Το τουλουμίσιο τυρί οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι ωριμάζει μέσα σε τουλούμι, δηλαδή μέσα σε τομάρι κατσικιού ή προβάτου.
Τα τομάρια προέρχονται από υγιή κατσίκια ή πρόβατα, που, μετά από διαδικασία απολύμανσης και συντήρησης, γυρίζονται έτσι ώστε οι τρίχες - οι οποίες λειτουργούν ως μόνωση - να είναι προς την εσωτερική πλευρά που θα μπει το τυρί.
Το τουλουμίσιο φτιάχνεται συνήθως από μείγμα πρόβειου και
κατσικίσιου γάλακτος. Το τυρί αποκτά μια ξεχωριστή, έντονη και ελαφρώς
πικάντικη γεύση.
ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.6.2024.
Η τέχνη παρασκευής παραδοσιακού τουλουμίσιου τυριού στον Ζάρακα Λακωνίας εντάχθηκε στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος! Ας σημειωθεί, πως τουλουμοτύρι παρασκευάζεται σε όλες τις κτηνοτροφικές περιοχές της Ελλάδας.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook