Εντυπωσιακό αρχαίο ερωτικό ανάγλυφο από την Κω

Εντυπωσιακό
αρχαίο ερωτικό
μαρμάρινο ανάγλυφο
από την Κω

Μια πολύπλευρη σκηνή συμποσίου σε δύο επίπεδα:

Σε πρώτο πλάνο στα αριστερά απεικονίζεται ένας μουσικός, που φαίνεται να παίζει έναν φαλλόσχημο αυλό, με ένα μακρύ ένδυμα και διασκεδάζει τους "καλεσμένους".


Στο πίσω μέρος της σκηνής, σε ένα δεύτερο επίπεδο, σε ένα κρεβάτι με κλινοσκεπάσματα και μαλακά μαξιλάρια υπάρχει μια γυναικεία φιγούρα που ξαπλώνει, πιθανότατα μια εταίρα, που αποκαλύπτει το καλοσχηματισμένο σώμα της, κάτω από ένα ιμάτιο, το οποίο γλιστρά και πέφτει. Τα μακριά, κυματιστά μαλλιά της κρέμονται μπροστά από το κρεβάτι. Τα μαλλιά που κρέμονται και το ένδυμα που έχει πέσει, είναι αποτέλεσμα μιας παθιασμένης ερωτικής κίνησης, καθώς τεντώνει τα χέρια της για να αγκαλιάσει ή να φιλήσει τον άνδρα που είναι ξαπλωμένος δίπλα της στο ίδιο κρεβάτι. Από τον άνδρα, που στέκεται πίσω από την γυναικεία φιγούρα, σώζεται μόνο το δεξί του χέρι που κρατά μία λύρα. Μπροστά από το κρεβάτι ξαπλώνει ένας ιθύφαλλος άνδρας στο πάτωμα, την ώρα που ένα νεαρό αγόρι γέρνει προς τα εκεί, προσπαθώντας 

        - ή να τον σηκώσει και να τον οδηγήσει σε αυτήν

    - ή αγγίζοντας το χέρι με ένα ασήμαντο αντικείμενο, πιθανότατα σφουγγάρι, για να του σκουπίσει τον ιδρώτα,

        - ή να του ελέγχει την πίεση, μετά από το έντονο σεξ...

Το ανάγλυφο από την Κω εντυπωσιάζει με την αφηγηματική αμεσότητά του και συγκέντρωση των σκηνών σε ένα περιορισμένο πλαίσιο, εκεί όπου απεικονίζονται σημαντικά στιγμιότυπα από ένα συμπόσιο.

Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια την χρησιμότητα αυτού του αναγλύφου, όμως οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι ήταν μέρος της διακόσμησης ενός τάφου, παρόμοια με τους συνηθισμένους τάφους της Μικράς Ασίας.

Ευρέθη στην σημαντική αρχαιολογική περιοχή του λόφου Παλλάτια / Σεράγια.

Χρονολογείται στα τέλη του 6ου αι. π.Χ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.5.2014.

Εντυπωσιακο αρχαιο μαρμαρινο αναγλυφο Κως ερωτικη σκηνη συμποσιου, πολυπλευρη συμποσιο αρχαιος μουσικος, φαλλοσχημος φαλλος αυλος, μακρυ ενδυμα διασκεδαση καλεσμενοι κρεβατι κλινοσκεπασμα μαξιλαρι γυναικα εταιρα, καλοσχηματισμενο σωμα ιματιο, μακρια κυματιστα μαλλια κρεββατι μαλλι παθιασμενη κινηση χερια αγκαλια φιλι ανδρας χερι λυρα ιθυφαλλικη ιθυφαλλος ανδρικη νεαρο αγορι σφουγγαρι Κω αφηγηματικη αμεσοτητα σκηνες χρησιμοτητα διακοσμηση ταφος ταφοι Μικρα Ασια λοφος Παλλατια παλατια Σεραγια - Serayia 2.700 χρονια πριν 6ος αιωνας πΧ ιδρωτας πιεση σεξ αρχαιολογα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ