαβάζεται σε όλες τις εκκλησίες από τους ιερείς μετά την "οπισθάμβωνο". Στις 18 Ιουλίου, κεραυνός χτύπησε το μεγάλο εργοστάσιο πυρίτιδας που ίδρυσε στο Asadli ο Σελίμ ο 3ος. Αυτή η εγκατάσταση ανατινάχθηκε με 70.000 λίτρα πυρίτιδας που βρέθηκαν εκεί. Η κατάσταση υγιεινής της πρωτεύουσας είναι εξαιρετική παρά την υπερβολική ζέστη, αλλά υπάρχουν ολέθριες ασθένειες στην Σμύρνη, που δεν είναι όμως πανούκλα. Ο διοικητής της ολλανδικής μοίρας Van der Loef που ασθένησε πέθανε ή την 11η ή την 12η Ιουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σουλτάνος έστειλε έναν συγγενή του στον πασά της Αιγύπτου στην Αλεξάνδρεια για να διατάξει τον Ιμπραήμ να διακόψει όλες τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους ναυάρχους σχετικά με την εκκένωση του Μοριά. Ειδήσεις από την Ασία που έφτασαν μέσω Σμύρνης ανακοίνωσαν ότι ο Σάχης της Περσίας κήρυξε για άλλη μια φορά τον πόλεμο στην Ρωσία. Δημοσίευση επιστολής απάντησης του εξοχότατου κ. κόμη ντε Γκιγεμινό προς τον Ρεΐς-εφέντη, από την Κέρκυρα με ημερομηνία 17 Ιουνίου 1828.

18 Αυγούστου: Η γαλλική εφημερίδα «LA GAZETTE DE FRANCE» (αρ. 231) γράφει: Ο Καποδίστριας, αφού επισκέφτηκε την έδρα του στρατηγού Τσωρτς, με 4.000 άνδρες μεταξύ Μύτικα και Αστακού, σκοπεύει να επιστρέψει στον Πόρο. Ο Ιμπραήμ έχει συνθηκολογήσει με τους συμμάχους στρατηγούς και πρέπει να εκκενώσει τον Μορέα μέσα σε τρεις εβδομάδες. Ο Ιμπραήμ έβαλε τα στρατεύματά του να καταλάβουν τα περάσματα της Αρκαδίας, δίνοντάς τους εντολή να συλλάβουν τους 6.000 Αλβανούς που αποσύρθηκαν μέχρι να επιστρέψουν τους ομήρους που τους είχαν παραδώσει. Αυτοί αρνήθηκαν και πέρασαν από τους Άραβες μαχόμενοι. Στην μάχη οι Άραβες έχασαν 60 άνδρες και οι Αλβανοί σχεδόν 200. Οι τελευταίοι άφησαν ελεύθερους όλους τους χριστιανούς που ήταν μαζί τους. Ο σερασκιέρης έλαβε επιστολές με τις οποίες ο Ιμπραήμ τον ενημέρωνε ότι η έλλειψη τροφίμων τον ανάγκαζε να εκκενώσει τον Μορέα, ότι ο αποκλεισμός ήταν πολύ αυστηρός και οι Έλληνες είχαν κάψει όλες τις καλλιέργειες στο εσωτερικό.

19 Αυγούστου: Η γαλλική εφημερίδα «LA GAZETTE DE FRANCE» (αρ. 231) γράφει: Η σημαντικότερη πυριτιδαποθήκη της κυβέρνησης στον Άγιο Στέφανο στον δρόμο προς το Μπουργκάς ανατινάχθηκε, γεγονός που, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι πλήγμα σε ένα ευαίσθητο σημείο. Ο Σουλτάνος διέταξε ότι 500 από τους πλουσιότερους σχισματικούς Αρμένιους και 500 πλούσιοι Έλληνες θα ήταν οικονομικά υπεύθυνοι για την αποκατάσταση αυτής της απώλειας. Ο Ιμπραήμ από το Ναβαρίνο στέλνει γράμμα στην Αλεξάνδρεια στον πασά και ζητά οδηγίες για την συμπεριφορά που πρέπει να λάβει στην δύσκολη θέση που τον έφερε ο αυστηρός αποκλεισμός των συμμάχων και η δυσαρέσκεια που αρχίζει να εκδηλώνεται ανάμεσα στα στρατεύματά.

21 Αυγούστου: Η γαλλική εφημερίδα «LA GAZETTE DE FRANCE» (αρ. 233) γράφει: Σε επιστολές που φτάνουν στη Βιέννη αναφέρεται ότι ο σουλτάνος έχει εκδώσει φιρμάνι με το οποίο διατάζει όλους τους πασάδες να αμυνθούν μέχρι το τελευταίο άκρο της επικράτειας και τους καθιστά υπεύθυνους για τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους. Πάνω απόλα, σε αυτό το φιρμάνι, συνιστάται στον Ιμπραήμ να μην συμφωνήσει με κανέναν όρο για την εκκένωση του Μορέα. Από την άλλη, εμπορικές επιστολές από την Κέρκυρα διαβεβαιώνουν ότι ο Ιμπραήμ παρουσίασε στους συμμάχους ναυάρχους αδυναμία οικειοθελούς εκκένωσης της χερσονήσου, προσθέτοντας ωστόσο ότι μια στρατιωτική επίδειξη θα μπορούσε να του δώσει το πρόσχημα για να αποσυρθεί. Η αποστολή που προετοιμάζεται στην Γαλλία θα μπορούσε επομένως να έχει εν μέρει το κίνητρο αυτό. Τα έκτακτα έξοδα που προκαλούν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία οι παρούσες συνθήκες ανάγκασαν τον Σουλτάνο να καταφύγει σε έκτακτα μέσα για να γεμίσει το δημόσιο ταμείο. Έτσι όλοι οι χριστιανοί που είναι εγκατεστημένοι στην αυτοκρατορία, ιδιαίτερα οι Αρμένιοι και οι Έλληνες, υποχρεούνται να πληρώσουν κεφαλικό φόρο και άλλους δασμούς στο τριπλάσιο και τετραπλάσιο.

23 Αυγούστου: Η γαλλική εφημερίδα «LA GAZETTE DE FRANCE» (αρ. 235) γράφει: 3.000 Αλβανοί μόλις έφυγαν από τον Ιμπραήμ Πασά, και επιστρέφουν στα σπίτια τους, διασχίζοντας ήρεμα τον Μοριά. Αυτή τη στιγμή συζητούν τις συνθήκες που σχετίζονται με αυτό το ταξείδι με τον Νικήτα που βρίσκεται στην Καλαμάτα. Οι σύμμαχοι ναύαρχοι είχαν εισαγάγει στο συμβόλαιο, ως προϋπόθεση «sine qua non», ότι οι Αλβανοί θα απελευθέρωναν, πριν εγκαταλείψουν την Κορώνη, τους Έλληνες σκλάβους που είχαν στην εξουσία τους. Σήμερα, σε πολλά σημεία του Μοριά, Έλληνες, Τούρκοι και Αλβανοί βρίσκονται χωρίς να μάχονται, στην Κορώνη παραμένει μόνο μια αδύναμη φρουρά που έστειλε ο Ιμπραήμ Πασάς μόλις αντιλήφθηκε το λαθρεμπόριο που έκαναν οι Αλβανοί. Ο Κιουταχής Πασάς, αυτός που διοικούσε την Αθήνα στην τελευταία εκστρατεία, μπήκε στο Μεσολόγγι με 3.000 άνδρες. Τα συνέδρια της Κέρκυρας πρόκειται να ανοίξουν γύρω στα μέσα του μήνα: είμαστε πολύ περίεργοι να μάθουμε εάν η Πύλη θα στείλει εκεί πληρεξούσιο. Περιμένουμε εκεί, την Ελλάδα, είτε δια αντιπροσωπείας είτε δια του ιδίου του προέδρου της. Ο διορισμός κυβερνητικής επιτροπής στον Πόρο, αποτελούμενης από τους Κοντουριώτη, Ζαΐμη, Μαυρομιχάλη και κόμη Βιάρο Καποδίστρια, για την διαχείριση των υποθέσεων απουσία του προέδρου, καθιστά αυτή την εικασία αρκετά πιθανή. Σύμφωνα με όλα όσα μαθαίνουμε, κάθε μέρα μπαίνει τάξη στα ελληνικά οικονομικά και η νέα κυβέρνηση θα μπορεί σύντομα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της... Στις 24 Ιουλίου, στην Ζάκυνθο, οι Γάλλοι και Άγγλοι ναύαρχοι είχαν νέα συνάντηση με τον κόμη Καποδίστρια που αναχώρησε την επόμενη μέρα για τον Πόρο και στη συνέχεια οι ναύαρχοι απέπλευσαν για το Ναβαρίνο.

7 Οκτωβρίου: Εκστρατεία του Μοριά: Το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα με επί κεφαλής τον Νικόλαο-Ιωσήφ Μαιζών απελευθερώνει την πόλη των Πατρών Αχαΐας.

10 Οκτωβρίου: Ελληνική δύναμη με επί κεφαλής τον Κίτσο Τζαβέλλα νικά τους Τούρκους στην Τέρνοβα (σημερινό Δενδροχώρι) Ναυπακτίας στην Αιτωλοακαρνανία.

5 Νοεμβρίου: Εκστρατεία του Μοριά: Αποχωρούν από την Πελοπόννησο οι τελευταίες οθωμανικές δυνάμεις. Οι Οθωμανοί παραδίδουν την Λεβαδειά Βοιωτίας στους Έλληνες.

16 Νοεμβρίου: Ελληνική Επανάσταση: Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προβλέπει την δημιουργία ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους υπό οθωμανική κυριαρχία, που θα περιλαμβάνει τον Μοριά και τις Κυκλάδες.

23 Νοεμβρίου: Δύναμη από 3.000 περίπου Έλληνες, υπό τον Κίτσο Τζαβέλα, απελευθερώνει το Καρπενήσι.

28 Νοεμβρίου: Πεθαίνει ο Έλληνας λόγιος Άνθιμος Γαζής.

15 Δεκεμβρίου: Ο Ιωάννης Καποδίστριας συνιστά με θέσπισμα τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.2.2018.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Ήταν στα γαλλικά και σε σχήμα 4ο.


ετος 1828 Ιανουαριος Υψηλαντης, Ελληνας πριγκηπας Μαρτιος γαλλικη εφημεριδα LA GAZETTE DE FRANCE Καποδιστριας ορκος συνειδηση γνωση συμφεροντα ελληνικο εθνος, Εθνοσυνελευση Ορκιζομαι ονομα αδιαιρετο Τριαδα τριας κυβερνητηςη γραμμα πνευμα νομων νομου νομος Επιδαυρος αργολιδα αστρος κυνουρια αρκαδια Τροιζηνα, τροιζην σωτηρια ευτυχια Ελλαδα αναγεννηση πλεονεκτηματα Συνθηκη του Λονδινου λονδινο 6 6η Ιουλιου ιουλιος 1827 Υποσχομαι υποσχεση ψηφισμα εθνικη συνελευση Απριλιος ελληνες φυλακη Ναυπλιο κατηγορουμενος αδικημα πειρατεια εξαιρεση κατηγορια φονος πειρατια Μαιος γαλλια κομης σωμα στρατηγος Τσωρτς, τσορτς Ακαρνανια κολπος αμβρακικος Αρτας αρτα εφοδιασμος φρουρα Μεσολογγι συνταγματαρχης Χειστινγκς Χαστινγκς Καρτερια πλοιο αποκλεισμος θαλασσα περασμα Αττικη ανεφοδιασμος Τουρκοι Αθηνα στενωπος Ολυμπος κατοικοι βουνο οπλα στρατιωτικο ποστο Σαλωνα, αμφισα αμφισσα οπλο Ισθμος Μεγαρα Ελευσινα ελευσις Τουρκια επικοινωνια υπαιθρος εξεγερση επανασταση ηπειρωτικη Ελλαδα κομις θαλασσια εκστρατεια λιμανι ελληνικο ναυτικο πλοια ιδιωτικη ιδιοκτησια κανονιοφορος κατασκευη Χαιντεγκερ, κορβετα κορβεττα υδρα φρεγατα Ελλας, νησια προεδρος Αιγινα αντιπροσωπεια τιμη βοηθεια Ακροκορινθος οχυρο γραμματεας, μπετζο μπεζο Bezzo, Τοσκανος, Τοσκανη μπεταντ Betand, Ελβετος, Ελβετια Heidegger Τρικουπης οθωμανικες δυναμεις Μουσταφας Πασας αγωνιστες μαχη Φραγκοκαστελλο Σφακιων Χανιων Κρητης οπλαρχηγος Χατζημιχαλης Νταλιανης Φραγκοκαστελο Σφακια Χανια Κρητη Ιουλιος ιδρυση Στρατιωτικη Σχολη Ευελπιδων Αυγουστος μπρικι Ναβαρινο Ναυαρινο πυλος μεσσηνια Ιουλιος αζοφ Azoff Warspite Navarino ναυαρχος χειντεν χευντεν Heyden Ιμπραημ Σαντρινι, Ρωσος πρακτορας, εκκενωση Μορεας Αστακος Τσορτς Αυγουστος Αγγλια αποστολη Μοριας μωριας ζηλια ζηλεια Αυστρια Γαλλια στρατευματα εκστρατευτικη τουλων Τουλον συμμαχοι μοιρα Μεθωνη ναυαρχοι εντολη κυβερνηση μεταφορα Αιγυπτος απελευθερωση αιχμαλωτος σκλαβος κλασσικη γη Λιβαδεια Λεβαδεια Βολου βολος μαγνησια ανεξαρτητη βοιωτια ζητημα απομακρυνση Κωνσταντινουπολη, προσευχη επιτυχια τουρκικα στρατευμα πατριαρχης, εκκλησια ιερεας οπισθαμβωνος κεραυνος εργοστασιο πυριτιδα ασαλντι ασαλδι Asadli Σελιμ ο γ 3ος εγκατασταση ανατιναξη υγιεινη πρωτευουσα ζεστη, ασθενεια Σμυρνη, πανουκλα διοικητης ολλανδικη ολλανδια ντερ λοεφ der Loef πασας Αλεξανδρεια διαπραγματευση Ευρωπαιοι εκκενωση Ασια Σαχης Περσια πολεμος Ρωσια επιστολη απαντηση ντε Γκιγεμινο Ρεις εφεντης, Κερκυρα Ιουνιος Μυτικας νησος Πορος συνθηκολογηση στρατηγος Αλβανοι ομηρος αραβες χριστιανοι σερασκιερης ελλειψη τροφιμα καψιμο καλλιεργεια πυριτιδαποθηκη αγιος Στεφανος Μπουργκας πυργος βουλγαρια πλουσιοτεροι σχισματικος Αρμενιος πλουσιοι οικονομια αποκατασταση απωλεια γραμμα Βιεννη φιρμανι πασαδες αμυνα επικρατει εμποριο χερσονησος εξοδα Οθωμανικη Αυτοκρατορια εκτακτα μεσα μετρα δημοσιο ταμειο χριστιανισμος Αρμενιοι αρμενια κεφαλικος φορος δασμος Αλβανια Νικητας Καλαματα συμβολαιο, sine qua non Κορωνη, σκλαβοι εξουσια φρουρα λαθρεμποριο Κιουταχης συνεδριο υψηλη Πυλη πληρεξουσιος αντιπροσωπεια κυβερνητικη επιτροπη Κοντουριωτης, Ζαιμης, Μαυρομιχαλης Βιαρος ταξη οικονομικα Ζακυνθος, Γαλλοι αγγλοι Οκτωβριος γαλλικο εκστρατευτικ μεζον Μαιζων Πατρα πατραι Αχαιας αχαια Τζαβελλας Τερνοβα Δενδροχωρι Ναυπακτια Αιτωλοακαρνανια Νοεμβριος Πελοποννησος Λιβαδια Πρωτοκολλο αυτονομο ελληνικο κρατος κυριαρχια, Κυκλαδες Καρπενησι ευρυτανια λογιος Γαζης πρωτο δικαστηριο γαλλικα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ