Ένας ασπροπάρης εγεννήθη στα Μετέωρα, μετά από 6 χρόνια! Εξ αιτίας των δηλητηριασμένων δολωμάτων, ο πληθυσμός τους έχει καταρρεύσει

Ένας ασπροπάρης
εγεννήθη στα Μετέωρα,
μετά από 6 χρόνια!
Εξ αιτίας των δηλητηριασμένων δολωμάτων,
ο πληθυσμός τους έχει καταρρεύσει

Μετά από τα απερίγραπτα καλά νέα, που είχαμε στις αρχές Απριλίου με την παρατήρηση ενός ζευγαριού ασπροπάρηδων στα βράχια των Μετεώρων, μετά από έξι χρόνια, ο Ιούνιος μας επιφύλασσε μια ακόμα πιο χαρμόσυνη έκπληξη: τα γεννητούρια του πρώτου νεοσσού ασπροπάρη στην περιοχή από το 2018!

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία επιβεβαίωσε την παρουσία ενός νέου ζευγαριού Ασπροπάρηδων στην περιοχή, με τον εντοπισμό μάλιστα της φωλιάς τους στα μέσα Απριλίου. Έκτοτε, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής - ΟΦΥΠΕΚΑ και το Δασαρχείο Καλαμπάκας, παρακολουθούσε συστηματικά την φωλιά όπου το ζευγάρι κλωσούσε.

Οι γονείς Ασπροπάρηδες φροντίζουν από κοινού την επώαση των αυγών για περίπου 1,5 μήνα. Καθώς το αυγό δεν ήταν άμεσα ορατό, η εξέλιξη της αναπαραγωγής ήταν αβέβαιη. Έως ότου, στις αρχές Ιουνίου, ερευνητής πεδίου της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ διέκρινε το κεφάλι του νεοσσού ανάμεσα στα μαλλιά προβάτου που χρησιμοποιούν οι Ασπροπάρηδες για να φτιάξουν την φωλιά τους!

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την επιβίωση του νεοσσού, αλλά και των ίδιων των ενήλικων πουλιών. Η ανατροφή του μικρού απαιτεί παροχή μεγάλης ποσότητας φαγητού, γεγονός που συνεπάγεται πολλά δρομολόγια προς αναζήτηση τροφής από τους γονείς, αυξάνοντας τον κίνδυνο να βρεθεί στο διάβα τους κάποιο δηλητηριασμένο δόλωμα ή ζώο. Κάτι τέτοιο θα είχε ολέθριες συνέπειες, μιας και θα προκαλούσε είτε την δηλητηρίαση του νεοσσού, είτε την δηλητηρίαση των ίδιων των γονιών, όπως είχε συμβεί το 2015 σε μία πολύ κοντινή φωλιά στα Μετέωρα. Τότε, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, μετά από μέρες απουσίας των γονιών από την φωλιά, προσέγγισε την φωλιά όπου βρήκε τον νεοσσό και έναν από τους γονείς δηλητηριασμένους.

Να σημειωθεί ότι εξ αιτίας των δηλητηριασμένων δολωμάτων, ο πληθυσμός του Ασπροπάρη έχει καταρρεύσει και είναι ένα από τα πιο απειλούμενα ζώα της χώρας, καθώς αξιολογήθηκε ως Κρισίμως Κινδυνεύον είδος στον πρόσφατο Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (με χρηματοδότηση από το ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα δηλητηρίασης, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαμπάκας και με την οικονομική υποστήριξη του ΟΦΥΠΕΚΑ, λειτουργεί από τον Μάιο την ειδικά διαμορφωμένη ταΐστρα στην περιοχή της Βλαχάβας, η οποία λειτουργούσε εδώ και πάνω από μία δεκαετία στο πλαίσιο δύο Προγραμμάτων LIFE για την προστασία του Ασπροπάρη (Πρόγραμμα LIFE «Η επιστροφή του Ασπροπάρη» & Πρόγραμμα LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη»). Η ταΐστρα παρέχει στο ζευγάρι μια σταθερή και ασφαλή πηγή τροφής, μειώνοντας την ανάγκη αναζήτησης τροφής σε άλλες περιοχές.

Επιπλέον, οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ, με τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, σε μικτά κλιμάκια με το Δασαρχείο Καλαμπάκας περιπολούν την περιοχή σε τακτική βάση. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Δασαρχείου Καλαμπάκας για την καταπολέμηση της μάστιγας των δηλητηριασμένων δολωμάτων, δυστυχώς ένα και μόνο δηλητηριασμένο δόλωμα (φόλα) αρκεί για να βάλει τέλος στο «θαύμα» που συμβαίνει αυτή την άνοιξη στα Μετέωρα.

Η οικογένεια των Ασπροπάρηδων θα παρακολουθείται στενά, με την ελπίδα να πάνε όλα καλά και να αναχωρήσουν αρχές φθινοπώρου για την Αφρική. Είναι στο χέρι όλων μας να μην αφήσουμε να χαθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τον Ασπροπάρη – και για εμάς τους ίδιους.

ΠΗΓΗ: Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.6.2024.

ασπροπαρης Μετεωρα καλαμπακας τρικκαλων θεσσαλιας καλαμπακα τρικαλων θεσσαλια δηλητηριασμενο δολωμα πληθυσμος δηλητηριο τρικαλα τρικκαλα πουλι πουλια πτηνο πτηνα ζευγαρι ασπροπαρηδων φωλια Φυσικο Περιβαλλον γονεις Ασπροπαρηδες επωαση αυγων αυγο αναπαραγωγη νεοσσος μαλλια προβατου προβατο επιβιωση ανατροφη φαγητο δρομολογιο τροφη ζωο δηλητηριαση 2015 απειλουμενα ζωα Κρισιμως Κινδυνευον ειδος Κοκκινος Καταλογος Απειλουμενο Ειδη Ελλαδας ταιστρα Βλαχαβα προστασια σκυλος, Δασαρχειο μαστιγα φολα φθινοπωρο Αφρικη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ