Το αλφάβητο έφθασε στην Κύμη Ιταλίας, πριν από 2.700 χρόνια, από την Εύβοια Ελλάδος, όταν η γραφή άρχισε να είναι το βασικό εργαλείο για την μετάδοση της μνήμης – Στην έκθεση «Η ζωγραφική της φωνής» - του Γ. Λεκάκη

Το αλφάβητο έφθασε
στην Κύμη Ιταλίας,
πριν από 2.700 χρόνια,
από την Εύβοια Ελλάδος,
όταν η γραφή άρχισε να είναι
το βασικό εργαλείο για την μετάδοση
της μνήμης
Στην έκθεση «Η ζωγραφική της φωνής»

Του Γιώργου Λεκάκη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Φλεγραίου Πεδίου – νυν Campi Flegrei - στο Castello di Baia στην Καμπανία της Μεγάλης Ελλάδος – νυν Ιταλίας - επιχειρεί μια εξερεύνηση στον κόσμο του αλφαβήτου και τον αντίκτυπό του στις πολιτιστικές διαδικασίες στον αρχαίο κόσμο.

Η έκθεση La pittura della voce - Lalfabeto prima e dopo Cuma" / «Η ζωγραφική της φωνής. Το αλφάβητο πριν και μετά την Κύμη», προσκαλεί το κοινό να βυθιστεί στην εποχή, που το αλφάβητο έφθασε στις ακτές της Κύμης, πριν από περίπου 2.700 χρόνια. Το έφεραν ως προίκα οι άνθρωποι που προέρχονταν από την Ελλάδα. Αλλά από πού προήλθε αυτό το αλφάβητο και ποιες συνέπειες είχε αυτή η άφιξη στις τοπικές κοινωνίες; Σε ποιους δρόμους και μορφές κατευθύνθηκαν οι χαρακτήρες, που έφεραν από την Εύβοια; Αυτά τα ερωτήματα, συναρπαστικά και κρίσιμα για την κατανόηση της εξέλιξης του πολιτισμού και της κοινωνίας της αρχαίας Ιταλίας, απαντώνται σε μια σειρά αντικειμένων που εκτίθενται, προερχόμενα από τα σημαντικότερα ιταλικά αρχαιολογικά μουσεία, που φέρουν επιγραφές διαφόρων ειδών, γραμμένες με διαφορετικά, αλλά στενά αλληλένδετα αλφάβητα.

Η έκθεση γεννήθηκε από ένα κοινό έργο με  τους C. Rescigno  και  M. Civitillo  (του Πανεπιστημίου Luigi Vanvitelli της Καμπανίας). Στόχος είναι να επαναληφθεί ο κεντρικός ρόλος του Φλεγραίου Πεδίου ως η κινητήρια δύναμη πίσω από σημαντικές πολιτιστικές καινοτομίες όπως στον αρχαίο κόσμο, να προβληματιστούν σχετικά με τις αλλαγές που προκλήθηκαν, όταν η γραφή άρχισε να είναι το βασικό εργαλείο για την μετάδοση της μνήμης, αλλά και να τεθούν ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο της γραφής στον κόσμο του σήμερα και του αύριο.

Η έκθεση, έχει την υποστήριξη της  Περιφέρειας της Καμπανίας.

Θα είναι ανοικτή στο κοινό έως τις 30 Ιουνίου 2024 στο Castello di Baia.

ΠΗΓΗ: Campi Flegrei, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.6.2024.

αρχαιο ελληνικο αλφαβητο Κυμη Ιταλιας, πριν 2.700 χρονια, Ευβοια Ελλαδος, αρχαια γραφη εργαλειο μεταδοση μνημης εκθεση ζωγραφικη της φωνης Λεκακης Αρχαιολογικο Μουσειο Φλεγραιο Πεδιο πεδιον καμπι καμπος φλεγκρει Campi Flegrei καστελο καστελλο ντι μπαια Castello di Baia Καμπανια Μεγαλη Ελλαδα Ιταλιας κατω ιταλια αλφαβητος πολιτισμος αρχαιος κοσμος εκθεση La pittura della voce - L’alfabeto prima e dopo Cuma ζωγραφικη της φωνης φωνη εποχη Κυμης, 800 πχ ανθρωποι Ελλας κοινωνια χαρακτηρας, γραμμα εξελιξη αρχαια ιταλικα αρχαιολογικα μουσεια, επιγραφες ειδος, γραφη αλφαβητα εργο Φλεγραιον πολιτιστικη καινοτομια αλλαγη Καμπανιας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ