Το Ιερό Δάσος και η Μονή Αγίων Θεοδώρων, Ραψάνης Τεμπών στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος!

Το Ιερό Δάσος
και η Μονή Αγίων Θεοδώρων
Ραψάνης Τεμπών
στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος!

Το ιερό δάσος βρίσκεται απέναντι από τον οικισμό της Ραψάνης, στον Κάτω Όλυμπο, σε απόσταση 3 χλμ. 

Αποτελείεται κυρίως από υπεραιωνόβιες βελανιδιές, αλλά και κουτσουπιές, σφενδάμια, κρανιές και άρια. 

Στην συλλογική μνήμη του χωριού είναι δάσος ιερό, με  απαγορευμένη την υλοτόμηση - όπως ακριβώς συνέβαινε και στην αρχαία Ελλάδα -  γι΄ αυτό η τιμωρία των αγίων αποτρέπει τους παραβάτες να κόψουν ξύλα - όπως ακριβώς και στην αρχαία Ελλάδα το απαγόρευαν οι θεοί και οι νύμφες - βλ. εισήγηση Γ. Λεκάκη στο Διεθνές Συνέδριο «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι αρχαιοελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής», Πανεπιστήμιο Πατρών, 17-20 Ιουνίου 2018.

Εντός του δάσους, υπάρχει το μοναστήρι των  Αγίων Θεοδώρων (Τήρωνος και Στρατηλάτη) κτισμένο, ίσως, το 1778 με πολύ σημαντικές τοιχογραφίες. 

Ο τόπος συνδέεται στενά με την θρησκευτική παράδοση του χωριού, που εκφράζεται με την εορταστική πανήγυρη ανήμερα της γιορτής των Αγίων, αλλά και με το άλλο πανηγύρι, την  εορτή της άνοιξης, την Πρωτομαγιά. - βλ. Γ. Λεκακης "Τάματα και Αναθήματα".

Η τοιχοποιία της έχει αμυντικό χαρακτήρα (καστρομονάστηρο). Ο ναός αποτελεί σπάνιο δείγμα στην Θεσσαλία: Είναι μονόχωρος, τρίκογχος με τυφλό θόλο. Αξιόλογο είναι το σωζόμενο ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς επίσης και οι τοιχογραφίες του ναού, μεταξύ των οποίων και των αγίων Θεοδώρων (του 1788), που δεσπόζουν στον νάρθηκα.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ Περιφέρεια Θεσσαλιας. Γ. Λεκάκης "Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.6.2024.

Ιερο Δασος ιερα ιερη Μονη Αγιων Θεοδωρων Ραψανης Τεμπων αυλη Πολιτιστικη Κληρονομια της Ελλαδος αλσος οικισμος Ραψανη κατω Ολυμπος υπεραιωνοβια βελανιδια κουτσουπια σφενταμι κρανια αρια βαλανιδια σφενδαμι συλλογικη μνημη χωριο απαγορευμενη απαγορευση υλοτομηση, τιμωρια αγιοι αποτροπη παραβατης ξυλα ξυλο ξυλεια μοναστηρι ιμ Αγιων Θεοδωρων 18ος αιωνας μχ 1778 τοιχογραφια τοπος θρησκευτικη παραδοση εορταστικη πανηγυρη εορτη πανηγυρι γιορτη ανοιξης, ανοιξη Πρωτομαγια τοιχοποιια αμυνα αμυντικος χαρακτηρας καστρομοναστηρο σπανιο δειγμα θεσσαλια μονοχωρος τρικογχος ναος τυφλος θολος ξυλογλυπτο τεμπλο, τοιχογραφιες Θεοδωροι τηρων στρατηλατης ναρθηκας Θεσσαλιας αρχαιο ελληνικο οικολογικη ηθικη οικολογια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ