Η κεραμική τέχνη του Δ. Κουβδή στην Λέσβο, στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος! Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ χαίρεται ιδιαιτέρως που βοήθησε σε αυτό!

Η κεραμική τέχνη
του Δημήτρη Κουβδή
στην Λέσβο,
στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
της Ελλάδος!

Το εργαστήριο αγγειοπλαστικής τέχνης της οικογένειας Κουβδή στο Άγιο Στέφανο Μανταμάδου Λέσβου παράγει κεραμικά σκεύη, τα οποία είναι συνυφασμένα με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των προβιομηχανικών κοινωνιών. 

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ χαίρεται ιδιαιτέρως που βοήθησε σε αυτό με άρθρο - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ - και με επί τόπου βίντεορεπορτάζ - ΔΕΙΤΕ το ΕΔΩ.

Είναι το μοναδικό στην Λέσβο και από τα τελευταία της Μεσογείου το οποίο διατηρεί όλη τη διαδικασία της παραγωγής πήλινων αντικειμένων με τον αμιγώς παραδοσιακό τρόπο (παραγωγή πηλού από το τοπικό αργιλώδες χώμα, επεξεργασία-φόρμες, παραδοσιακό καμίνι με καύσιμη ύλη πυρήνα ελιάς και ξύλα ελαιοδένδρων, επιζωγράφιση με φυσικό ασβέστη), διατηρώντας μία πολιτισμική γνώση και συνέχεια από την αρχαιότητα. 

Ο χώρος του εργαστηρίου αποτελεί και το μοναδικό σωζόμενο "δώμα" του νησιού, δηλαδή μια πέτρινη κατασκευή, με επίπεδη στέγη, φτιαγμένη από καλάμια, ξερά πουρνάρια και πατημένο χώμα, στοιχείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και τεχνογνωσίας που χάνεται, κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το YΠΠΟΑ.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.6.2024.

κεραμικη τεχνη Κουβδη Λεσβος, αυλη Πολιτιστικη Κληρονομια Ελλαδος εργαστηριο αγγειοπλαστικη οικογενεια Κουβδης αγιος Στεφανος Μανταμαδου Μανταμαδο Μανταμαδος Λεσβου κεραμικα σκευη παραδοσιακος τροπος ζωης κεραμικο σκευος παραδοση προβιομηχανικη κοινωνια μοναδικο Μεσογειος διαδικασια παραγωγη πηλινο αντικειμενο παραδοσιακο πηλος αργιλωδες χωμα, επεξεργασια φορμα καμινι καυσιμη υλη πυρηνας ελιας ελια ξυλο ελαιοδοντρο ελαιοδονδρο επιζωγραφιση επιζωγραφικη φυσικος ασβεστης πολιτισμικη γνωση συνεχεια αρχαιοτητα εργαστηρι μοναδικη σωζομενο δωμα νησι πετρινη κατασκευη, επιπεδη στεγη, καλαμι ξερο πουρναρι πατημενο παραδοσιακη αρχιτεκτονικη τεχνογνωσια κηρυγμενο διατηρητεο μνημειο YΠΠΟ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ